Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Mitos

Assalamualaikum…

Benarkah pengambilan supplemen semasa mengandung menyebabkan bayi dalam kandungan besar dan sukar bersalin? Ada ibu yang mengandung tidak mahu makan supplemen yang dibekalkan doktor kerana takut bayi yang dikandungnya menjadi terlampau besar sehingga sukar untuk bersalin.

Jom kita baca tulisan Mama Eisya ni…

Apakah itu bayi besar dari usia kandungan?
Kebiasaan bayi normal mempunyai berat badan dalam lingkungan 3.4 kg hingga 3.5 kg. Bayi besar dari usia kandungan adalah lebih besar daripada bayi normal. Bayi besar dari usia kandungan adalah bayi yang mempunyai
  • Berat lahir adalah melebihi 90th percentile untuk usia kandungannya (umur kandungan dalam kiraan minggu).
  • Bayi-bayi ini mempunyai berat lebih daripada 90% dari semua bayi didalam lingkungan usia kandungan yang sama.
  • Bayi-bayi yang mana beratnya berada didalam kawasan melebihi garisan 90% di dalam carta pertumbuhan bayi dalam kandungan – sila lihat gambarajah.
  • Secara amnya, bayi yang cukup bulan dan berat badannya melebihi 4 kg adalah dianggap bayi besar dari usia kandungan.
Apakah penyebab bayi besar dari usia kandungan? 
Beberapa sebab-sebab telah dikenal pasti, ianya termasuk :
  • Keturunan – ibubapa yang besar melahirkan bayi yang besar.
  • Terlalu banyak kenaikan berat badan ibu semasa mengandung.
  • Ibu dengan paras gula tinggi di dalam darah semasa mengandung – contoh: ibu yang mengidap kencing manis semasa mengandung.
Apakah ciri-ciri bayi besar dari usia kandungan? 
Bayi besar dari usia kandungan mungkin normal atau mungkin mempunyai ciri-ciri seperti di bawah:
  • Macrosomia (bayi dengan badan yang besar)
  • Warna kulit sangat merah (plethora).
  • Kecacatan masa lahir – bayi yang ibunya mengidap kencing manis berisiko tinggi mendapat penyakit jantung dari lahir, kecacatan saraf tunjang dan kecacatan anggota kaki dan tangan.
  • Kesukaran bernafas.
  • Keletihan – disebabkan oleh kekurangan gula dalam darah.
Bolehkah kita mengelakkan bayi dari menjadi besar dari usia kandungan?
Penjagaan semasa mengandung adalah sangat penting :
  • Memantau kesihatan ibu-ibu.
  • Merawat sebarang penyakit yang dihidapi oleh ibu-ibu – contoh : kencing manis.
  • Memantau pertumbesaran bayi.
  • Periksa sebarang kecacatan bayi semasa di dalam kandungan.
  • Rancang kelahiran yang selamat.
_______________________________________
jadi pemakanan suplement sebenarnya tiada kaitan dengan ‘baby besar dalam kandungan’. Jadi apa sebenarnya fungsi suplement kepada ibu mengandung? jika ia tidak elok kepada baby kenapa ibu-ibu mengandung dibekalkan dengan suplement ini? Suplement bertujuan menyokong dan menampung ketidakstabilan pemakanan seharian kita..menampung mana-mana ruang-ruang nutrisi yang tidak terdapat dalam pemakanan kita..
Penjagaan pemakanan amat penting ketika mengandung ni kerana banyak zat-zat dan nutrisi telah ‘ditarik’ oleh anak yang dikandung bagi pertumbuhan dan pembesaran di alam rahim. Masa mengandung ni pula memang ibu akan mengalami keletihan, lesu, penat, lenguh-lenguh sendi, sentiasa mengantuk dan seangkatan denganya..Ibu juga tidak mampu bergerak cergas dengan muatan yang lebih..Oleh itu, pertumbuhan baby yg dikandung bergantung kepada pemakanan ibu yang sempurna..
dan untuk kali ini, saya mengambil shaklee. dan alhamdulillah, kesannya tak seperti sebelum ini, saya jarang moody, saya kurang penat, saya kurang rasa nak pitam dan setakat hari ini ‘proses ‘pembuangan’ saya amat baik. jika dulu waktu amirah saya mengalami sembelit yang teruk hingga saya kurang selesa….Alhamdulillah, untuk kali ini saya bersyukur mudah-mudahan ianya dipermudahkan hingga akhirnya.
mama Eisya mengambil set Eu-Four-Pack (vita-lea, b complex, vitamin C, ostematrix) dan juga ESP sepanjang mengandung kali ini.
Tak salahkan mencuba untuk kesihatan diri sendiri. Bila diri dah sihat, maka mudah untuk kita menjaga orang lain yang perlukan perhatian dari kita… 
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum..

