Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Pengalaman diri

Pengalaman anak ada tongue tie

Assalamualaikum…

Dah lama nak kongsi pengalaman anak ada tongue tie ni tapi asyik tak sempat. Ops..sebelum tu, ini sekadar perkongsian pengalaman anak ada tongue tie yang terjadi pada diri sendiri. Bukan untuk dijadikan rujukan perubatan sebab kes mungkin berbeza setiap anak.

Hmm..nak start dari mana ya. Kisahnya, si kecil no 3 ni sejak lepas lahir agak sukar nak menyusu. Dari kat hospital dia macam susah nak latch on. Ingatkan anak no 3 dah expert tentang breastfeed tapi tak tau kenapa macam sukar.

Bila tengok nampak cara latch on tak betul. Bila betulkan dia stop. Dia isap 2-3 kalo kemudian stop. Mujur juga dia bukan jenis kuat meragam. Bila stop dia tidur. Biasalah baby suka tidurkan.

Masa pantang mmg rasa dia minum sikit. Ingatkan baby boy menyusu banyak, tapi mungkin dia ni berbeza. Tapi takde fikir apa-apa dan sentiasa kerap susukan dia dengan agak paksa juga la. tongue  Biasakan akan pegang B utk mudahkan dia menyusu dan bagi sebelah puting timbul sbb nampak dia lebih mudah menyusu kat situ.

Sampailah dia 5 bulan, dia dah suka keluarkan lidah. Mmg dia minum 3-4 kali, stop, minum lagi 3-4 kali sedut, stop. Kemudian pandang sekeliling atau tidur  tak expect apa2 sbb dia kurang meragam. Sampai suatu hari, makcik dia (kakak saya) cakap, kenapa lidah dia macam ada garis kat tengah. Saya pun tengok, ‘eh bukan mmg macam tu ke?’

Balik tu saya cuba check. Teringat pernah dengar isu tongue tie. Saya pun search tentang tongue tie. http://tonguetie.net/ salah satu web yang banyak info tentang tongue tie

Gambar dari google

Tongue tie ni macam ada satu tali bawah lidah dan menghalang lidah untuk dikeluarkan sepenuhnya. Jadi bila lidah dikeluarkan, tengah dia jadi lekuk bergaris dan hujung lidah akan jadi bentuk love. Sekiranya severe, akan mengganggu penyusuan susu ibu. Biasa orang melayu panggil lidah pendek.

Perbezaan lidah biasa dan tongue tie

Masa check-up 6 bulan, beritahu nurse KK dia macam ada tongue tie. Tapi nurse blur, kemudian dia tanya nak jumpa doktor ke? Saya jawab je nak. Lepas tu dia garu-garu kepala tak tau nak tulis apa. Huhuhu. Sebelum masuk bilik doktor, saya google siap2 image tongue tie, kot la doc pun tak tau tongue tie tu apa. Nasib baik doc tu tau. Dia check dan sahkan betul ada. Dia refer ke hospital shah alam.

First time nak ke klinik pakar di hospital shah alam. Blur la juga. Berulang-alik dari tempat daftar, naik atas. Barulah dapat ke paeds dental sama tempat dengan pakar bedah mulut.

Doktor tu check, katanya kena tunggu specialist sebab doc tu yang biasa handle kes tongue tie. Jadi, mereka bagi tarikh appointment lain.

Zubair masih dalam kategori moderate

Akhirnya, jumpa doktor yang dijanjikan. Doktor tengok katanya still moderate. Boleh nak buat sebab katanya senang je. Tapi dia tak nak buat tanpa sebab. Dia check buku check-up bulanan, katanya masih ada peningkatan berat badan walaupun sikit. Doktor minta refer speech teraphy untuk check sama ada cara dia menyusu ok atau tidak dan ada possibility utk speech delay atau tidak. Kemudian, dia bagi satu lagi tarikh utk tengok kenaikan berat badan baby lepas baby check-up 8 bulan di KK.

Fuh, penat pula menaip. Bila nak habis ni.

