Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Halal

Sijil Halal Shaklee 2015

 

Alhamdulillah, sijil halal Shaklee untuk tahun 2015 dah pun keluar. Shaklee memang committed memperbaharui sijil setiap tahun. Jadi tak perlu ragu-ragu lagi.

 

sijil halal shaklee

 

Boleh juga lihat sijil-sijil halal yang lepas dan isu-isu berkaitan di sini. Jika ada yang ingin tahu lebih lanjut, jangan segan untuk hubungi saya ye.

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, saya mula sedar isu palestine ni pada tahun 2007, di tahun akhir universiti di Jepun. memang masa tu sangat2 terkesan dan rasa macam nak boikot semua produk yang menyumbang kepada israel dan yang berkaitan dengan israel macam US tu. Tengah semangat berkobar-kobar kan. Akhirnya makin lama semakin faham, antara tujuan utama kempen boikot dibuat adalah untuk

  1. Melemahkan ekonomi lawan (Israel)
  2. Melemahkan pegangan pihak lawan (Produk2 yang menyumbang supaya tidak menyumbang lagi pada israel)

Untuk lebih faham isu boikot ni, boleh baca banyak artikel Aqsa Syarif dan website inmind untuk maklumat lebih lanjut dan terkini.

Oh, ini ada satu lagi artikel yang saya rasa sangat mudah difahami tentang isu boikot ni ditulis oleh Angel Pakai Gucci

Saya pernah bertanya dengan kawan yang bekerja dengan Aqsa Syarif sebab Aqsa Syarif hanya fokus pada 4 brand sahaja (McD, Coca Cola, Loreal, Nestle). Seperti dlm blog Angel Pakai Gucci ni, sebab 4 ni penyumbang terbesar. Dan kalau diorg bankrupt pun, diorg tak boleh saman org yg boikot sbb mmg terbukti dia bagi dana pada israel. Dan jika mereka mengambil keputusan untuk menarik diri dari menyumbang pada Israel, kemungkinan brand/syarikat lain akan turut serta menarik diri. 

Benarkah Shaklee menyumbang kepada Israel?

Read the rest of this entry »

Assalamualaikum…

Sebagai umat ISLAM,  pemakanan yang HALAL amat dititikberatkan.  Sesetengah kacang soya diproses atau dicuci dengan alkohol yang mana prosesnya membuatkan kandungan isoflavon yang sangat bermanfaat HILANG.  Bukan itu sahaja, malah membentuk pencemaran bersilang dengan bahan kimia semasa penghasilan. Isoflovan penting dalam pencegahan kanser. soya halal Kedai S3 Namun, usah ragu-ragu dengan Shaklee ESP kerana Shaklee hanya menggunakan kacang soya yang dicuci dengan air untuk mengekalkan kandungan isoflavones, genistein dan daidzein yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

 

Isoflavones – sama fungsi seperti hormon wanita, merendah kolestrol, mencegah risiko osteoporosis dan sakit jantung.

Genistein – Mengekang pertumbuhan kanser dan mengelakkan kanser dari merebak. Memusnahkan radikal bebas sebelum menukarkan DNA kepada kanser.Baik untuk pemulihan uterus, ovari, menapous dan pembesaran prostat.

Diadzein – Anti tumor, pankreas, prostat, kolon, payudara, pangkal rahim, lemah pro-estrogen dan anti -estrogen berguna untuk wanita menopous

sumber

Nak tahu lagi keistimewaan ESP?

Kenapa anda WAJIB dapatkan Shaklee ESP?

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662 ♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum…

Sijil Halal terbaru dah pun keluar. Saya dah pun upload di Facebook page saya. Saya kongsikan semula di sini.

halal2014

Jangan malu-malu untuk baca pelbagai lagi isu halal haram Shaklee : http://healthy.babykawaiistore.com/category/halal/

Jemput baca sehingga anda puas hati ya. big grin

Berminat nak dapatkan produk Shaklee?

Anda boleh hubungi rakan niada kami di SINI

atau hubungi saya

 Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum..

