Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Knowledge

Shaklee Landmark Study

Assalamualaikum…

Ahad lepas saya ke satu kelas shaklee untuk belajar tentang Landmark Study. Shaklee bawakan khas Dr Bruce Daggy iaitu Naib Presiden, Penyelidikan & Pembangunan dan Ketua Pegawai Sains Shaklee, ke Malaysia untuk bercerita tentang Landmark Study ni. Tak taulah berapa umur Dr Daggy ni tapi nampak sihat dan muda je.

Dr Daggy ada Ph.D. dalam Nutritional Biochemistry dari Cornell University dan B.A. dalam Biology dari University of Virginia. Dia telah mengarang 80 penerbitan dan abstrak dan juga telah mempunyai 13 paten produk.

Ambil peluang bergambar bersama Dr Daggy

Ambil peluang bergambar bersama Dr Daggy

Apa itu Landmark Study?

Landmark Study ni satu kajian yang dijalankan oleh pihak ketiga (dalam kes Shaklee ni Universiti of California) untuk menguji taraf kesihatan mereka yang ambil Supplemen Shaklee vs mereka yang tidak mengambil sebarang supplemen vs mereka yang ambil supplemen jenama lain. Kajian ini telah dijalankan oleh Dr Glady Block yang mengusulkan kepada Shaklee untuk menguji keberkesanan dan keselematan pengambilan suplemen secara menyeluruh bagi tempoh waktu yang panjang.

Bila kita baca tentang sesuatu kajian, penting untuk tahu siapa yang buat kajian dan di mana. Sebabnya bila ia dibuat oleh sesuatu universiti walaupun kajian ini ditaja oleh syarikat tertentu tetapi universiti ada hak untuk meluluskan atau publish kajian tersebut sama ada resultnya baik untuk syarikat tersebut ataupun tidak. Dan nak lulus tu pun bukan mudah. Kalau siapa yang ada PhD tentu tahu, selain buat kajian kena present paper di beberapa tempat lepas tu ada viva lagi. Jadi, bila keputusan Landmark study ni bagus untuk Shaklee dah tentulah Shaklee pun berbangga untuk menggunakannya sebagai bukti bahawa supplemen Shaklee ni bagus. Dan sebagai pengedar dan juga mengguna, saya pun bertambah yakin dengan supplemen Shaklee ni.

landmark

Bagaimana Landmark Study dijalankan?

Ia telah dijalankan selama 3 tahun (2004-2007) ke atas 3 kumpulan iaitu:

  1. Golongan yang ambil supplemen Shaklee
  2. Golongan yang ambil multivitamin dari syarikat lain
  3. Golongan yang tidak mengambil sebarang supplemen

(sumber)

Mengapa Landmark Study ni penting?

  • Kajian dibuat ke atas pengguna Shaklee yang telah ambil Shaklee dalam tempoh 20-43 tahun (hampir kesemua ambil multivitamin)
  • Kajian ini menunjukkan :
    • Tahap nutrisi
    • Tahap risiko terhadap penyakit
    • Taraf penyakit yang lazim
    • Taraf kesihatan menyeluruh

ke atas kumpulan sasaran.

Hasil Landmark Study?

Haa…ni yang best nak tau kan. Apa hasil dia..

landmark-study4

Kajian menunjukkan, pengamal shaklee tiada masalah buah pinggang. Darah pengamal shaklee mengandungi vitamin yang paling banyak, kerana vitamin Shaklee mudah di serap, berbanding vitamin lain. Walau bagaimanapun, kajian ini tidak menunjukkan makan suplemmen bukannya satu BULLETPROOF kepada penyakit kronik, cumanya risiko penyakit seperti diabetes dapat dikurangkan.(sumber)

Saya sangat yakin dengan produk Shaklee dan bersemangat nak kongsikan dengan semua supaya kawan-kawan saya juga punya taraf kesihatan yang lebih baik.

p/s – oh ya, hari tu ada tanya nutritionist Shaklee, katanya mereka mengalu-alukan jika ada universiti tempatan nak buat kajian tentang Shaklee. Boleh tulis surat kepada pihak Shaklee. Cuma mungkin perlu ke Shaklee US sbb produk dibuat di sana.

 

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

**Nak daftar sebagai ahli Shaklee? Hanya dengan SATU KLIK.

Assalamualaikum…

Ramai je yang rasa mereka tak perlukan supplemen, malahan ada pula golongan anti supplemen.

