Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..
* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Set 3M

Bercerita tentang kebaikan Set Penyusuan Shaklee ni memang saya suka sebab saya bermula dengan Shaklee disebabkan oleh Set Penyusuan Shaklee. Namun, memang banyak salah faham yang berlaku dengan Set Penyusuan Shaklee ni. Set ini bukan ubat mahupun sesuai yang magik, ambil terus susu mencurah-curah macam air paip. Ia hanyalah supplemen biasa ataupun dalam kata lain makanan tambahan sama seperti madu, susu, kurma dan lain-lain makanan tambahan yang bukan makanan utama kita.

Untuk ibu-ibu yang benar-benar faham asas penyusuan, biasanya takkan timbul salah faham. Yang menjadi masalah bila mereka yang tidak faham terus mencari milk booster tanpa faham konsep supply and demand. Hari ni saya nak share kebaikan Set Penyusuan Shaklee yang saya sendiri dah rasa. (Best pula tulis dalam bentuk point form, mudah nak baca)

Kebaikan Set Penyusuan Shaklee

Kebaikan Set Penyusuan Shaklee

1. Susu lebih banyak & pekat

Ini yang paling utama saya rasa. Betul, memang tak tipu. Melimpah ruah susu bila ambil Set Penyusuan Shaklee ni. Antaranya adalah sebab adanya Alfalfa yang memang terkenal sebagai Milk Booster turun temurun, ditambah pula dengan ESP yang memang sangat membantu penghasilan susu ibu. Tapi sekali lagi, of course la kena konsisten pam/menyusu dan juga banyakkan minum air masak. Hasil pam juga menunjukkan susu lebih pekat dari sebelumnya.

Jom baca kisah saya di bawah:

Read the rest of this entry »

Assalamualaikum..

Persoalan Susu Ibu dan Vitamin

Saya kongsikan Q&A dari Kak N yang biasa ditanya oleh ibu-ibu…

Orang tanya, benarkah pengambilan vitamin Shaklee boleh buat susuibu pekat?
Memang benar kerana pengambilan vitamin sendiri akan meningkatkan kepekatan darah si ibu maka sebab itu la si ibu perlu mengamalkan pengambilan air kosong yang seimbang dan tidak kurang 3L sehari jika amalkan vitamin.

Mengapa bila susu pekat anak minum sedikit, adakah benar anak mudah kenyang?
Samakah bila kita minum milo pekat dengan milo cair? Pasti tidak …cuma nama minuman itu tetap milo. Jika baby terbiasa dengan susuibu yang sedikit cair dan bila tiba-tiba berubah menjadi pekat, anak hanya akan minum sedikit sahaja untuk membiasakan dengan rasa baru tersebut. Jika selepas minum anak tak mudah merengek atau nangis, insyaALLAH ia puas walaupun hanya dengan minum sedikit.

Benarkah susu pekat itu bermakna susu mengandungi banyak vitamin?
Tiada kajian yang saintifik dilakukan namun yang pasti apa jua si ibu makan akan disalurkan kepada si anak melalui susuibu. Hanya melalui pengalaman saya dan pemerhatian ke atas ibu2 yang mengamalkan pengambilan vitamin mendapati perubahan yang ketara kepada pertumbuhan si anak di mana 6 bulan pertama perkembangan sangat2 mengalakkan selain bayi dikatakan mempunyai tahap kesihatan yang baik berbanding sebelum si ibu itu mengamalkan pengambilan vitamin.

Apakah fungsi utama pengambilan vitamin sepanjang mengandung dan sepanjang penyusuan?
Ibu mengandung diwajibkan mengambil vitamin b, folic asid, obimin (multivitamin) serta tablet zat besi jika didapati kekurangan darah. Ini demi mengurangkan risiko kematian si ibu apabila melahirkan anaknya.