Rasanya setiap tahun mesti keluar isu Halal Haram Shaklee. Alhamdulillah, menunjukkan rakyat Malaysia ni memang sangat prihatin dengan isu Halal Haram. Bukan sekadar Halal Haram makanan tetapi juga halal haram pergaulan, pemakaian, pekerjaan dan lain-lain harapnya. Kuliah ustaz-ustaz pun dah semakin ramai yang hadir hampir menyamai konsert-konsert hiburan. Alhamdulillah, semoga Islam yang sebenar terus berkembang mekar di bumi Malaysia. Islam bukan sekadar nama tapi pada penghayatan dan amalan, insyaAllah.

Cuma yang dikesalkan bila maklumat tak dapat dengan tepat dan disebarkan pula sehingga menjadi fitnah. Jadi sebelum menyebarkan apa-apa adalah lebih baik semak terlebih dahulu supaya kita tidak menambah dosa menfitnah.

Eh..tapi betul. Saya check kat website JAKIM takde Shaklee. Dah sms JAKIM pun JAKIM kata takde. Macam mana tu?

Ya, kerana produk Shaklee semuanya dihasilkan di USA dan telah disahkan HALAL oleh Islamic Services of America (ISA).

Eh, boleh ke macam tu? Sah ke kat Malaysia? Bukan JAKIM kena luluskan juga ke?

Ada beberapa badan luar negara yang JAKIM telah iktiraf sebagai badan khas luar negara yang diyakini status HALAL nya. Kalau JAKIM nak pergi check semua kilang di luar negara, tak cukup tenaga la pula.

Oh, untuk lebih lanjut, boleh baca ini ya
http://www.hdcglobal.com/upload-web/cms-editor-files/21bc5b40-5eff-40e8-b4ff-5b6a20931fed/file/rib-jul2013.pdf
buka terus muka surat 18 untuk lebih cepat.

ifanca-isa

Ini pula sijil halal Shaklee

Sijil Halal 2013

Sijil Halal 2013

Untuk 2014 harap dapat bersabar ya. Masih dalam proses. Saya akan terus kongsikan bila dah keluar yang baru.

Jom tengok dulu apa kata pegawai JAKIM.
image

Jadi, tak perlu ragu-ragu untuk membeli kerana telah terbukti keberkesanan dan status HALALnya!

Baca lagi pelbagai isu Halal Haram Shaklee di SINI

Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum..

 

Gempar satu Malaya mengatakan ade beberapa produk shaklee yg x renewal,yg di cancel,tarik balik dll.. Jadi adakah produk Shaklee Bahaya? Adakahah Produk Shaklee tak lulus KKM ( Kementerian Kesihatan Malaysia) ? MMg sangat bahaya jika kita mengambil sebarang supplement yang tidak mendapat kelulusan KKM. Ia boleh mendatangkan mudarat yang sangat bahaya.. Jadi , adakah anda percaya produk Shaklee Bahaya? Produk Shaklee tak lulus KKM ?

Mari kita lihat sejarah penubuhan Shaklee

Shaklee adalah sebuah syarikat yang berlandaskan falsafah dalam menawarkan produk mesra alam dan kesihatan yang baik. Shaklee selaras dan patuh pada prinsip yang telah dibina oleh pengasasnya, Dr Forrest C Shaklee. Shaklee sudah bertapak di Malaysia melebihi 55 tahun dan telah mendapat kepercayaan yang tinggi dari pelanggan termasuk golongan Profesional.
Visi yang diilhamkan oleh Dr. Shaklee masih diteruskan melalui matlamat syarikat dengan menghasilkan produk berkualiti dan semula jadi yang menyokong kesihatan alam sejagat.
Kenapa Shaklee istimewa berbanding yg lain:
  • TIDAK Mengandungi Paraben
  • TIDAK Mengandungi Triklosan
  • TIDAK Mengandungi Phthalates
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
  • TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
  • TIDAK Mengandungi Glikol
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
  • TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
  • TIDAK Mengandungi Ammonia
  • TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
  • TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
  • TIDAK Mengandungi Formaldehyde
  • TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
  • TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
  • TIDAK Mengandungi Toulene
  • TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
  • TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
  • TIDAK Mengandungi Pewarna
  • TIDAK Mengandungi Lemak Trans
  • TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
  • TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang
ADAKAH INI YANG DIKATAKAN BAHAYA?????? 
Shaklee juga menjalani pelbagai ujian Klinikal:
  • 500juta USD dilaburkan utk ujian klinikal ke atas produk setiap tahun
  • Ujian klinikal atas setiap produk Shaklee
  • hasil kajian yang dipublish dalam jurnal-jurnal terkenal
Shaklee adalah VITAMIN SEMULAJADI, bukan sintetik seperti suplement yg biasa. pd masa yg sama harganya kompetitif & tak mahal pun.Jadi, adakah anda masih percaya yang
 