BENAR, khasiat dari pemakanan sebenar lebih baik.

TAPI sejujurnya, saya tak mampu untuk sediakan cukup keperluan nutrien untuk keluarga saya. kadang-kala masak cuma 1-2 lauk sahaja, minum susu pun tak cukup 4 gelas sehari untuk dapat kalsium secukupnya. Saya juga tak mampu untuk beli ayam organik yang tidak disuntik, mahupun sayur-sayuran yang tidak menggunakan baja kimia.

Lagi pula, saya duduk di kawasan bandar yang agak banyak pencemaran.

Jadi, saya rasa pengambilan supplemen sangat penting dalam diet seharian saya. Bukan bermakna saya meninggalkan pemakanan seharian kerana namanya pun supplemen ataupun makanan tambahan.

Jom buat checklist. Adakah anda perlukan supplemen?

  • Anda tinggal di kawasan yang ada pencemaran udara/bunyi?
  • Anda kerap alami stress atau tekanan?
  • Anda membeli sayur, buah dan bahan-bahan mentah yang menggunakan baja kimia ataupun suntikan?
  • Anda tidak mengambil pemakanan seimbang?
  • Anda kerap ambil makanan segera, makanan sejuk beku dan makanan dalam tin?

Tahukah anda, semua di atas adalah antara punca kehilangan nutrisi pada makanan dan juga badan kita?

makanan-sehat

Pilihan di tangan anda, tepuk dada tanya selera..

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum..

“Semua supplemen sama jer! Beli je kat mana-mana farmasi!” ujar salah seorang rakan saya.

Anda pasti?

Tunggu dulu!

Sebelum anda memilih supplemen yang bakal masuk ke tubuh anda, sila kenali supplemen anda. Tak kenal maka tak cinta, kan?

Salah satu ciri penting yang anda perlu tahu apakah bahan ‘excipients’ yang digunakan dalam supplemen anda.

Pernah dengar perkataan ‘Excipients’?
Excipients atau nama lainnya ‘fillers’ dan ‘binders’ merupakan bahan tambahan yang digunakan dalam pembuatan supplemen.

‘Fillers’ berfungsi sebagai ‘pengisi’ ruang kosong antara bahan aktif suplemen, justeru memberikan bentuk yang sesuai, senang dipegang dan mudah ditelan.
‘Binders’ merupakan ‘pengikat’ antara bahan aktif supplemen, memberikan kekuatan kepada supplemen itu sendiri supaya ianya tidak mudah pecah ketika proses ‘handling’ dan ‘shipping’.

Apa pentingnya kita mengetahui jenis ‘excipients’ dalam supplemen yang kita makan?
‘Fillers’ dan ‘binders’ dalam sesetengah supplemen menggunakan bahan kimia bukan semulajadi yang sukar terurai dalam tubuh. Jika anda memilih supplemen, pastikan label anda. Supplemen yang bagus selalunya menggunakan ‘excipients’ seperti berikut, dan mereka tidak akan ragu-ragu untuk ‘declare’ secara terperinci bahan expedients yang digunakan.

  • Dicalcium phosphate – ‘Filler’ semulajadi, juga sumber kalsium & fosfat
  • Cellulose – ‘Binder’ semulajadi daripada serat tumbuhan
  • Alginic Acid/sodium alginate – ‘Binder’ semulajadi daripada rumpai laut
  • Gam acacia/gam arab – gam semulajadi dari tumbuhan
  • Kalsium atau magnesium stearate – pelincir semulajadi daripada sumber haiwan
  • Silica – pelincir semulajadi
  • Zein – Protien jagung, digunakan sebagai lapisan luar tablet
  • Brazil wax – penyalut luar tablet semulajadi dari pokok palma

Sebagai contoh, di dalam Zinc Complex Shaklee menggunakan Dicalcium Phosphate sebagai ‘filler’ dan ‘binder’ serta membekalkan sumber kalsium dan fosfat dari sumber semulajadi. Shaklee hanya menggunakan amaun ‘excipients’ seminima mungkin untuk mendapatkan kesan teknikal yang diharapkan. Excipients yang digunakan hanyalah daripada sumber semulajadi, dan selalu diuji secara klinikal supaya kualiti dan ketulenannya selalu konsisten dengan standart yang telah ditetapkan.