Saya nak kongsikan pandangan & jawapan Mommy Lyna tentang artikel seorang doktor mengenai supplemen untuk ibu menyusu. Saya pun ada buat tambahan juga. (Nak juga tambah tongue )

Mari kita Mulakan…

***********START*************

Pertama: Kandungan kalsium dlm breastmilk tidak berubah walaupun seorang ibu tidak mengambil sebarang calcium supplement dan tidak mengambil sumber makanan yg mengandungi banyak kalsium. Badan ini terlalu bijak dijadikan oleh Tuhan utk menghasilkan kalsium sendiri dlm susu ibu utk bekalan si bayi. Terdapat bbrp kajian juga telah membuktikan bahawa penganbilan supplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak menaikkan level kalsium dlm susu ibu.

Mommy Lyna: Fakta di bawah saya ambil dari : http://kellymom.com/herbal/natural-treatments.html#calcium.

Kedua: Yang message saya suruh beli vitamin Bco utk naikkan kualiti susu ibu…maaf, saya berpegang kpd evidence-based, bukan pengalaman based. Vit B adalah vitamin larut air, maka mudah juga di serap kedalam susu ibu. Oleh itu, anda yg makan vit B akan mengalami perubahan warna susu ibu iaitu kekuningan dan nampak pekat, tapi sebenarnya yg masuk ke dalam susu ibu tu adalah vit B, malah sisa degradasinya juga.

Mommy Lyna: Riboflavin; salah satu elemen dalam B Complex, memberikan warna kepada susu ibu dan juga urin. Ia tidak menjadikan susu ibu lebih berkualiti; namun sokongan vitamin B tambahan memberikan ibu perasaan tenang dan mood yang baik, menambahkan rasa cinta pada anak tersayang, lalu mengaktifkan hormon oxytocin yang mengeluarkan susu dari badan. Pernah kan bila dalam keadaan stress, kita pam susu pun taknak keluar…  Soal susu pekat juga bergantung kepada pelbagai situasi seperti cuaca, waktu mengepam etc (Klik sini kalau nak tahu detail pasal keunikan susu ibu).

Ketiga: Kajian juga membuktikan bahawa kualiti susu ibu yg tidak berbeza dgn ibu yg di negara maju, negara membangun, dan negara mundur dan miskin, maknanya antara ibu terlebih makan, makan ikut suka hati, atau memang tak cukup makan. Atas dasar ini jugalah terhasilnya Carta Pertumbuhan Kanak2 WHO (WHO growth chart) yg membuktikan anak2 yg disusui susu ibu dari pelbagai benua menghasilkan carta perkembangan yg sama, tidak ada beza. So, di manakah basis anda yg cuba msg saya itu mengatakan sbg susu yg terhasil dr ibu yg mengambil supplement yg anda jual akan mempunyai tahap perkembangan yg baik disebabkan supplement yg diambil diserap ke dalam susu ibu seterusnya disalurkan kpd bayi?

Mommy Lyna: Terlalu banyak milk booster dipasaran dan sebab yg Dr X ckp ni la saya kureng dengannya sehingga membuatkan saya terpaksa mengambil vitamin untuk ibu yg menyusu bagi membantu proses penyusuan. Jika anda amati statement saya ni pasti dpt bau perbezaan keperluan vitamin untuk ibu menyusu vs pemakanan untuk susu ibu. Ibu yang sihat & bertenaga membuatkan bayi juga lebih gumbira. Akibatnya, perkembangan positif.