SHAKLEE BAHAYA? TAK LULUS KKM?
 
saya sangat berharap agar semua bertenang. Jika produk Shaklee tak bahaya dan tak lulus KKM, tentu sekali memberi impak yang tidak baik pada pelanggan. Namun apa yang terjadi??? Ramai pengguna Shaklee mengakui bahawa kesihatan mereka dan keluarga jauh lebih baik selepas mengambil produk Shaklee.
Begitu ketat pemeriksaan dari KKM sehingga, Vitamin C Sustain Release yang ditingkatkan formulanya masih dalam pemeriksaan KKM sehingga hampir setahun  belum dilepaskan oleh pihak KKM untuk jualan. Ini bermakna.. semua vitamin Shaklee yang berada dipasaran Insyaallah selamat dan telah diluluskan oleh pihak KKM.
Produk Shaklee yang tidak melepasi kelulusan KKM sesekali tidak akan dipasrkan di Malaysia.

Bagaimana Mahu Memeriksa Status Kelulusan?

Anda boleh mengikuti langkah dibawah untuk pemeriksaan status Kelulusan.

Adalah Produk mungkin boleh semak di sini list info produk untuk register dgn BIRO PENGAWALAN FARMASEUTIKAL KEBANGSAAN MALAYSIA menggunakan  Quest3 di laman http://quest3.bpfk.gov.my/QUEST3_SEARCH/

kkm1

kkm3

 

selepas itu, anda akan dapati senarai Produk Shaklee jelas mendapat KELULUSAN KKM

bfk 3 bfk 4 bfk 1 bfk 2

 

TIADA DALAM SENARAI

Terdapat beberapa supplement dari Shaklee yang tidak terdapat kelulusan KKM. Produk yang terlibat adalah

1.Energizing Soy Protein (ESP),
2.Perfomence Drink ( PD),
3.Cinch, Vivix (minuman Botanical),
4.AJHT (ekstrak jagung),
5.Collagen Powder (sisik ikan merah laut dala)

Ini yg tiada dalam list krn dikategorikan sbg makanan. Makanan tak perlu kelulusan KKM sepertimana beras, susu & gula tak perlu masuk KKM.Jadi Bukan dibawah kawalan BPFK.

JADI.. KETAHUILAH BAHAWA PRODUK SHAKLEE SENTIASA SELAMAT DAN SEMULAJADI..JADI..JGN RAGU-RAGU LAGI

sumber : http://ipohtaiping.blogspot.com/2013/08/shaklee-bahaya-tak-lulus-kkm.html

Jika ada sebarang persoalan, jangan ragu-ragu untuk hubungi kami mahupun pihak Shaklee Malaysia untuk dapatkan keterangan lanjut ya.

Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

 

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, Shaklee dah pun publish sijil Halal terbarunya untuk tahun 2012. Boleh refer di sini.

Kalau tengok semua produk di Shaklee Malaysia tersenarai di atas. Jadi, kalau nak beli Shaklee di luar negara berhati-hatilah ya. Sebagai Muslim, kita WAJIB memastikan apa jua benda yang masuk ke dalam badan kita adalah HALAL, kerana ianya akan menjadi darah daging, kan?