Awas jika ‘excipients’ dalam supplemen anda menggunakan bahan kimia dan bahan sukar terurai. Excipients seperti ini mampu menjadikan tablet lebih kuat dan tetapi sukar diuraikan dalam tubuh. Anda pasti tidak ingin jadi seperti gambar di bawah kan?

Supplemen yang tidak hancur dan sukar diurai akan termendak dalam tubuh anda dan mungkin menyebabkan masalah kesihatan yang lain.

kredit kepada SinergiVitamin

Artikel asal dari sini dan sini.

*Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

Hubungi saya sekarang!!
Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamulaikum..

Pengambilan diet yang seimbang memang penting. Tapi baik ke kalau kita ambik vitamin tambahan dalam bentuk tablet/cecair? Bukankah lebih baik kalau kita dapat nutrisi dari pemakanan yang sihat dan seimbang.

Banyak kajian yang menyokong bahawa pengambilan vitamin supplement ini baik untuk kesihatan memandangkan adalah amat sukar untuk kita memenuhi keperluan vitamin dan mineral harian hanya melalui diet pemakanan disebabkan oleh habit pemakanan yang tak sihat dan juga kerana kandungan nutrisi yang berkurangan dalam makanan pada masa ini dan tidak lagi sebanyak nutrisi yang dibekalkan oleh makanan yang sama pada jumlah yang sama 50 tahun dulu. Oleh itu, WHO menyarankan pengambilan vitamin dan mineral tambahan bagi mengisi kekurangan daripada diet. (Purata rakyat Malaysia yang makan 5 hidangan sayur dan buah setiap hari adalah kurang dari 5%!)

Walau pun banyak vitamin dan supplement tambahan pada hari ini dipasarkan dengan cara seolah olah ianya adalah satu ubat. Sebenarnya kaedah pemasaran yang seperti ini adalah satu kesalahan mengikut undang undang. Bukan nak kata statement tu salah. Sebab pada masa ini, kebanyakan dari kita sakit kerana masalah kekurangan nutrisi.

CONTOH 1

Masalah lebihan gula dalam darah (diabetes) adalah gabungan kekurangan beberapa jenis vitamin seperti B complex, protein, kromium etc. Vitamin B complex adalah vitamin larut air yang perlu sentiasa di top up. Pada zaman dulu, tok nenek kita makan beras yang tidak menjalani proses refining yang kaya dengan serat dan vitamin B. Vitamin B inilah yang membantu proses menukarkan glukos menjadi tenaga. Pada hari ini, ramai orang makan nasi putih yang kurang atau hamper tiada vitamin B. Makan banyak pulak tu! Dalam jangkamasa panjang, menyebabkan kekurangan yang kronik dan badan akan menghadapi masalah untuk menukarkan glukos menjadi tenaga.

CONTOH 2

Kaki yang selalu lenguh dan kejang. Bila makan calcium tablet elok pulak. Maksudnya kurang kalsium la tu tongue Dasar minum susu pun celam celop.

So walau pun supplement ni tak berfungsi macam ubat makan makan terus baik, tapi sebenarnya ia membantu memulihkan fungsi badan kita bagi yang ada masalah kesihatanlah. Kalau tak ada just untuk maintain kesihatan ke tahap yang optima.

Beza ubat dan supplement

Ubat akan betulkan symptom, kalau kita sakit kepala dia akan hilangkan sakit kepala. Tapi kalau punca sakit kepala tu sebab angin dalam perut, angin tu tetap takkan baik. Kalau kencing manis, ia akan control gula dalam darah dengan tambah jumlah insulin yang dihasilkan, tapi kena sentiasa makan ubat sebab ia tak baiki masalah insulin resistance badan orang tu.

Supplement akan bagi nutrisi pada tubuh supaya badan kita dapat menjalankan fungsi normal tubuh dengan baik. Proses ni akan ambil masa tetapi ia akan baiki root cause tersebut. Baiknya adalah supplement biasanya tiada kesan sampingan macam ubat.

Jadi, anda perlu faham betapa pentingnya tubuh kita dapat nutrisi lengkap dan seimbang dan masalah kita adalah makanan yang kita makan setiap hari tak dapat membekalkan nutrisi yang mencukupi untuk badan kita menjalankan fungsi dengan normal. Di samping sedikit sebanyak sebab kenapa supplement itu perlu.