Namun selepas melahirkan si ibu itu mempunyai pilihan untuk menyusukan anaknya dengan susuibu atau susu formula. Maka kepentingan vitamin ini tidak dipentingkan seperti masa mengandung. Namun untuk ibu yang menyusukan anaknya dengan susuibu dan  bagi yang sedar tentang cara hidup yang terkejar2, masakan yang ringkas dan tidak mengikut panduan piramid makanan, faktor persekitaran yang sangat tercemar, pasti meneruskan pengambilan vitamin demi kesihatan diri. Vitamin ini hanya membantu agar si ibu itu sustained bertenaga, energetic, ceria dan bersemangat sepanjang hari. Bila si ibu itu sihat dan bersemangat, pasti matlamat penyusuan 2 tahun menjadi sasaran walau apapun dugaan yang datang.

Pengalaman sendiri menyusukan anak dengan vitamin?
Saya sendiri tidak tahu pada awalnya sepanjang menyusu bahawa vitamin akan disalurkan kepada bayi melalui susuibu. Namun apabila satu hari saya ke klinik Haizam untuk membuat check up bulanan untuk anak saya, doc mula menegur terutama apabila berat Addin yang berumur 5 bulan telah mencecah 10kg!

Masih ingat lagi Doc Haizam bertanya “Sihat baby ni! Dia ada makan apa ibu?”
Saya menjawab “Tak de lagi doc sebab belum 6 bulan kan? Saya hanya bagi dia susubadan sahaja”
Doc Haizam “Ibu ada makan vitamin apa2 ke?”
Saya menjawab “Ada, vitamin Shaklee”
Doc Haizam “Vitamin Shaklee bagus tapi mahal, but you pay for the quality off course”.
So bila time Nasa pun, Doc Haizam akan sebut, “Bagus minum susuibu, anak sihat”….masakan tidak, Nasa lahir 3.3kg, bulan pertama 5.3kg, bulan kedua 7.3kg dan bulan ketiga 8.9kg……so benarlah vitamin ibu makan disalurkan kepada mereka kan?

Satu kepuasan keluar dari bilik Doc. Abah pun tersenyum sebab satu pelaburan yang berbaloi apabila melihat anak sihat dan pertumbuhan yang sihat. Tapi mereka mula membesar seperti biasa apabila mereka mula aktif. Tiada istilah overweight jika anak minum susuibu sebab kandungan susuibu tidak seperti susu formula.

Benarkah hanya Shaklee yang memberi kesan yang baik pada penyusuan?
Tidak sama sekali. Bagi yang berkemampuan boleh mendapatkan vitamin yang berbayar seperti Shaklee dan berjenama seangkatan dengannya. Bagi yang kurang berkemampuan, boleh mendapatkan di klinik kerajaan. Ianya balik pada kemampuan masing-masing. Ada ibu yang suka melahirkan di klinik swasta dan ada di klinik kerajaan. Tiada masalah sama sekali. Cuma kalau si ibu mampu keluarkan duit beli handbag , handphone dan tudung berjenama mahal…tak salah keluarkan sedikit belanja untuk diri sendiri dan berikan hak di klinik kerajaan yang kita boleh amik free tu kepada yang lebih layak.

Pam susu
Masa zaman Addin ibu mula pam dan susuibu hanya tersimpan dalam peti beku. Namun sebab tak kerja, dan tiada banyak maklumat yang ibu belajar tentang susu beku, maka abah mencadangkan susu tersebut disiram sahaja pada pokok bunga. Masa tu tak de forum susuibu atau apa jua kumpulan sokongan macam sekarang.  Masa Nasa pula sama juga, pam juga masa pantang aje tapi lepas niat nak cuti tanpa gaji sebab nak susukan sepenuhnya dengan susuibu, ditambah Nasa tak nak minum guna botol….maka susu beku tu pun menjadi air siraman pokok buah aje ditepi rumah. Sebab itu ibu sangat bangga bila ada kawan penyusuan yang cekal dan kuat semangat yang tetap konsisten membuat perahan susu dikala mereka dipejabat demi memastikan si kecil mereka mendapat nikmat minum susuibu.