Ok sambung cerita. Jumpa pakar speech teraphy kat hospital shah alam juga cuma department lain. Baru tau speech teraphy ni bukan untuk speech delay je. Tapi juga untuk tengok sama ada dalam mulut kita ni berfungsi dengan betul ke tidak. Pergerakan lidah, mulut, tekak dan lain2.

Masa appointment dengan pakar percakapan ni, zubair belum makan betul2 lagi. Jadi tak bawa makanan dia. Cuma doktor pesan, jangan bagi dia minum dalam masa terdekat sebab takut dia tak nak minum depan doktor. Bila lama tak minum laju la dia nak minum. Dalam seminit lebih dia minum, dia tersedak dan terus stop. Tak nak menyusu.

Doc tanya selalu ke dia tersedak. Saya kata kadang ada juga. Lepas tersedak dia terus tak nak menyusu macam ni la. Doktor kata kalau ikut cara dia isap tu ok. Sedut, sedut, telan. Sedut, sedut, telan. Doktor bagi appointment sekali lagi untuk tengok cara dia makan pula. Doktor minta bawa makanan dia. Disebabkan malas nak ulang-alik banyak kali, request dengan doktor untuk ambil tarikh yang samaa untuk jumpa pakar bedah mulut sekali nanti lepas baby 8 bulan.

Dah 8 bulan, tengok lidah zubair macam dah tak berapa nampak pula garisan dan bentuk love tu. Agaknya sebab lidah dia dah memanjang kot. Berat, naik 300g utk 2 bulan. Tiba masa utk ke hospital shah alam.

Mula-mula ke speech teraphy. Suapkan zubair makan. Mula-mula dia tengok, kemudian dia ajar cara bagi makanan yang betul pada bayi. Nanti saya tulis pada next entry tips2 yng diberi ya. Komen dia everything nampak normal. Ada budak yang tongue tie ada masalah percakapan tapi ada juga yang tak. Bila tengok zubair punya masalah pun moderate, so rasanya insyaAllah tiada masalah.

Next ke pakar bedah mulut, inform dia result KK dan result speech theraphy. Tanya juga dia boleh hilang ke tongue tie ni. Dia kata tak hilang, ada lagi tu tapi mungkin lidah dia dah panjang sket tak berapa nampak.

Bahagian paeds dental ni ada ruangan mainan. Doktor pun check kat sini je sambil main. Nak bagi budak tak takut doktor gigi kot.

Doktor buat keputusan tak buat apa-apa tapi kena datang check setahun sekali sampai Zubair boleh bercakap. Kalau takde masalah dengan percakapan, alhamdulilah. Dalam masa yang sama, doktor warning suruh jaga gigi baby juga sebab dia nak tengok gigi elok. big grin

Antara tanda-tanda tongue-tie :

  • Bayi sukar menyusu. Sukar untuk latch-on dan sukar menghisap. Bayi mungkin akan meragam bila tak cukup kenyang walaupun menyusu 2 jam kerana cara hisapan yang tak betul.
  • Berat badan bayi tidak meningkat. Atau peningkatan yang sedikit.
  • Puting melecet atau sakit bila bayi menyusu.
  • Bayi sering tersedak bila menyusu atau susu keluar dari celah mulut.

Kesan tongue-tie sekiranya tidak dirawat (bergantung kepada tahap keseriusan) :

  • Ibu cenderung memberikan susu formula kerana kesukaran penyusuan susu ibu dan merasakan susu ibu tidak mencukupi.
  • Lambat memulakan percakapan.
  • Pelat ketika bercakap kerana tidak dapat menyebut beberapa huruf dengan betul seperti R dan L.
  • Kesukaran membersihkan gigi kerana lidah tak sampai ke semua gigi. Mungkin menyebabkan gigi cepat rosak.

Jadi, buat ibu-ibu kalau anak ada masalah, refer juga pada yang pakar ye. Google untuk dapat maklumat asas, lepas tu boleh tanya doktor untuk maklumat lanjut. Tanya depan-depan senang doktor check terus. Saya tanya semua kesan-kesan di atas tapi kata doktor kes Zubair tak serius, jadi insyaAllah ok. Makin lama Zubair pun dah makin pandai menyusu lama. Cuma kalau ada gangguan, cepatlah dia berpaling arah.