KAJIAN 1

Hasil kajian terbaru menunjukkan bahawa wanita yang berumur 55 tahun ke 69 tahun yang mengambil supplement mengalami risiko kematian yang lebih tinggi, terutamanya mereka yang mengambil iron supplement pada kadar melebihi 50mg setiap hari. Hasil dari pembacaan, memang patut pun hasil kajian ni menunjukkan keburukan vitamin supplement sebab asasnya wanita yang dah menopause cuma memerlukan 8mg iron setiap hari (RDA). Dan tak perlu ambil supplement pun, jumlah ini boleh diperolehi secara mudah melalui makanan yang dimakan. Iron supplement biasanya penting bagi wanita yang masih haid (perlu untuk ganti balik darah yang keluar sebab haid) dan wanita yang mengandung. Lebihan sebanyak 6 kali ganda (megadoses) ni menyebabkan lebihan iron tu membebaskan free radicals yang berbahaya pada tubuh. Kebanyakan kita tau betapa pentingnya makan antioksidan dan bahayanya free radicals pada tubuh. Lebihan inilah yang menyumbang kepada premature death di kalangan wanita wanita ini.

KAJIAN 2

Satu lagi kajian yang di publish di JAMA (Journal of the American Association) berkenaan dengan vitamin E menyebabkan peningkatan 17% penghidap kanser prostate bagi yang mengambil vitamin E berbanding mereka yang ambil placebo. Ini berlawanan dengan kajian asal yang mengatakan bahawa vitamin E dan selenium membantu mengurangkan risiko kanser prostate. Tetapi vitamin E yang digunakan dalam kajian ini adalah alpha-tocopherol. Sedangkan sebenarnya vitamin E adalah satu keluarga yang ada alpha, beta, delta dan gamma. Dikatakan bahawa, adalah lebih significant sekiranya kajian yang dilakukan menggunakan keseluruhan ahli keluarga vitamin E. Jadi, result ni questionable jugak la.

Berdasarkan kajian ni, kita boleh buat beberapa kesimpulan tentang pengambilan vitamin tambahan ni.

  1. Pengambil vitamin tambahan adalah tambahan kepada pengamalan diet yang seimbang dan cara hidup yang sihat. Bukan sebagai sumber nutrisi utama.
  2. Perlu tahu keperluan tubuh sendiri kerana tiada orang yang kenal tubuh dan habit kita melainkan diri kita sendiri.
    Kalau masa period sakit kejang sana kejang sini, sebulan sekali kena selsema, mesti ada something wrong dengan badan kita. Kekurangan vitamin dan mineral boleh menyebabkan immune system kita menurun.Even kalau lepas makan mengantuk, bangun pagi sakit kaki, gosok gigi gusi berdarah, bibir kerap mengelupas..mesti ada sikit something wrong pada badan. Sakit macam kencing manis, darah tinggi, sakit jantung bukan macam accident. Kena terus sakit. Ia adalah disebabkan kekurangan certain nutrisi dan unhealthy lifestyle dalam satu jangka masa yang lama. Even macam osteoporosis pun. Umumnya seseorang memerlukan 600mg calcium untuk maintain body function yang normal. Tapi bagi wanita advisable ambik 1000mg. Kalau pregnant atau lactating ambik up to 1200mg (not only from supplementation la ok) Tulang kita Cuma akan membentuk sampai umur 30. Lepas tu dia akan menyusut atau maintain. Kalau umur 30 pun kepadatan tulang da -1, memang cari bala la bila da menaupose nak kena tulang rapuh pulak. Check tulang boleh buat kat farmasi. Tanya je.
  3. Kalau tengah nak menurunkan berat badan ke kawal makan ke, memang confirm nak kena ambik supplement. To fill in the gap sebab makan pun da kurang, nutrisi pun dapat kurang.
  4. Sebelum makan vitamin supplement, kena tau yang ada sesetengah vitamin tambahan yang beri reaksi pada ubat yang kita tengah ambil.
    Tanya orang yang tahu. Ada sesetengah jenis vitamin bagus ambil kalau kita ambik ubat. Contohnya bagi yang kolestrol tinggi (makan statin – eg lovastatin). Statin akan deplete CoQ10 dalam tubuh. So ambik additional CoQ10 melalui supplement adalah sangat digalakkan. Ada kajian kata, ramai orang yang tinggi kolestrol mati bukan sebab sakit jantung sebab sakit tu sendiri, tapi sebab makan statin, CoQ10 kurang dan jantung pun susah nak berfungsi dengan optimal. Orang ambik warfarin (Coumadin, jantoven) pun kena consult dulu sebelum ambik apa apa supplement. Ada jugak supplement yang menyebabkan kadar serapan vitamin lain berkurang. Contohnya kalau nak makan iron supplement, asingkan dari makan calcium tablet. Iron mengurangkan kadar serapan calcium. So better ambik asing-asing. (Perhatian terutamanya bagi yang tengah pregnant..ambik obimin ke iron folic ke waktu pagi, malam baru makan calcium..atau at least bezakan dua jam)
  5. Bukan semua vitamin sama. Ada yang sintetik, ada yang dari natural source. Dapatkan supplement semulajadi kerana kualitinya memang berbeza. Lagi satu, the form is different dan ini menyebabkan kadar serapan yang berbeza. Syntetic form of vitamin E dl-alpha-tocopherol tidak dapat diserap oleh tubuh berbanding natural form vitamin E d-alpha-tocopherol. Ada yang kata, mengambil vitamin ibarat menghasilkan expensive urine sebab vitamin tu tak diserap tapi terus keluar melalui air kencing. Jadi,  beli high quality vitamin sebab ia lebih selamat dan effective.
  6. Guna dengan betul. Kena tahu (kalau tak tahu tanya) berapa dos yang selamat diambil dan berapa banyak keperluan tubuh kita. Jangan main ambil je. Lepas tu bila jadi apa-apa kata orang jual menipu la apa la. Haihh..