Dua tahun tu tak lama….satu kepuasan bila kita menjayakannya. Bagi yang belum pernah, teruskan usaha. Doa ibu sentiasa mengiringi kalian!

Ini pilihan saya..

Set Penyuan Set 3M

Anda bagaimana?

Jom baca pengalaman saya sebelum ini :

Shaklee menguruskan badan?

Testimonial : Susu bertambah dengan ESP

Benarkah susu saya tidak banyak?

Mengimbau kenangan….

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Pengambilan supplemen untuk penyusuan bukan sahaja untuk meningkatkan hasil penyusuan tetapi yang lebih penting adalah untuk kesihatan ibu & bayi itu sendiri. Tentunya itu antara sebab ibu-ibu memilih untuk menyusukan sendiri bayi.

 

Apakah kegunaan supplemen-supplemen ini untuk penyusuan?

Protein – Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan sempurna. Sumber protein yang baik seperti protein soya dalam diet penyusuan anda amat penting untuk pengeluaran susu. Protein membantu dalamm membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Mereka disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya 3 hidangan protein berkhasiat sehari.

Multivitamin – Multivitamin menyediakan vitamin dan mineral penting untuk para ibu yang mana ianya tidak diperolehi daripada diet harian. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang banyak dan berkhasiat di samping menggalakkan kesihatan ibu dan bayi secara menyeluruh.

Vitamin C – Dalam satu kajian terhadap para ibu yang menyusui bayi dan mengambil vitamin C menunjukkan khasiat vitamin C tersebut tertumpu pada bayi. Oleh itu, menyusui bayi secara ekskusif dapat melindungi bayi anda dari kekurangan vitamin C. Vitamin C penting bagi menguatkan sistem imun dan membina kulit, gigi dan gusi yang sihat.

Vitamin B kompleks – Vitamin B kompleks merupakan vitamin yang diperlukan oleh anda dan bayi anda setiap hari bagi menyokong sistem saraf dan metabolisma yang sihat. Vitamin B mempunyai pelbagai fungsi termasuk pengeluaran hormon, pembentukan sel-sel darah merah, penghasilan tenaga untuk sel, dan mengekalkan saraf serta kulit yang sihat. Ibu yang menyusui bayi perlu mendapatkan vitamin B kompleks untuk memberikan khasiatnya kepada bayi mereka melalui susu ibu.

Kalsium – 40% daripada susu ibu adalah kalsium. Kalsium diperlukan untuk membina tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Wanita yang menyusui bayi disarankan mengambil sebanyak 1300mg kalsium setiap hari.

Alfalfa – Alfalfa mengandungi banyak nutrien penting dan pelbagai vitamin seperti vitamin K, A, B1, B6, C, E, kalsium, zink dan zat besi. Semua bahan-bahan tersebut penting untuk pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa juga digunakan secara tradisional untuk meningkatkan pengeluaran bekalan susu ibu.

Asid Lemak Omega 3 – Pengambilan dan tambahan Asid Lemak Omega-3 dalam tempoh penyusuan susu ibu dapat menggalakkan pengembangan otak dan mata anak. Ia telah dibuktikan secara saintifik bahawa neuron lebih mudah berubung apabila kandungan Omega 3 lebih banyak di dalam otak. Tambahan pula, tidak ramai kanak-kanak yang diberi susu ibu mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguan hiperaktif dan masalah tumpuan(ADHD) atau autisme.

sumber : Majalah Shaklee Today

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Berminat?

 

Hubungi :

Hanis Amin (Shaklee ID : 837662)

♥ SMS | WhatsApp : 010-4289601
♥ Email : hanisamin@gmail.com
♥ FB Page : http://www.facebook.com/hanisaminstore

Assalamualaikum..

Jom baca artikel keluaran iSihat Ogos 2012 di bawah ni. Nak lebih jelas, boleh klik untuk besarkan ya.

Jadi, ibu-ibu perlu ingat untuk jaga juga pemakanan supaya di kecil mendapat khasiat yang terbaik. Bila ibu makan makanan yang berkhasiat, si kecil pun bertambah sihat, insyaAllah.