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

**Nak daftar sebagai ahli Shaklee? Hanya dengan SATU KLIK.

Bersalin di hospital sungai buloh

Baru-baru ni keluar cerita di FB pengalaman tak best bersalin di hospital sungai buloh. Saya pun sebenarnya masa nak bersalin di hospital sungai buloh, rasa ragu-ragu dan risau. Pilihan pertama memang hospital serdang tapi memandangkan hospital serdang sedang renovate, jadi suami tak boleh teman masuk isteri masa bersalin. Jadi pilihan kedua hospital sungai buloh. Itupun dah dekat nak bersalin, tiba-tiba suami kata cancellah sungai buloh. Isteri kawan dia baru bersalin kat situ dan pengalaman sangat tak best. Dia tengah dalam proses buat aduan ke KKM sebab doctor yang dengar cerita tu pun minta buat report.

Saya pun jadi risau dan banyak search ‘pengalaman bersalin di hospital sungai buloh’. Macam2 cerita, ada yang bagus ada yang tak bagus. Tapi sedia maklum hospital sungai buloh tu memang agak ramai patient. Dan kebanyakan yang saya baca tu, bila czer ada masalah, kalau normal, insyaAllah ok. Cuma biasalah, nasib tak baik dapat nurse yang mulut tak berapa baik. Jadi saya nekad, insyaAllah ok bersalin hospital sungai buloh dan start membayangkan dan mendoakan yang baik-baik.

Saya memang dah target tak nak pergi awal sangat sebab tak nak ditahan lama di hospital. Kalau macam masa zilal tu just nice juga sebab sampai dah 8 cm terus masuk labor room. Tapi Alhamdulillah juga, tak sampai terlalu lewat sebab kami pun tak biasa dengan hospital ni. prosedur di hospital sungai buloh agak lambat sikit. Walaupun dah tengok kita dok menahan sakit, still kena tunggu giliran untuk daftar dan tunggu giliran untuk diperiksa. Kalau dah 8 cm tu, agaknya tengah tunggu nak daftar dah terberanak. Masa zilal dulu, dia tengok kita dah sakit, dia terus suruh masuk check dulu bukaan berapa cm.

Tapi mungkin juga dari pandangan nurse tu, belum lagi sakit nak bersalin sangat dah. Yelah, mereka lebih berpengalaman kan. Mesti dah tengok macam-macam style sampai dah boleh agak. Jadi, saya keep on think positive. Bagus juga daftar dulu. Mereka terangkan suasana tengah ramai orang, memang takde katil sebelum bersalin sebab katil tak cukup. Cuma duduk di kerusi. Kalau sanggup, kena sign surat aku janji. Jadi saya memang dah set mind kena duduk di kerusi dan dah set mind, baby akan keluar hari ni juga. Jadi takde la lama sangat di hospital.

Memang betul, bila masuk tu kerusi pun hampir penuh, ada juga yang duduk di kawasan pantry. Katil tak banyak, dari perhatian saya, lepas doctor check, doctor akan minta gilir-gilir tukar baring di katil untuk yang tak larat. (Tapi nak tunggu turn kena check doctor pun memang agak lama sebab ramai orang). Dengar mereka bercerita, memang ada yang dah bermalam di kerusi 1-2 malam. Tapi saya kekalkan positive vibes saya. Sambil layan contraction, jalan-jalan baca board di hospital. Sekejap duduk, sekejap bangun. Sekejap membayangkan yang baik-baik.

Alhamdulillah, mungkin bila kita berfikiran positif, apa yang berlaku pun kita akan take as positive. Contohnya masa proses bersalin saya kan agak kelam-kabut (boleh baca di sini), nurse pun dalam kelam-kabut tu ada juga cakap, ‘eh, awak ni macam tak pernah bersalin plak’ dengan nada agak kuat. Tapi masa tu mmg saya tengah blur sebab kejadian cepat sangat, tak tau nak angkat kaki ke nak peluk baby ke, hehehe. Jadi memang lepas tu bila cerita dengan suami, tergelak je la. Mungkin kalau masa tu saya tengah stress, mungkin boleh je saya rasa macam, “nurse ni, itupun nak marah. dah la orang tengah blur ni. cakap la elok2”.