Keempat: Sebelum kita terpengaruh dgn penjual supplement’s promotion, mari kita lihat diri kita, pertama tengok perut, ada lipatan spare tyre tak walaupun halus? Kedua, buat carta makanan harian anda, kaji apa yg anda makan dan berjumpa dgn pakar pemakanan, bukan penjual supplement….tentu anda dapati sebenarnya anda dah terlebih zat! Saya cabar anda berjumpa saya dan saya boleh quote nilai zat dlm mknn harian anda.

Mommy Lyna: Kita patut makan ikut carta pemakanan tp itu juga tak menjamin ketiadaan spare tyre, hehe. Ada orang kata nk buang spare tyre kena pakai korset, huhu. Walaupun saya lebih pentingkan senaman, tak salah langsung nak pakai korset sebab keperluan, preference & gaya hidup manusia ni tak sama. Banyak je doktor boroi :P

Hanis Amin : Kebanyakan kita tak mampu pun nak sediakan makanan seperti piramid makanan tu. mesti ada je lompong-lompong. Jadi, daripada biarkan je piramid makanan tu tak stabil yang akan merosakkan diri di kemudian hari, lebih baik kita cuba isi dengan pengambilan makanan tambahan. :)

 

Keempat: sedarkah anda yg anda boleh sakit disebabkan terlebih vitamin dan garam galian? Kaji kandungan kalcium anda..calcium carbonate? Mahukah anda mengalami batu karang di kemudian hari? Adakah anda menjalankan senaman/exercise (bukan termasuk kerja rumah seharian ya) sebanyak minimum 3 kali seminggu selama minimum 30minit berpeluh setiap sesi? Kalau tak, berhati2 dgn calcium supplement anda kerana anda terdedah kpd risiko batu karang juga osteoporosis juga. Kalsium yg diambil dr tak kira sumber apa pun memerlukan aktiviti kecergasan di atas utk diserap dan disimpan kukuh dlm tulang….kalau tak, tulang anda akan menjadi umpama simen yg rapuh kelak. Sedarlah segera.

Mommy Lyna: That’s why saya sarankan OSTEMATRIX, kalsium Shaklee yang lengkap untuk pembinaan tulang yang kukuh! Terdiri calcium citrate, magnesium, vitamin D, boron dan segala macam mineral untuk pembinaan matriks tulang, bukan sekadar bina tulang. Best kan? Boleh baca tentang kalsium Shaklee (Ostematrix) di sini.  Ada jgk cerita tentang simen.

Great minds think alike gitu! Hahak…

Kelima: Jgn cuba kelirukan ibu2 tentang kandungan kalsium dlm susu ibu dgn susu formula. Ya, memang betul kandungan kalsium dlm susu ibu lebih rendah dr yg terkandung dlm susu formula, TAPI telah dibuktikan bahawa penyerapan dan penerimaan kalsium dlm susu ibu oleh bayi adalah 2 hingga 3 kali lebih tinggi n mudah berbanding penyerapan kalsium dlm susu lembu, oleh itu susu ibu tetap tak dapat ditandingi. Namun kajian juga telah membuktikan bahawa penambahan pengambilan suplement kalsium oleh ibu menyusu langsung tidak akan menambah kandungan kalsium dlm susu ibu yg dihasilkan krn Tuhan maha bijaksana dlm menentukan apa level terbaik utk seorang bayi.

Mommy Lyna: Kita bebas memilih sama ada nk kalsium cukup2 je ke (yg kita pun tak tahu cukup tu berapa mg, huhu) atau standby yang lebih baik (kalsium dgn citrate, magnesium etc) sbb kita semua ada keperluan, kehendak & kemampuan berbeza2. Bak kata Dr, Allah Maha Bijaksana, kita hanya mampu berusaha.

Keenam: Tahukah anda sesetengah vitamin tidak ditapis oleh payudara seterusnya disalurkan berlebihan melalui susu ibu? Sama juga spt mengandung, sesetengah vitamin tidak ditapis oleh uri dan disalurkan kpd bayi? Jaga2 dgn vitamin A dan E. Kesan negative serius boleh berlaku jika berlebihan dos (hanya recommend supplement A dan E kpd yg mmg pasti tidak dapat mengambilnya dlm diet seharian). Oleh itu, kaji diet harian anda dahulu.

