Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..
Laman web lain
* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Assalamualaikum

Pejam celik, pejam celik lagi beberapa hari saja lagi kita akan menghadapi. Semoga Ramadhan kali ini disambut dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan. Untuk ibu-ibu menyusu, jom kita semak semula apa yang patut dilakukan ketika berpuasa supaya dapat berpuasa dalam masa yang sama terus menyusukan bayi.

Mula-mula kena faham konsep penyusuan.

Semasa baby menyusu, saraf2 di permukaan payudara akan memberi rangsangan ke Hipotalamus (kelenjar pd otak) untuk menghasilkan hormon Prolaktin & Oksitosin.
Dalam breast kite, Prolaktin akan perintah sel2 dlm breast menghasilkan ASI.
Manakala Oksitosin plak akan menyebabkan otot2 breast mengecut & memancutkan ASI keluar dr nipple. Sikit @ banyak susu yg dihasilkan/dikeluarkan adalah bergantung pd hisapan baby.
Makin kerap baby bf, makin byk ASI dikeluarkan/dihasilkan.
Inilah yg dinamakan SUPPLY AND DEMAND. Jadi, walaupun puasa, jangan skip pam ya. Untuk pastikan kekal bertenaga,

    1. Disiplin makan 3x sehari
      Ibu yg bf memerlukan tambahan kalori kira2 700 kalori sehari, 500 kal diambil dr makanan ibu & 200 kal diambil dr lemak dlm tubuh ibu (sbb itu ibu bf bantu turunkan berat badan). Jadi, kena pastikan tetap makan 3 kali sehari w/pun bulan puasa iaitu sahur, berbuka & sebelum masuk tidur. Makan sikit2 tapi kerap, selagi buka mata tu mengunyah je la x henti2. Tapi jangan makan sampai overload pula ya.

 

    1. Wajib makan kurma 3-7 biji setiap kali sahur
      Kurma mengandungi glukosa yg mampu berikan tenaga segera kepada badan. Ia kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A & C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium. Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah kira-kira 1.8 hingga 2.0%, serat 2.0 hingga 4.0% manakala kandungan gulanya adalah 50 hingga 57%. Lgpun makan kurma kan sunat, dpt pahala & amat sesuai untuk ibu menyusu sbb ibu menyusu perlukan extra kalori!

 

    1. Pengambilan pemakanan seimbang & Supplement
      50% karbohidrat, 30% protein, 10-20% lemak. cth ambil nasi/mee masa sahur & berbuka, roti/biskut/kuih muih sebelum tidur. Jangan lupa ambil multivitamin khas tuk ibu menyusu spt New Obimin, Calsium magnesium (cal-mag) yg bole dibeli kat farmasi. Vit B sgt bagus memberi tenaga untuk tubuh badan kite, otak lebih fokus & emosi lebih stabil. Cal-mag penting menggantikan kalsium dlm badan ibu yg digunakan untuk penghasilan susu. Ia juga elok diambil semasa period, aku kalu period mmg susu akan merudum, sbbnye kekurangan kalsium dlm darah apabila darah kotor disngkirkan dr tubuh badan. Tidak lupa juga pil alfalfa yg bantu percepatkan penghasilan susu & memekatkan susu ~ pesakit SLE x bole makan alfalfaApa kata cuba ambil Set 3M kami, lengkap dengan mulltivitamin, b complex, vitamin C, alfalfa, calsium-magnesium dan juga protein.

 

    1. Bykkan pengambilan cecair
      2 liter sehari sgt perlu. Jadi bykkan minum air masak bermula waktu berbuka sehingga sahur & menjelang imsak. Letak botol air masak tepi katil, senang nak minum bila2 suka w/pun time tido. Tambahkan dgn minuman lain spt jus buah2an, minuman panas lain seperti horlick, milo, cereal & susu.
      Minum susu boleh mengurangkan anemia bg ibu menyusu/hamil serta memberi tenaga kpd ibu ketika berpuasa. Elakkan minum berais/ sejuk terutama waktu sahur/berbuka, sbb air sejuk bole wat kite cepat rase dahaga.
      Ambil minuman hangat sbb ia turut membantu melancarkan pengeluaran ASI. Minuman wajib aku ketika sahur susu annum+horlick+oat & susu segar tiap kali sebelum tidur & menjelang imsak. Dengan pengambilan supplemen sebaiknya minum 3 liter air sehari.Tambah pengambilan PD supaya badan kurang dehidrated dan lebih bertenaga.

 

    1. Tenang, rileks & percaya pd diri
      Yakin boleh meneruskan penyusuan, jgn risau ASI berkurangan/ x cukup untuk anak, sbb rasa risau itu akan menghalang kerja hormon Oksitosin mengeluarkan ASI, seolah2 susu ibu yg kurang. Fikiran yg tenang, badan yg relaks melancarkan pengeluaran susu.

 

    1. Elakkan melakukan aktiviti berat & lasak
      Apa2 saja aktiviti yg buat ibu lekas penat ~ kut kalu nak jogging ke, wall climbing ke tunggu ler lepas raya nnt yerk

 

  1. Kerap serta rajin menyusui & memerah
    Prinsip utama, makin kerap baby menyusu, makin byk susu terhasil. Jika kite kerap bf anak, susu ibu tetap ada tuk anak. Begitu juga bg ibu yg bekerja. Mengepam semasa bekerja dilakukan seperti biasa w/pun berpuasa. Rujuk balik prinsip DEMAND AND SUPPLY. Maknanya, semakin byk susu dikeluar/ semakin kerap breast dikosongkan maka semakin byk susu ibu yg akan dihasilkan. So, jika ibu stop pumping semasa bulan puasa atau kurang menyusukan anak atas sbb bimbang takut letih & kekeringan susu, maka susu ibu akan berkurangan sikit demi sikit. Kurangnye pengeluaran susu bukanlah disbbkan ibu berpuasa tapi sbb kurang stimulation samada direct bf atau pumping.

Berpuasa tetap wajib bg ibu mengandung dan menyusukan anak, tp kelonggaran diberi untuk tidak berpuasa berdasarkan keadaan ibu & baby, dan menggantikannya dgn berpuasa di lain waktu atau membayar fidyah atau memberi makan fakir miskin

Yakin pd diri, puasa atau tidak, ibu telah memberikan yg terbaik buat si anak. Ketahuilah ketika anak menyusu, si anak juga belajar mengembangkan naluri, merasakan kasih sayang & ikatan batin dgn si ibu, di mana ia adlah hak eksklusif yg x dpt dicari ganti!

sumber : Nurul Dhia

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator by Yellingnews
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?