 

sumber : http://ourkizuna.blogspot.com/2012/07/vitamin-supplement-baik-atau-tidak.htmlhttp://ourkizuna.blogspot.com/2012/07/vitamin-supplement-baik-atau-buruk.html

Alhamdulillah, sebab tu saya suka sangat ambil shaklee yang tentunya dari sumber semulajadi. dulu saya pun ada ambil supplemen jenama lain, tapi macam tak rasa perubahan. YES, SHAKLEE MAKES DIFFERENT.

ini lagi kata2 penulis.

Jom check, adakah pemakanan kita dah cukup berkhasiat? Adakah supplemen yang diambil supplem semulajadi?

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Assalamualaikum..

Pada entry yang lepas, saya ada tulis perbandingan supplemen sintetik vs organik vs semulajadi. Bagaimana pula dengan supplemen Shaklee kesayangan saya ini?

Dr. Forrest C Shaklee

Falsafah pembuatan vitamin Shaklee?

Ya, Shaklee sudah lama terkenal sebagai pengeluar vitamin semulajadi. Apakah vitamin semulajadi? Ia adalah vitamin yang:

Diperbuat dari bahan-bahan semulajadi:

Shaklee diperbuat daripada bahan-bahan semulajadi. Bahan-bahan ini boleh dilihat pada botol vitamin Shaklee, pada bahagian ‘Other Ingredients’. Misalnya beta karotena dihasilkan dari sejenis alga istimewa. Bahan-bahan dalam Shaklee dihasilkan daripada ekstrak bahan-bahan semulajadi dari sumber tumbuhan dan mineral asli. Pastinya lebih sesuai dan lebih bernilai daripada vitamin sintetik atau ubat-ubat berasaskan dadah.

Berasaskan bahan-bahan semulajadi:

Sesetengah vitamin boleh dihasilkan dari proses-proses seperti penyulingan bahan-bahan lain yang bukan bahan utama dalam pembuatan vitamin, misalnya vitamin C diperbuat daripada penapaian karbohidrat dari bijirin. Vitamin sintetik pula dihasilkan dari proses tindakbalas bahan-bahan bukan makanan seperti arang batu, tar dan sebagainya.

Bahan-bahan yang mempunyai fungsi istimewa:

Vitalea misalnya dibalut dengan spirulina (yang memberi warna hijau pada Vitalea). Spirulina terkenal sebagai tumbuhan yang sangat berguna untuk kesihatan. Manakala Sustained Released Vita C pula menggunakan bahan wax dari tumbuhan untuk memberi kesan pelepasan perlahan-lahan tersebut (vitamin C tanpa fungsi ini tidak dapat kekal lama dalam tubuh kerana ia larut air).

Amat penting untuk mengenali dari mana datangnya vitamin/mineral yang kita ambil. Bukan saja dari status halalnya, tapi juga bahan2 yang digunakan untuk menghasilkannya.
sumber :  http://vitaminsemulajadi.com/falsafah-pembuatan-vitamin-shaklee/

Jadi, saya memang sangat yakin dengan Shaklee.