Mommy Lyna: Vitamin A Shaklee adalah jenis beta karotena atau pro-vitamin A, hanya ditukarkan kepada vitamin A apabila diperlukan. Kalau tak perlu, ia akan dibuang oleh tubuh kita. Selamat kan? Ia boleh berfungsi sebegitu simply becos diperbuat daripada bahan semulajadi. Vitamin E Shaklee pula mengandungi selenium untuk melengkapkan fungsinya.

Hanis Amin : sebab tu penting untuk dapatkan supplemen dari bahan semulajadi. supaya tidak tertipu dan mengakibatkan kesan negatif pula di kemudian hari.

 

Ketujuh: Vitamin supplement boleh menambah pengeluaran susu? Kalau betul boleh, mengapa anda yg claim pernyataan ini masih menyarankan ibu2 memahami dan meneruskan konsep supply and demand utk memastikan kelancaran pengeluaran susu ibu? Dan mengapa sebenarnya ramai ibu yg mengambil vitamin/supplement yg dicadangkan dan mengikut aturan ambilan tertentu yg disarankan oleh penjual telah memenuhi inbox message saya samada di FB mahupun di email dgn kecewanya terhadap “usaha” membeli supplements seperti ini? INGAT! Konsep sebenar supply n demand adalah jawapan sebenar. Kpd yg bermasalah penurunan pengeluaran susu badan, saya sarankan anda berjumpa dgn konsultan/kaunselor laktasi yg betul untuk dibantu dan sama2 mengkaji punca permasalahan susu merudum (bukan konsultasi melalui email/FB/telefon dlm hal ini) krn approach yg diberikan sgt terperinci mengikut masalah individu.

Mommy Lyna: Kalaupun betul boleh tambah pengeluaran susu, kalau tak pam or direct feeding cemana susu tu nk kuar? huhu. Ada saya kongsikan konsep penyusuan ibu di sini; termasuklah “supply-demand”, “milk booster” & di awal kelahiran.

Hanis Amin : betul, konsep asas penyusuan supply-demand. kenapa ramai je ibu-ibu yang masih mencari makanan penambah susu seperti kurma, air longan, malah ada juga yang ambil pil milk booster yang terdapat banyak di pasaran tetapi masih terus pam dengan kerap? kerana itu memang asas penyusuan! supplemen cuma membantu menyihatkan dan menyegarkan ibu, jadi ibu boleh berasa tenang dan terhasillah susu yang lebih banyak. bila kita berada dalam keadaan tenang, susu lebih mudah keluar.

Kelapan: Adakah bermakna pengambilan pelbagai supplement itu salah? TIDAK SAMA SEKALI. Kita bebas mengambil apa2 supplement, namun jika anda seorang terpelajar, anda boleh membuat kajian betul dahulu tentang menu diet harian anda sebelum decide utk menambah vitamin dlm senarai keperluan harian anda. Pernahkah anda dengar tentang detoksifikasi? Ia terdiri dari diet khas pelbagai vitamin dan mineral yg diambil dlm bbrp hari shj. Anda boleh mencuba, tapi menu diet terbaik dihasilkan dari sumber smulajadi dan itulah yg telah dibuktikan. Anda boleh mengambil vitamin dan supplemen utk kesihatan anda, tetapi utk mengaitkan dgn keperluan khas ibu menyusu/menggalak pengeluaran air susu adalah sangat TIDAK BERETIKA sekiranya anda adalah seorang yg memperjuangkan penyusuan susu ibu.

Mommy Lyna: Hakikatnya, hampir semua orang yang menjalankan gaya hidup seharian yg mencabar (terutamanya suri rumah) perlukan vitamin untuk kekal bertenaga. Personalization yg dibuat; seperti vitamin utk ibu menyusu, memang dah tailor-made untuk memenuhi keperluan masing-masing sebab tak semua org mampu beli, makan & telan banyak2 vitamin (esp org laki). Takkan lah penjualan MPV dianggap tak beretika jika dikaitkan dengan keperluan sekeluarga?