Bila masuk wad pun walaupun katil tambahan, takde meja untuk makan(saya makan, letak makanan dan hujung katil dan saya duduk), saya ok je sebab fikir ‘xpe, sekejap je nak balik dah.’ Kalau ikut kelayakan suami, saya layak kelas kedua, tapi masuk kelas ketiga. Suami saya mula macam bising juga, tapi saya cakap ‘alaa…bukan lama sangat nak duduk hospital pun.’ Alhamdulillah bila kita fikir positif, segalanya kita nampak sebagai biasa je.

 

Jadi, pesan saya untuk yang nak bersalin di hospital sungai buloh :

1. Jangan pergi awal sangat, kalau dah masa nak bersalin. Kira jarak contraction tu.
2. Kalau rasa tak boleh tunggu lama, better cari hospital lain sebab hospital sungai buloh sangat ramai orang. Jadi kita memudahkan kerja mereka di hospital dan juga menjaga perasaan kita sendiri.
3. Banyakkan berdoa supaya proses sebelum bersalin, semasa bersalin dan selepas bersalin dipermudahkan dan dipertemukan dengan orang yang baik-baik.
4. Sentiasa fikir yang positif, bayangkan yang positif.
5. Banyakkan zikir dan selawat untuk ketenangan diri.

 

bersalin di hospital sungai buloh

si comel yang ketiga

 

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Buasir selepas bersalin

Satu lagi masalah yang sering ibu selepas bersalin hadapi iaitu buasir. Kali ni selain masalah rengat, saya juga menghadapi masalah buasir selepas bersalin. Hari kedua selepas bersalin baru perasaan ada buasir, itupun bila rasa sakit sangat selepas buang air besar. Memang tersiksa. Nak berjalan sakit, duduk sakit, baring pun sakit. Tak tau nak buat apa. Mulanya saya ingat sakit luka jahitan, sebelum-sebelum ni tak pernah pula rasa macam tu. Lepas buang air, keesokannya dan nak cuci baru terasa ada bengkak besar dan memang sakit bila tersentuh.

Apa itu buasir?

Buasir (piles) ialah sejenis urat simpul (vena varikos) yang berlaku di bahagian dubur, dan ia boleh menyebabkan kesakitan. Terdapat beberapa salur darah lembut di dalam salur dubur. Salur dubur ialah tiub pendek yang menghubungkan rektum dengan dubur (anus). Ia membantu anda mengeluarkan najis dengan cara merembeskan mukus semasa anda membuang air besar.

Salur darah di dalam salur dubur ini boleh membengkak dan terkeluar semasa atau selepas anda membuang air besar. Anda mungkin boleh merasanya sebagai benjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur anda. (sumber)

Mengapa ibu hamil/ibu bersalin mengalami buasir?

Read the rest of this entry »

Cara atasi rengat selepas bersalin

Alhamdulillah, Isnin lepas (19/10/2015) saya dah selamat bersalinkan bayi yang ketiga. Kali ni dapat baby boy pula. Kali ni sakit contraction sangat kuat. Rasa macam nak menangis ada, nak menjerit pun ada. Tapi cuba tahan dengan teknik bernafas dan berimaginasi benda lain. Nanti lain kali saya share pengalaman bersalin ketiga ni ya.

Kali ni nak share tentang rengat. Lepas je baby keluar, masih terasa lagi sakit macam sakit contraction. Nurse check takut ada darah beku tapi katanya takde. Ada yang kata rengat ni mengikut bilangan anak. Makin banyak makin kuat dan lama. Masa anak pertama tak pernah kena rengat ni. Masa anak kedua ada juga tapi tak la kuat sangat dan tak lama. Kali ni memang agak kuat, macam senggugut kuat terutama bila baby menyusu. Rasa nak minta baby stop menyusu cepat-cepat.

 

Apa itu rengat?

Rengat ni sebenarnya rasa sakit macam sengugut atau rasa macam contraction tu. Sakit ni terjadi disebabkan pengecutan peranakan ibu lepas melahirkan. Dalam bahasa omputih pulak adalah after birth contractions atau pon after pains. Memang rengat ni terjadi lepas kita melahirkan anak tak kira la anak ke berapa. Sebab kalau nak jadi memang tetiba je jadinya.