 

Pastikan anda buat pilihan bijak.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Pernah dengar pengambilan vitamin membahayakan? Bukankah vitamin dan nutrien sangat diperlukan oleh badan. Bagaimana pula ia boleh membahayakan?

 

Haaa…dalam penghasilan supplemen ada 3 kategori iaitu sintetik, organik dan semulajadi. Untuk lebih mudah faham, jom rujuk table di bawah.

Dah dapat gambaran?

Mengapa penting untuk ambil vitamin semulajadi?

  1. enzim tidak alami perubahan melampau dalam pemprosesan oleh haba yang tinggi dan pelarut kimia yang keras
  2. tidak menggunakan Pengisi dan Pengikat yang keras yang menghalang penyerapan nutrien
  3. penyediaan bahan mentah dai sumber semulajadi yang berkualiti
  4. imbangan semulajadi dikekalkan sebaik mungkin
  5. semulajadi adalah bio-kedapatan dan disimpan dalam tisu badan lebih lama berbanding sintentik
  6. semulajadi lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya

MENGAPA ELAKKAN SINTENTIK?

  1. tidak digunakan sepenuhnya oleh tubuh – struktur sistem enzim kita adalah untuk semulajadi, bukannya makmal
  2. percubaan untuk memadankan enzim tubuh kita dengan vitamin sintentik adalah seumpama memadankan tangan kanan anda ke sarung tangan kiri
  3. semulajadi lebih aktif dari segi biologi berbanding sintetik – 42% lebih berkesan dari sintentik. Anda dapat setengah jumlah yang anda fikir anda perolehi.
sumber : BeautyDaisy
Jadi, buatlah pilihan terbaik. Jadilah pengguna yang bijak!!
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum..

Ramai yang salah faham tentang supplemen, malah tak boleh dengar perkataan supplemen. Ini kerana mereka tidak memahami hakikat supplemen sebenarnya. Apa kata kita tambah sedikit lagi pengetahuan tentang supplemen dari Mommy Lyna..

1. Membandingkan suplemen vitamin dengan makanan

Makanan adalah makanan, suplemen adalah suplemen iaitu makanan tambahan. Pengambilan suplemen tidak bermakna anda tak perlu makan, atau boleh makan makanan rapu. Suplemen adalah MAKANAN TAMBAHAN untuk menambah baik pemakanan sihat anda.

Walau anda mengambil vitamin dari A sampai Z pun, anda harus makanan makanan sihat.

2. Tidak mengetahui hakikat suplemen yang sebenar

Suplemen, makanan tambahan, merujuk kepada semua makanan kesihatan yang BUKAN makanan utama. Suplemen bukan tertakluk kepada vitamin dalam bentuk pil sahaja, malah semua sekali termasuk jamu, minuman tenaga dan sebagainya.

Suplemen yang berbahaya boleh jadi suplemen dari bahan sintetik, atau ‘suplemen’ dari bahan2 yang tidak diketahui sumbernya.

3. Keperluan suplemen bukan pilihan

Kita boleh makan sayur dan buah berkilo-kilo setiap hari. Tapi tahukah anda khasiat buat hari ini tidak sama dengan 30 tahun lepas, di mana tanah pertanian mengalami kekurangan sumber galian. Tambahan pula proses pemetikan yang mengurangkan khasiat buah-buahan dan sayur itu sendiri.

Tahukah anda buah-buah dipetik semasa belum masak? Tahukah anda bahawa buah yang belum masak tidak mempunyai nilai nutrien yang optimum?

Seperti seorang bayi pramatang, dia perlukan pelbagai support kerana tubuhnya masih belum mampu untuk bekerja dengan sendiri. Begitu juga dengan buah-buahan yang kita makan.

4. Semua penyakit bermula dari perut

Hakikatnya, kita bukan saja makan makanan kurang berkhasiat (makan rapu, fastfood) tapi kurang nutrisi dibandingkan zaman datuk nenek kita dulu. Makanan kita sudah tidak mampu untuk ‘cover’ radikal bebas yang terhasil dalam setiap tindakbalas sel, ditambah pula ia semakin rancak dengan pencemaran yang kita sedut setiap hari.

Jadi kita perlu makan antioksidan bagi mengurangkan gejala ini.