Kesembilan: pukul berapa anda keluar rumah untuk bekerja dan pulang kerumah kemudiannya? Bila matahari belum terbit dan bila matahari dah terbenam? Pernah anda bersenam atau beriadah di taman pada waktu pagi di setiap hujung minggu atau hanya duduk buat kerja2 rumah di kala cuti? Kalau mcmtu, lupakan utk dapat vitamin D, sebab yg terbaik adalah dari sumber matahari. Takut matahari sebab UV lantas anda mengambil vitamin E? Tahukah anda matahari pagi adalah yg baik, bukan yg terik atas kepala, sekadar pengambilan vit E tidak menghentikan or melambatkan proses penuaan jika anda tidak memakai sunblock yg sesuai. Kenapa saya sentuh vit D? Sebab ia penting membantu penyerapan kalsium dari usus. Oleh itu, jgn takut matahari pagi. Kan senang dgn rutin harian dan diet yg neutral.

Mommy Lyna: Kan bagus kalau ambil vitamin E, pakai sun block elak UV & amek matahari pagi2. Why choose when can have all? Hmm… That’s why dalam Ostematrix, dilengkapi dengan Vitamin D kerana dari kajian pakar dalam bidang nutriceutical kebanyakan penduduk dunia terutama di negara yang berada di garisan sartan dan garisan jadi kurang vitamin D dari cahaya matahari.  Kita di khatulistiwa mungkin tak mengalami kerana negara kita matahari tegak sepanjang tahun, tapi better be safe la kan. Lebih baik ambil supplement kalsium yang dah lengkap dengan vitamin D dan mineral lain.

Hanis Amin : Mungkin ada yang bekerja berpeluang untuk mendapatkan vitamin D secara direct dari matahari. Bagaimana dengan ibu keluar bekerja di awal pagi dan pulang lewat petang? Adakah perlu keluar dari pejabat sekejap dan berjemur di bawah matahari? Walau bagaimanapun, memang lebih baik jika kita dapat vitamin D direct dari matahari dalam masa yang sama vitamin D dari supplemen. :)

Kesepuluh: Supplements boleh mengelak diabetes? Ramai pesakit dah buat, tapi tetap dpt diabetes. Kenapa? Sebab senaman dan pemakanan mengikut sukatan piramid tidak diamalkan. Anda tahukah piramid makanan? Semua boleh tunjuk piramid tu, tapi bila saya tengok post2 makanan di FB masing2, fuhhh..semua jadi piramid terbalik. Cara terbaik memahami piramid makanan, jumpa pakar pemakanan berdekatan anda, bincang ikut kesesuaian xtvt harian anda walaupun anda tak sakit. That day bila waktu SGM yg saya bincang, rata2 participants pelik n terkejut bila saya bgtau sukatan makanan yg sepatutnya mengikut hidangan setiap jenis makanan.

Mommy Lyna: Vitamin bukan ubat & takde nye tak payah makan nasi or bersenam sebab dah makan vitamin. Blur jap… Sapa la yg bg nasehat macam gitu ke Dr X. 

Hanis Amin : sebab tu namanya makanan tambahan bukan makanan utama.

——

JOM AMALKAN CARA HIDUP SIHAT!

Bukan bermakna, bila anda ambil supplemen anda tak perlu amalkan cara hidup sihat ye. Walaupun anda ambil supplemen tetapi jika setiap hari asyik makan-tidur, makan pula asyik fast food setiap hari, macam mana nak sihat.
Supplemen ini cuma makanan tambahan, untuk membantu melengkapkan pemakanan serta memastikan kita kekal sihat. Perlu atau tidak? Mahu atau tidak? Pilihan di tangan anda.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum…

Berkongsi artikel dari Puan Tuty sekali lagi..

Saya pelik kenapa isu pengambilan supplement untuk ibu menyusu sangat ditentang oleh segolongan pihak sedangkan supplement bagi ibu hamil pula adalah satu perkara yang menjadi lumrah. Boleh dikatakan IBU HAMIL=SUPPLEMENT adalah satu perkara biasa kerana kita sedia maklum yang pengambilan supplement semasa mengandung adalah bertujuan untuk tumbesaran bayi di dalam perut ibu di samping membantu ibu hamil untuk lebih cergas. Bukan sekadar melepek dan menjadi kurang efektif apabila hamil.

Kita juga maklum yang kalsium yang diambil oleh ibu akan disalurkan kepada bayi.Oleh kerana itu, ibu mengambil tambahan kalsium samada melalui susu mahupun pil kalsium.