Read the rest of this entry »

Sembelit semasa hamil

 

Masalah sembelit semasa hamil ni memang banyak dihadapi oleh ibu-ibu. Ada yang menganggap ia biasa sehingga membiarkan sahaja. Saya sejak dari sekolah dulu memang ada masalah untuk membuang. Kadang-kadang seminggu sekali dua sahaja. Dan memang pernah buang air besar bersama darah. Tapi tak tau nak cerita pada siapa. Nak cerita pun malu. Jadinya buat tak tau saje lah.

Sampai saya mengandung anak pertama, sembelit semakin teruk dan hampir kena buasir. Doktor beri ubat lembutkan najis dan krim utk sapu. Selepas bersalin, trauma utama adalah bila terpaksa ke tandas. Ada ibu-ibu yang mengalami seperti saya?

Muadz berusia 6 bulan, baru saya mengenali dan mencuba Shaklee. Saya cuma ambil set Asas Penyusuan yang mengandungi Vita-lea, B complex, Vitamin C dan Alfalfa. Alhamdulillah, bukan sahaja susu meriah tapi setiap hari saya akan ke tandas. Badan pun rasa ringan dan mudah kurang berat badan. Agaknya selama ni banyak sangat toksik terkumpul dalam badan yang tak terbuang.

Read the rest of this entry »

Bersalin hospital swasta atau hospital kerajaan

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, tak lama lagi nak bersalin anak ketiga. Baca di group-group facebook ramai yang confuse nak bersalin di hospital swasta atau kerajaan. Lebih-lebih lagi untuk anak pertama. Rasa risau sebab takde pengalaman. Baca pengalaman orang lain pula rasa seriau.

Bagi saya kedua-duanya ada baik dan tak baiknya. Anak pertama, saya berpengalaman bersalin di hospital swasta dan anak kedua di hospital kerajaan.

Saya kongsikan sikit pengalaman bersalin hospital swasta dan hospital kerajaan. Walau bagaimanapun, ini hanyalah pengalaman saya sendiri. Lain orang lain pengalamannya dan lain hospital mungkin lain polisinya.

Bersalin hospital swasta atau hospital kerajaan

Pengalaman bersalin di hospital swasta, anak pertama
1. Dapat pilih doktor. Sama ada nak doktor perempuan muslim, nak doktor support penyusuan susu ibu, nak doktor support gentlebirth. Kita boleh survey nak hospital mana dan doktor mana.

2. Boleh dapat bilik persendirian, jika mampu. Jadi suami dapat teman semasa proses dari sakit nak bersalin sehingga masuk ke labor room untuk bersalin. Suami nak berkampung dari isteri masuk hospital sampai keluar hospital pun takpe.

3. Layanan staff sangat baik. Dalam labor room siap ada 3-4 orang tolong bagi semangat nak push.

Read the rest of this entry »

Certified Shaklee Product Trainer

 

Alhamdulillah, secara rasminya saya telah mendapat sijil dan diiktiraf sebagai Ceritified Shaklee Product Trainer oleh Shaklee University. Memang excited dapat pengiktirafan dalam majlis konvo yang gilang-gemilang ni. Dulu semasa habis belajar degree, tak dapat konvo pakai jubah macam ni sebab di Jepun kelayakan degree macam dipandang sebelah mata je. Kalau PhD, baru dapat naik pentas dan pakai jubah macam ni. Kami juga diberi peluang untuk berucap selepas itu.

Certified Shaklee Product Trainer

Makan malam pun disediakan di tingkat 14. Di mana kami dapat menikmati makan malam sambil menghirup udara segar dan menikmati pemandangan sekitar bandar sunway sambil melihat matahari terbenam. Cheewaahh.. memang best. Anak2 seronok nak berlari kat tempat makan tu. Makanan pun sedap2 (tak sempat pula nak ambil gambar sebab dah lapar tongue). Muadz tambah mihun goreng sampai 3 kali.

Read the rest of this entry »

Perlukah pergi kelas bersalin?