Dalam al-Quran dan hadis pun banyak sebut tentang pemakan yang Halal ni. Antaranya :

Hai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik dari apa yang terdapat di bumi, dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan; karena sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu.
(Surah Al-Baqarah : 168)

Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan dengan makanan yang haram?

(Hadis riwayat al-lmam Muslim)

Sekiranya masih ada yang ragu-ragu, hubungi mana-mana pengedar Shaklee anda atau hubungi Shaklee sendiri untuk pengesahan lanjut ya. Sesungguhnya kita adalah apa yang kita makan.

Jom berhibur dengan lagu hadis 6 dari 40 hadis himpunan Imam Nawawi ni tentang Halal dan Haram. Sambil-sambil tu boleh hafal sama-sama. At least dapat hafal 1 hadis kan.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Maklumat lanjut, hubungi hanisamin@gmail.com atau sms ke 010-4289601

Assalamualaikum…

Baru-baru ni bila saya baca tulisan pada botol OmegaGuard, dan perasan ianya ditulis
Manufactured by : Banner Pharmacaps (Canada) Ltd., 5807 47th Ave, Olds, Alberta, T4H 1S7, Canada
Manufactured for : Shaklee Corporation, Pleasonton, CA 9588 USA

Lantas saya terus teringat, suatu ketika dulu timbul isu tentang Halal-Haram bovine gelatine Shaklee bila ada seorang sahabat menjumpai satu blog yg mengandungi surat ditulis kepada Shaklee Canada tentang kehalalan bovine gelatine Shaklee. Pada masa tu, saya terfikir ‘Kenapa la orang itu pergi jauh-jauh bertanya pada Shaklee Canda sedangkan dia boleh bertanya pada Shaklee Malaysia’. Bila nampak tulisan di atas terus terfikir, mungkin ini penyebabnya, kerana tulisan di botol Shaklee bahawa ianya dibuat di Kanada. Kandungan blog tersebut menyatakan, Shaklee Canada tidak menjamin bovine gelatinenya halal tanpa mengetahui penghasilan vitamin Shaklee bagi setiap negara adalah berbeza.

Ketika itu, saya benar-benar yakin dengan kehalalan Shaklee kerana salah seorang upline saya pernah pergi ke kilang Shaklee di US dan melihat sendiri cara penghasilannya. Tetapi bila menjumpai OmegaGuard dihasilkan di Kanada, terus saya tersentak. Saya periksa kembali semua produk Shaklee saya. Semua produk yang dari softgel seperti Lecithin, OmegaGuard dan Vitamin E dihasilkan dari Kanada. Manakala, produk yang lain dihasilkan dari US. Walau bagaimanapun, capsul dari bovine gelatine ini tidak dihasilkan oleh Shaklee Canada tetapi oleh Banner Pharmacaps (Canada) Ltd.

Lalu, saya pun terus mencari tentang syarikat Banner Pharmacaps. Rupanya ia adalah syarikat penghasilan barangan pharmaceutical dan nutrition terbesar di dunia. Masih tidak berpuas hati, saya mencari lagi dan menjumpai no telefon Banner Pharmacaps Canada. Saya cuba telefon tetapi talian ditutup. Bila check waktu dunia, rupanya di Kanada jam menunjukkan pukul 6 pagi. Manalah ada customer service yang nak layan.

Pencarian diteruskan dan menemukan saya dengan Halal Consumer Magazine, A Publication of Islamic Food and Nutritional Council of America (IFANCA). Dan menemui hasil di bawah.

halalmagazine-edit

Alhamdulillah, Banner Pharmacaps, Canada disahkan halal oleh IFANCA. Saya tak pasti tentang cawangan Banner Pharmacaps yang lain, yang penting Banner Pharmacaps Canada yang menghasilkan Shaklee disahkan HALAL. Pencarian diteruskan dengan hasil di bawah
halal-edit

Apa pula kata Presiden Banner Pharmacaps US, Dr. Roger Gordon?
Manufacturers are also becoming more sensitive to consumer needs by providing a wider selection of capsule choices that meet specific dietary requirements. Due to the global nature of the marketplace it has become increasingly important to understand the special needs of consumers. For example, the Halal two-piece capsules made by Capsugel meet the specific dietary needs of its Muslim customers and the capsules are certified as Halal by the Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA). Further, capsules meeting Kosher needs are also available.
* source