Antara supplement yang akan ibu perolehi apabila hamil adalah ASID FOLIC, VITAMIN C, IRON dan KALSIUM. Jika pemakanan sudah memadai untuk mendapatkan khasiat supplement ini, tidak perlulah doktor membekalkan vitamin ini kepada ibu hamil.

Bagaimana pula dengan ibu menyusu??
Saya rasa semua sudah tahu yang apa yang ibu ambil akan disalurkan kepada anak melalui penyusuan.Malahan ramai ibu menyusu yang bekerja. Hampir 6 bulan saya menjadi work n pump mommy dan my lil amni pun dah berusia hampir 8 bulan. Terus terang saya katakan, alangkan masa zaman bujang pun saya amalkan supplement untuk pastikan badan tetap segar serta memulihkan keletihan otak, apatah lagi bila dah bekerja serta menyusukan anak.

Pada saya, pengambilan supplement adalah untuk membantu ibu menjayakan penyusuan kerana untuk menjadi SUPERMAK, SUPERWIFE, SUPERWORKER badan kita perlukan tenaga tambahan.Bila badan lesu, mulalah perasaan MALAS mula menyinggah dan secara tidak langsung akan mempengaruhi penghasilan susu.

Ibu menyusu juga seperti ibu hamil perlukan supplement tambahan seperti kalsium atau minum susu kerana anak masih mengambil kalsium daripada ibu. Saya sendiri selepas bersalin sering sakit-sakit belakang, sakit sendi dan pergelangan tangan kerana sentiasa memangku my lil amni semasa menyusukannya.

Saya berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta rawatan dan saya pulang dengan VITAMIN NEUROVIT yang terdiri daripada Vitamin B1, Vitamin B6, Vitamin B12 yang boleh didapati di dalam vitamin B-complex. Cuma NEUROVIT membekalkan kuantiti yang lebih tinggi. Ini bermakna vitamin penting untuk kesihatan diri.

Bagi ibu-ibu yang mencari milk booster, silalah kaji kenapa susu anda merudum kerana kebanyakan pelanggan saya bila saya tanya dan buat post mortem, kebanyakannya kerana gagal memenuhi konsep supply vs demand. Fahami konsep asas dan Insya Allah anda akan berjaya.

Pastikan anda mendapat konsultasi penuh daripada pengedar kerana pengedarlah orang yang perlu anda tuju dahulu sebelum memberikan komen-komen atau mengadu pada orang lain. Anda ada hak untuk mendapatkan bimbingan sepenuhnya daripada pengedar.

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Ada ibu-ibu yang mengadu ambil set B tetapi hasilnya tetap sama malah tidak terasa apa-apa perubahan langsung walaupun pada kesihatan diri sendiri. maka, adakah vitamin Shaklee tidak sesuai dengan sesetangah orang? Apa yang perlu anda lakukan jika ini terjadi?

  1. Langkah pertama yang perlu anda ambil adalah, refer semula jadual pengambilan yang diberikan oleh penjual anda. Jika tidak dapat, mungkin penjual anda terlupa, hubungi dia semula dan minta jadual tersebut. Itu hak anda sebagai pembeli ya.
  2. Pastikan minum air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Bukan sekadar minum banyaaakkk air masak, tetapi sila pastikan anda sukat air yang diminum. Kalau ada botol bertanda lebih mudah.
  3. Percaya setiap rezeki datang dari Allah, dan Allah akan bantu jika kita berusaha ke arahnya dan bertawakkal kepadanya. Banyakkan berdoa ya.
  4. Hubungi semula pengedar anda sebelum yang lain untuk mendapatkan consultasi. Paling baik hubungi pengedar anda dan ceritakan masalah anda. Jadi, dia dapat memberikan consultasi yang terbaik. itu juga adalah hak anda. Mungkin pengedar anda ada tips istimewa yang anda perlukan. winking

Setiap orang mempunyai kesan yang berbeza bergantung kepada pemakanan dan kesihatan setiap orang. ada yang cepat dan lambat. Malah ada yang dapat kesan menakjubkan yang tidak disangka-sangka.

Ada juga yang perlu lebih dari Set B sahaja. Set mana yang sesuai untuk anda? Boleh rujuk di sini.