Ada yang merasakan proses bersalin adalah proses yang normal. Secara automatik ibu akan tau bersalin tak perlu nak pergi kelas bersalin ke apa. Tapi tidak sedikit ibu-ibu yang tak tau cara mengatasi kesakitan semasa kontraksi (contraction), yang penat semasa proses bersalin yang akhirnya memerlukan bantuan epidural, pain killer, gas dan terpaksa dibantu dengan vakum. Yang lebih menyedihkan bila ibu terpaksa dibedah disebabkan ibu terlampau letih dan baby terlampau stress.

Proses bersalin sepatutnya adalah proses yang menggembirakan untuk ibu dan bayi. Jangan ingat bayi dalam perut tidak berperasaan. Seawal 4 bulan, Allah dah masukkan roh. Jadi, dia dah boleh melihat, mendengar dan merasai kesakitan. Cuma dia terkurung dalam ‘gua’nya tersendiri sahaja.

Tidak sedikit juga ibu yang hanya memikirkan perasaan ibu sahaja. Asalkan boleh beranak, asalkan tak rasa sakit, asalkan bayi keluar secepat mungkin, buatlah apa sahaja.

Pengalaman berbeza setiap kelahiran

Read the rest of this entry »

Vitamin Shaklee Kesukaan Saya? Semua vitamin Shaklee saya suka. Lagi pula sebab saya tahu keistimewaan setiap satunya. Memang rasa nak ambil semua. Rasa susah nak pilih satu sahaja sebab memang ada beberapa yang saya sentiasa konsisten. Jadi, saya senaraikanlah semua Vitamin Shaklee Kesukaan Saya.

1) Ostematrix

Kalau diminta pilih satu, ini yang pertama. Kenapa saya suka Ostematrix? Boleh baca :

Shaklee Effect : Kenapa saya suka Ostematrix?

Shaklee Effect : Kenapa saya suka Ostematrix? – Bah. 2

2) Vitamin C

Dari dulu lagi sistem imuniti saya memang agak rendah. Mudah berjangkit bila ada orang sekeliling saya yang tak sihat. Baru baik tapi kalau ada kawan yang selsema, akan berjangkit sekali lagi. Jadi Vitamin C ni memang teman baik saya. Alhamdulillah, saya dah jarang sakit sejak ambil supplemen. Ops, bukan tak pernah sakit ya cuma dah berkurangan. Kalau sakit pun jarang berpanjangan.

Vitamin C Shaklee, Bukan Sekadar Vitamin C. Memang banyak kegunaannya dan berbeza dengan Vitamin C yang lain. Semasa tak sihat, saya akan ambil 2-4 biji sehari untuk membantu menguatkan lagi sistem imun saya secara intensif.

Read the rest of this entry »

Destinasi percutian idaman saya… Ke mana saya nak pergi jika diberi peluang ya. Biasanya destinasi impian ni orang akan pilih tempat yang belum pernah pergi, yang banyak orang bercerita kan. Hmm…tapi bagi saya, saya rasa nak ke Jepun sekali lagi. Kali ini dengan suami dan anak-anak.

Memang banyak lagi negara dan dalam negeri yang menarik dan cantik-cantik untuk pergi tapi kalau diberi peluang, nak ke Jepun sekali lagi. Saya nak tunjukkan pada suami dan anak-anak tempat saya pernah tinggal dan belajar. Tempat saya pernah pergi. Tempat pertama saya menjejakkan kaki di bumi Jepun. Tempat saya banyak menghabiskan masa. Tempat saya berendam air mata sebab susahnya belajar. Tempat saya makan sorang-sorang sebab takde kawan. Tempat saya jatuh accident sampai patah gigi dan kena jahit bibir.

Sememangnya banyak kenangan pahit manis saya di sana. 4 tahun di sana memang penuh dengan pelbagai kisah suka duka. Selama ni suami banyak dengar je saya bercerita. Nak bagi sama-sama rasai suasana di sana. Sama-sama lihat budaya sana yang banyak juga membentuk diri saya pada hari ini. Lihat mana yang baik untuk dijadikan teladan.

Read the rest of this entry »

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?