Alhamdulillah, dengan ini bertambah keyakinan saya tentang ke’halal’an Shaklee. Saya harap anda juga bertambah yakin seperti saya. Yelah, saya bukan sekadar mengambil supplemen ini untuk diri sendiri tetapi juga menjualnya. Jadi, saya turut bertanggungjawab menjual sesuatu yang diyakini Halal. Apa yang anda beli dari saya turut menjadi saham saya di akhirat sana.

Anda bagaimana?

Baca artikel lain tentang status HALAL Shaklee di sini.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum…

Sekali lagi di hari Jumaat yang mulia ini, nak sentuh isu tentang Halal Haram lagi. Kebelakangan ni banyak betul isu tentang Halal Haram Shaklee. Tidak mengapa, itu adalah hak kita sebagai pengguna untuk memastikan benda-benda yang diambil tu benar-benar halal. Apatah lagi ia berkenaan dengan benda yang nak dimasukkan dalam badan. Oh, saya harap kita tidak hanya menitik-beratkan halal haram dalam makanan ye. Tetapi juga pergaulan, pemakaian, percakapan dan seluruh aspek kehidupan. Barulah dinamakan Islam yang sebenar, bukan.

Beberapa produk Shaklee berbentuk kapsul iaitu CarotoMax (Vit-A), Vitamin E & Omega Guard di buat daripada Bovine Gelatine. Lalu, bagaimanakah status kehalalannya?

Alhamdulillah, saya telah diyakinkan oleh upline dan kawan-kawan saya bahawa gelatin Shaklee adalah HALAL. Ibu & bapa upline saya sendiri pernah pergi ke Shaklee U.S. untuk melihat sendiri bagaimana supplements Shaklee di hasilkan. Menurut mereka, memang diasingkan pembuatan untuk negara Islam & bukan Islam. Memang unik dan kagum. Alhamdulillah.

Untuk makluman pengguna Shaklee yang masih ragu-ragu akan ke’HALAL’an nya (seperti saya sebelum ini), di bawah ini saya sertakan Sijil Halal Shaklee…

shaklee halal certificate from ISA

Ini pula bukti yang menunjukkan ISA ini diiktiraf oleh JAKIM

HalalJAKIM-edit

Oh, ada juga yang dah bertanya directly dengan Shaklee dan diberikan senarai barangan yang diperbuat daripada sayur seperti di bawah.

veg1-edit

 

veg2-edit

Kalau dilihat ada senarai makanan dalam sijil Halal tu tak termasuk dalam sijil vegetarian. Ini mungkin kerana mengandungi lemak ikan dan lain-lain daging yang halal. Oh, ada vegetarian yang tak makan telur pun.

Tapi kalau dilihat pada sijil halal tersebut, kesemua produk yang ada di Malaysia ada tertulis dalam tu. Alhamdulillah. Jadi, gunakan tanpa was-was ya. Jika masih ragu-ragu silakan hubungi pihak yang berkenaan dan berkaitan. Tetapi seperti yang dinyatakan di atas penghasilan untuk negara Islam dan bukan Islam adalah berbeza. Jadi, untuk maklumat lanjut tentang Shaklee Malaysia tanyalah Shaklee Malaysia, bukan Shaklee Jepun(sebagai contoh) pula ye. Untuk rakan-rakan di luar negara, Saya tidak pasti bagaimana pemprosesan di negara lain. Jadi, sila check dengan Distributor di sana untuk kepastikan ya.

p/s – saya juga seorang muslim, tentunya saya tidak mahu menambah saham dosa saya dengan memakan sesuatu yang haram apatah lagi mengedarkannya kepada orang ramai.

sumber : GenkiMomma, lumieredamour

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum…

Bila menyebut makanan sunnah, biasanya dikaitkan dengan tamar (kurma), kismis (zabit), buah zaitun, halia, delima, susu, madu lebah… Hingga ada yang risau tentang pengambilan makanan seharian yang tidak mengikut sunnah.