Jom ikuti pengalaman salah seorang pembeli kami

Assalamualaikum…Hai Hanis..terima kasih atas tips2 yang diemelkan. saya dgn sukacitanya  nak bgtau hasil susu saya telah meningkat dgn pengambilan set B, ESP n Ostematrix. slps consume semua tu dalam masa seminggu baru saya dapat lihat perubahannya. sblm ni saya hanya consume set B shj di samping mengambil makanan seimbang tetapi dah sebulan consume pun masa tu tak de perubahan sgt…hasil sama je dgn sblm consume. sejak tambah dgn ESP n Ostematrix ni saya tak perlu risau lg. ESP saya ambil 1 sudu sehari shj, alfalfa 2biji sehari dan ostematrix 2biji sehari..saya mmg amalkan mkn kurma,susu dan quaker oat setiap hari.sy hanya perah waktu kerja 3x aje dlm waktu yang konsisten dan guna teknik marmet, balik rumah dan weekend mmg direct bf.sblm ni, kalau time period n ovulation mmg sedih susu kurang sgt dan saya jadi risau + tension.saya mmg dari mula tak buat byk stok..ada la standby stok sikit untuk time2 yang merudum tu.skrg baby saya aisyah berumur 4 bln lebih dan mmg exclusive bf.saya perah hari ni untuk bekalkan kat rumah bb sitter keesokannya..itulah rutin harian saya.. saya mmg tak bekalkan susu dari freezer sbb dr pembacaan saya yg fresh lagi bagus zat dan antibodinya masih terpelihara.jadi mmg saya letak dalam fridge aje sblm bekalkan kat rumah bb sitter tu. aisyah menyusu kat rumah bb sitter 12oz sehari dan hasil perahan di waktu bekerja shj saya blh dapat 14oz.kalau ade masa kat rumah baru saya buat tandem nursing.better than before…saya sgt gembira.sekian perkongsian saya..terima kasih.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum..

Ada yang mendengar berita di Radio Sinar? Dalam berita tersebut ada kenyataan, “Pengambilan Vit E tingkatkan risiko kanser prostat sebanyak 17%”. Tentunya ramai terutamanya para suami mula risau dengan kenyataan di atas kan.

Sebenarnya, Memang ada kebenaran pada kata-kata itu dan saya tidak menafikannya. Ini kerana ada bermacam jenis vitamin E dalam pasaran. Jadi, kita perlu tahu apa ciri-ciri Vitamin E yang selamat diambil, bukan sahaja untuk jangka masa pendek tetapi yang lebih penting untuk jangka masa panjang.

Jom baca hasil tulisan Dr Bruce Miller. Buku ini telah pun dialih bahasa ke bahasa melayu untuk memudahkan pembacaan.

PALING PENTING PERLU TAHU KEPENTINGAN LABEL PADA BOTOL

* Sila klik pada gambar untuk baca dengan lebih jelas.

Bagaimana pula dengan Vitamin E Shaklee?

Vitamin E Shaklee terdiri daripada Vitamin E d-alpha tocopherol concentrate and d-alpha tocopheryl acetate selain lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].

Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsinya dengan baik.
Sekiranya anda pengamal vitamin E selain jenama Shaklee, pastikan juga anda membeli vitamin selenium supaya vitamin E anda dapat berfungsi dengan lebih baik.
Sama seperti Vitamin A, kita tidak boleh mengambil Vitamin A berlebihan kerana ia boleh mengakibatkan toksik kepada badan melainkan kita mengambil vitamin Pro-Vitamin  A seperti Beta Carotene yang mana ia hanya akan ditukar kepada vitamin A bila diperlukan saja.

Makanlah vitamin E bersumber semulajadi dan ini boleh dilihat pada label botol vitamin anda sama ada ia ‘d’ atau ‘l’. Bagi yang bertulis pada label dengan ‘d’ ini bermakna ia adalah sumber asli. Manakala ‘l’ adalah sumber tiruan atau sumber kimia.

Mengapa perlu memilih sumber asli? Supaya lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber tiruan atau sumber kimia kerana jika tidak dapat diserap oleh badan , ini akan menyebabkan toksik kemudan hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal sel dalam badan.