5. Suplemen vitamin bukan ubat

Ubat kita makan semasa sakit, vitamin kita makan semasa sihat. Suplemen vitamin adalah pencegahan untuk pelbagai penyakit. Bila dah sakit, makanlah vitamin apa pun, anda takkan sembuh dengan cepat, sebab vitamin tindakannya perlahan..


6. Vitamin Sintetik vs Vitamin Semulajadi

Adakah semua vitamin sama? Tidak. Badan kita memerlukan sumber makanan untuk ia bertindakbalas dan mengambil kebaikan darinya. Pengambilan vitamin sintetik ( bukan dari sumber makanan) memberi kesan tidak elok kepada tubuh dalam jangkamasa yang lama.

Oleh itu pilihlah vitamin semulajadi, yang dibuat dari bahan-bahan makanan agar tubuh kita dapat menggunakannya dengan optimum dan tidak mendatangkan mudarat di masa depan.

Tanya diri anda, adakah anda sudah bijak menilai suplemen vitamin?

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum..

Hari ni nak kongsi artikel dari Mommy Lyna tentang FDA terhadap Makanan Tambahan.

FDA adalah singkatan kepada Food & Drug Administration, iaitu sebuah badan yang bertanggungjawab melindungi kesihatan umum dengan mengawal dan mengeluarkan peraturan terhadap sebarang produk dari kategori ubat-ubatan, vaksin, makanan kesihatan dan sebagainya.

FDA menetapkan garis panduan untuk diikuti oleh pengeluar-pengeluar produk farmasi dan kesihatan.

Contohnya menetapkan bahawa produk farmaseutikal perlu menjalankan ujian klinikal sebelum digunapakai oleh orang ramai.

Dalam bidang nutrisi (suplement vitamin), FDA menjaga beberapa aspek terutama dari segi ‘claim’ dan label. Tidak seperti produk farmaseutikal (ubat dari unsur drug), FDA tidak mengawal kesan vitamin tersebut terhadap kesihatan. Sebaliknya ia cuma mengawal claim dan penggunaan label.

Apa uniknya Shaklee??

Shaklee mengikuti semua regulation FDA walaupun peraturan itu TIDAK PERLU dibuat oleh produk2 suplemen.

Misalnya:

1. Ujian klinikal – produk suplemen vitamin TAK PERLU menjalani ujian klinikal, tetapi dilakukan oleh Shaklee.

2. Label – Shaklee mematuhi label FDA dengan tidak menyatakan bahan asas sebagai bahan utama. Misalnya minyak kelapa yang digunakan sedikit dalam Syampu Prosante ditulis sebagai ‘Sodium Laurel Sulfoacetate’ (bukan sodium lauryl sulphate ya, jgn keliru…!) kerana ia cuma digunakan sedikit dan bukan bahan utama. Bahan utama seperti Panax Ginseng ditulis sebagai Panax Ginseng.

3. Claim – Shaklee menyatakan bahawa produknya “tidak bertujuan untuk diagnos, mencegah atau merawat penyakit” kerana FDA melarang produk suplemen claim untuk merawat.

4. Kanak2, ibu mengandung & menyusu – beberapa produk ditulis pada botolnya “produk ini tidak sesuai digunakan oleh ibu hamil/menyusu dan kanak2” atau “jika anda mengandung atau menyusu, sila rujuk kepada doktor anda” —> sebenarnya ia BUKAN TAK SESUAI digunakan oleh golongan tu.. tapi disebabkan dalam ujian klinikal yang dijalankan, Shaklee tidak melaksanakan ujian terhadap kanak2, ibu mengandung dan menyusu, jadi dia tulis sebagaimana regulation FDA.

Tak semua syarikat makanan kesihatan patuh pada undang2 FDA ni.. Malah ada yang salahguna. Misalnya dengan term ‘natural’, ada suplemen yang menggunakan bahan bahaya seperti merkuri dan plumbum kerana ia adalah bahan ‘natural’ @__@

Jadi berhati-hatilah memilih suplemen. Setiap suplemen TIDAK SAMA. Banyak suplemen sintetik malah yang tidak menjalani ujian klinikal. Ada juga yang mengandungi bahan-bahan dadah!

Bertindaklah dengan bijak. Jangan jadikan suplemen pembunuh senyap! Pilihlah yang benar2 organik, semulajadi, halal dan selamat.

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.
Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?