Apa yang kami cadangkan supaya anda dan bayi dapat khasiat sepenuhnya?

Apa kepentingan setiap supplemen ini pula?

Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Vitamin C : membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh

Alfalfa : raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSU IBU. Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan…secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.

Kalsium@ Ostematrix : 
Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.
Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

ESP @ Energizing Soy Protein :
Kompisis vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.

 

Setiap pembelian akan disertakan dengan jadual pengambilan dan konsultasi berterusan KHAS untuk pelanggan HANIS AMIN SHAKLEE STORE SAHAJA untuk mendapatkan hasil yang optimum.

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

 

Assalamualaikum

Alhamdulillah.. Kita dah masuk ke bulan 6 pun. Tak lama lagi dah nak puasa. Dah bersedia? Jom kita mulakan dengan puasa-puasa sunat. Untuk ibu menyusu dah mula buat stok lebih sikit? Semoga ibadah puasa tidak menjadi beban malah memberikan pahala berlipat kali ganda terutama kepada ibu hamil dan menyusu. Masih tak tahu nak pilih set penyusuan yang mana satu? Ok, saya berikan sedikit tips hari ini ya..

Set 3M*
Terdiri dari Vitalea, B complex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan ESP. 
Ia menjadi set PALING LARIS. Siapa yang disarankan mendapatkan set ini?
1. Ibu kepada bayi kembar
2. Ibu yang ingin melakukan induce lactation atau yang mahu menyambung semula penyusuan yang terhenti @ relaktasi.
3. Ibu yang nak kumpul stok.
4. Ibu yang mempunyai masalah berat badan anak tidak meningkat tetapi berat badan ibu makin bertambah.
5. Ibu yang mempunyai masalah hasil perahan lambat atau kurang 1oz digalakkan ikhtiar set ini.

Set E*
Terdiri dari Vitalea, B complex, Vitamin C, Alfalfa & Ostematrix 
Siapa yang sesuai ambil?
1. Ibu yang sering keletihan melampau.
2. Ibu yang alah dengan susu lembu.
3. Ibu yang ada masalah kekurangan kalsium.
4. Ibu yang stress dengan kerja seharian.

Set B*
Terdiri dari Vitalea, B complex, Vitamin C & Alfalfa 
Siapa yang perlukannya?
1. Ibu yang tiada masalah penyusuan. Bermakna setiap kali pam/ perah hasilnya melebihi 3oz.
2. Ibu yang mahu memperkayakan nutrisi susuibu.
3. Ibu yang sihat dan mahu kekalkan kesihatan.

Set Eu Four Pack*
Terdiri dari Vitalea, B complex, Vitamin C & Ostematrix.
1. Ibu yang mengandung dan mampu meneruskan penyusuan susuibu.
2. Ibu yang keletihan.
3. Ibu yang anaknya mempunyai yang alah pada herba.
4. Ibu yang sering mengalami masalah sakit belakang dan cramp.

Kami akan turut menyediakan jadual pengambilan, tips-tips mengepam dan penyusuan serta konsultasi secara percuma KHAS HANYA UNTUK PEMBELI Hanis Amin Shaklee Store.

 

sumber : http://www.anakkuwiraku.com/2012/05/tips-mudah-memilih-set-penyusuan.html

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS/WhatsApp ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Beberapa hari lepas saya mendapat beberapa pertanyaan tentang relaktasi. Apa itu relaktasi? Relaktasi ialah proses penyambungan semula penyusuan susu ibu selepas pemberhentian penyusuan selama beberapa lama atas sebab-sebab tertentu. Sesetengah ibu berusaha untuk relaktasi adalah kerana bayi tidak sesuai dengan susu formula, masalah kesihatan bayi, kekesalan kerana berhenti menyusukan bayi terlalu awal atau mungkin kerana perubahan tugas sepeti berhenti kerja dan menjaga bayi sepenuh masa.