Mungkin anda merasakan vitamin E Shaklee mahal berbanding vitamin E di luar sana [ dalam pasaran] tetapi kita perlu tahu nilai yang kita bayar. Vitamin E Shaklee adalah bersumberkan asli dan lengkap dengan selenium.

Adakah kerana hendak jimat hari ini anda menanggung risiko yang besar kemudian hari?

Renung -renungkan……

Jangan lupa cuba belek vitamin E yang ada di rumah anda!

sumber

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum..

Saya menerima beberapa komen yang mengatakan vitamin menyebabkan selera makan bertambah dan menyebabkan berat badan bertambah. Rupanya ramai juga yang risau sekiranya berat badan bertambah dengan pengambilan vitamin. Oleh itu, saya pun mencari sedikit maklumat tentang isu ini.

Terdapat 2 jenis vitamin iaitu yang larut lemak dan larut air. Vitamin larut lemak akan tersimpan di dalam badan lemak tisu dan digunakan apabila diperlukan. Antara vitamin jenis ini adalah vitamin A, D, E dan K. Manakala, vitamin larut air pula tidak disimpan di dalam badan tetapi diangkut ke seluruh badan melalui darah. Apabila ia tidak diperlukan, ia akan dikeluarkan melalui air kencing. Vitamin jenis ini juga perlu diganti sentiasa. Antara vitamin jenis ini adalah vitamin C dan vitamin B (sebab tu dicadangkan ambil vitamin C dan B setiap hari.)

Badan kita adalah mesin terbaik yang telah Allah ciptakan. Walau bagaimanapun, badan kita tidak dapat mencipta vitamin untuk kegunaannya. Sebab itu, Allah suruh kita makan. Al-Quran adalah manual kita yang paling padat dan lengkap. Jadi, perkara yang tidak penting tiada di dalamnya. Salah satu benda yang terkandung dalam Al-Quran adalah tentang makan. Jadi, makanan sebenarnya penting untuk manusia kerana dalam makanan mengandungi pelbagai vitamin dan nutrien.

Cuma mungkin makanan yang diambil sekarang ni (terutama makanan segera dan frozen food) menyebabkan vitamin dalam makanan hilang. Sebab itulah saya sendiri merasakan perlunya makan makanan tambahan(supplement) ini.

Walau bagaimanapun, ada yang menjumpai bahawa multivitamin boleh menaikkan berat badan tetapi hanya untuk mereka yang kurang berat badan (underweight). Untuk mereka yang berlebihan berat badan(overweight) atau mempunyai berat badan ideal, multivitamin tidak membantu menambahkan lagi berat badan. Sekiranya berlaku bertambahan berat badan selepas anda mengambil vitamin, kemungkinan badan anda perlukan tambahan vitamin. Pastikan juga anda mengambil vitamin yang asli bukan tiruan.

Alhamdulillah, vitamin Shaklee sangat cepat larut air. Anda boleh cuba sendiri dengan meletakkan sebiji vitamin shaklee dalam air. Selepas ambil vitamin B anda akan dapati air kencing anda berwarna kuning pekat yang agak cantik. Itu menunjukkan vitamin B shaklee mudah larut air.

Bagaimana pula dengan protein powder seperti ESP?

Kajian menunjukkan protein membina muscle dan bukannya lemak. Walaupun protein mengandungi kolesterol tetapi ia tidak mudah disimpan di dalam badan berbanding lemak. Apabila protein diambil secara berlebihan, ia akan dikeluarkan melalui air kencing.

Sekiranya anda ambil ESP dan menyusukan bayi, anda akan dapati tubuh bayi anda kental dan pejal. tembam tetapi bukan berlemak. Alhamdulillah, setakat ni semua orang geram tengok Muadz dan bila dukung pun boleh rasa badannya yang berat dan tough itu. big grin

Apa yang menyebabkan berat badan manusia bertambah adalah pengambilan kalori. Sekiranya kalori diambil secara berlebihan ianya akan tersimpan di dalam badan dan bertukar menjadi lemak.

Jadi, selepas ini anda tidak perlu risau lagi untuk mengambil sebarang vitamin ya. Lebih-lebih lagi vitamin Shaklee yang terbukti dari sumber asli dan tiada pewarna mahupun perasa tambahan.

sumber : kidshealth.org, neoweight.com, healthforum, ezine articles

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?