Sunnah Rasulullah SAW adalah makan makanan yang halal dan baik untuk kesihatan, sebagaimana Allah berfirman dalam surah al-Baqarah:

Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi, yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu” (2:168)

Makanan yang baik adalah makanan yang halal dari segi sumbernya dan terbaik dari segi kualitinya, yakni mempunyai zat yang mencukupi. Kekurangan zat makanan bukan saja menjadikan seseorang itu lemah dari segi fizikal, mudah diserang penyakit, malah juga melibatkan kemampuan berfikir dan mengawal emosi.

Rasulullah bersabda:

“Orang mukmin yang kuat lebih baik di sisi Allah dan lebih dikasihi daripada orang mukmin yang lemah” HR Muslim.

Ramai orang cuma makan sekadar untuk sedap dan kenyang. Cuba kita perhatikan kebanjiran restoran-restoran atau kedai-kedai atau gerai yang menyediakan makanan yang tidak berkhasiat namun mendapat sambutan yang begitu menggalakkan. Lumrah manusia akan makan mengikut apa yang dilihat di mata dan dirasa oleh hidungnya, bukan mengikut keperluan tubuh badannya. Kerana itulah ada orang yang tidak suka makan sayur, kerana mungkin sayur tak sedap.

Negara2 maju amat menitikberatkan soal nutrisi dalam makanan. Oleh itu mereka mempunyai standard RDA (Recommended Daily Value) mereka sendiri. Biasa dengar bukan, USRDA?

Malangnya, bagi kita, tidak semua orang menitikberatkan pemakanan seimbang. Lebih2 lagi dengan variasi makanan di Malaysia, yang ada macam2 jenis. Pagi2 makan nasi lemak, teh tarik. Kadang2 roti canai. Tengah hari beriani kambing. Malam cuba western food pula. Lepas tu keluar ngeteh dengan kawan2 pula. Tapi bila dah tua2 barulah berpantang itu ini sebab dah kena macam2 jenis penyakit.

Rasulullah bersabda tentang ini:

“Perut manusia tempat segala macam penyakit, dan pencegahan itu pokok dari segala pengubatan” HR al-Dailami.

Jadi, bagaimana untuk mencegah segala penyakit? Ia bermula dengan menjaga pemakanan dan aktiviti. Antaranya…

* Makan mengikut saranan piramid makanan

food_pyramid

* Mengambil buah-buahan dan sayuran tempatan kerana masa memetik dan sampai kepada pelanggan adalah lebih singkat dan kurang penggunaan bahan pengawet.
* Mengambil makanan yang membekalkan cukup vitamin dan zat mineral.
* Makan mengikut waktu.
* Minum air yang mencukupi.
* Bersenam.

Penjagaan pemakanan bukan sekadar makan untuk kenyang, sebaliknya untuk membekalkan seluruh zat keperluan kepada tubuh. Rasulullah SAW sendiri mempunyai tabiat makanan yang baik. Oleh itu Baginda sentiasa cergas dan bersedia dalam melaksanakan tugasnya. Begitu juga dengan para sahabat yang bukan saja memikul tanggungjawab sebagai pemimpin, malah ketua keluarga, ayah, datuk, jiran, kawan, guru, imam dan sebagainya. Tanpa sokongan dari badan yang kuar dan jiwa yang mantap, kita lihat saja kualiti lelaki pada zaman ini. Buat satu kerja sudah penat, buat kerja sikit penatnya banyak, emosi tak terkawal dan sebagainya.

Jadi, makanlah yang baik2, pastikan keluarga kita dibekali pemakanan yang halal dan berkhasiat, yang penting ia adalah dari sumber semulajadi, samada dalam bentuk makanan asal atau pil vitamin ekstrak dari bahan makanan. Walaupun air tangan ibu yang terbaik dan paling berkat, namun makanan yang disuap itu yang membina fizikal dan mental anak-anak.

 

sumber : Shaklee Trial Pack

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?