Usia 6 bulan ke bawah adalah usia yang realistik untuk kejayaan relaktasi namun ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi jika usia bayi lebih daripada 6 bulan.
Dalam usaha untuk menjayakan relaktasi, ada 2 perkara yang perlu diambil perhatian:
  1. memujuk bayi untuk kembali menyusu daripada payudara ibu;
  2. mencetuskan penghasilan susu (jika susu sudah “tiada”) atau meningkatkan penghasilan susu (jika susu ibu kurang).
Kebarangkalian untuk kejayaan relaktasi bergantung kepada beberapa faktor:
Faktor #1 – Pengeluaran susu sebelum berhenti
  • Jika ibu pernah menghasilkan susu yang banyak sebelum berhenti menyusu dahulu, kemungkinan untuk menghasilkan susu semula adalah lebih tinggi.
  • Namun begitu jika bayi berhenti menyusu dahulu kerana ibu “kurang susu”, ibu masih boleh mencetuskan susu semula kerana kemungkinan “kurang susu” berlaku kerana kesilapan teknikal.
Faktor #2 – Berapa lamakah bayi sudah berhenti menyusu daripada ibu?
  • Semakin lama bayi sudah berhenti menyusu, semakin sukar untuk memujuknya kembali menyusu daripada ibu.
  • Memang lebih sukar untuk memujuk bayi yang lebih besar untuk kembali menyusu daripada ibu kerana kebiasaan yang “selesa” dengan penyusuan botol dan susu formula.
  • Namun begitu ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi, walaupun tidak berjaya untuk menyusu secara eksklusif tetapi sekurang-kurangnya sedikit itu lebih baik daripada tiada.
Faktor 3# – Berapa lamakah tempoh bayi pernah menyusu daripada payudara ibu?
  • Semakin lama tempoh bayi pernah menyusu daripada ibunya semakin mudah untuk memujuknya menerima susu ibu semula.
  • Jika bayi pernah menyusu secara eksklusif  selama 16 minggu (4 bulan), lebih mudah untuknya kembali menyusu daripada ibu berbanding bayi yang hanya menyusu 2 bulan sahaja.
  • Namun sekali lagi ditegaskan, ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi.
Faktor #4 – Kesediaan ibu
  • Relaktasi memerlukan kesediaan yang bersungguh-sungguh serta kekuatan mental dan semangat yang kuat daripada ibu.
  • Ibu yang tidak bekerja memang lebih mudah untuk relaktasi kerana relaktasi memerlukan usaha dan kesabaran yang tinggi.
  • Sesetengah ibu yang bekerja mengambil cuti panjang untuk menjayakan relaktasi.
Bagaimana caranya?
1. Relaktasi apabila bayi bersedia menyusu daripada payudara ibu.
Jika bayi dapat menerima puting payudara ibu maka usaha relaktasi menjadi lebih mudah.  
Bagaimana melatih bayi menerima payudara ibu semula?
  1. Kebiasannya ibu-ibu mula melatih bayi menerima payudara ibu pada waktu malam sebelum tidur;
  2. Tawarkan puting payudara ibu pada ketika bayi dalam keadaan relaks, tidak terlalu lapar, tidak terlalu mengantuk, dalam bilik yang agak gelap, dan tiada gangguan bunyi bising;
  3. Ambil masa untuk mendakap, membelai dan mengusap bayi dengan lembut dan mesra;
  4. Jadikan sesi penyusuan sebagai sesi yang membahagiakan;
  5. Jika bayi menolak payudara ibu, jangan berputus asa, bersabar dan cuba lagi.
  6. Jangan memaksa bayi menerima payudara kerana ini menyebabkan bayi stress.

Ada 2 paten penerimaan bayi terhadap payudara ibu:

  1. bayi menghisap puting payudara ibu untuk ketenangan seolah-olah seperti menghisap pacifier (puting kosong) dan bayi tidak kisah dengan pengeluaran susu ibu yang sedikit.
  2. bayi menerima payudara ibu kerana merasa ada susu dihasilkan tetapi berhenti sebaik penghasilan susu berkurang.
[Paten 1]
  • Jika bayi hanya menghisap payudara untuk menenangkannya, ibu-ibu wajar memberhentikan pemberian puting kosong secara perlahan-lahan.  Gantikan dengan penyusuan daripada payudara ibu.
  • Namun begitu ibu masih perlu menggunakan lactation aid (sejenis peralatan khusus) yang diisi dengan susu formula.
  • Biarkan bayi menghisap payudara ibu untuk merangsang pernghasilan susu ibu.
  • Jika susu ibu dihasilkan dengan baik, kurangkan pengaliran susu melaluilactation aid. 
[Paten 2]
  • Sebaliknya jika bayi menghisap payudara ibu kerana mahukan susu ibu,lactation aid yang diisikan susu formula boleh digunakan.
  • Susu formula di dalam lactation aid perlu diberikan supaya bayi tidak mengamuk kerana kekurangan susu.
  • Rasionalnya ialah jika bayi mengamuk dia mungkin menolak terus payudara ibu maka rangsangan terhadap payudara ibu tidak dapat dilakukan.
  • Jika bayi terus mengamuk dan tidak mahu menyusu lagi daripada payudara ibu,  jangan putus asa… tawarkan susu formula kepada bayi tetapi beri bayi minum menggunakan sudu/cawan dan bukannya botol dan puting tiruan kerana bayi akan keliru puting dan usaha menggembalikan bayi kepada payudara ibu akan terganggu.

 

MEDELA Supplemental Nursing System (SNS)

 

2. Relaktasi apabila bayi tidak mahu menyusu daripada payudara ibu.
  • Jika bayi tidak mahu menyusu daripada puting payudara ibu, harapan ibu adalah kepada usaha peningkatan penghasilan susu ibu.
  • Jika susu ibu bertambah kemungkinan untuk bayi kembali menyusu daripada ibu adalah lebih cerah.
  • Atau sekurang-kurangnya ibu boleh memerah susu dan memberikannya kepada bayi.
  • Dalam pada itu ibu boleh melatih bayi secara perlahan-lahan untuk kembali menyusu terus daripada ibu.
Bagaimana meningkatkan penghasilan susu?
  1. perah/pam dengan kerap (ibu perlu mengepam setiap 2-3 jam untuk hasilkan stimulasi pada payudara untuk meransang penghasilan susu. pada waktu malam lakukan power pumping secara berterusan)
  2. makan makanan berkhasiat dan seimbang (ambil supplemen jika perlu. Dapatkan konsultasi untuk set yang paling sesuai)
  3. makan makanan penambah susu seperti Fenugreek
  4. menggunakan ubat-ubatan (minta nasihat doktor) seperti Domperidone (motilium)
  5. kurangkan stress
  6. berfikiran positif
  7. Banyakkan zikir, solat sunat hajat dan doa
Kesimpulan: Relaktasi bukanlah usaha yang mudah. Ia boleh mengambil masa secepat 2 minggu atau selewat-lewatnya sebulan untuk berjaya atau langsung gagal. Namun ibu-ibu wajar berusaha dengan yakin dan bersungguh-sungguh jika benar-benar mahu menjayakan penyusuan semula kepada bayi. Minta nasihat doktor atau pakar laktasi untuk bimbingan yang lebih sempurna.


Last but not least, ingatlah bahawa susu ibu itu adalah rezeki. Rezeki yang sangat unik. Namun rezeki ini datangnya dari ALLAH jua. Dekatkan diri padaNYA, nescaya kita kuat dalam melalui apa jua cabaran. cabaran boleh hadir dalam banyak bentuk namun jika mentally prepared, insyaALLAH kita teruskan jua perjuangan demi anak tersayang.




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS/WhatsApp ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assamualaikum..

Seperti yang dijanjikan, saya akan kongsikan tips tambah susu ibu. Jom kita ikut kisah dan saranan Pn Tuty

Semalam saya telah menghadiri Seminar Euphoria di dalam usaha untuk menjana pendapatan 4-5angka sebulan.

Di akhir kelas, tetiba saya ditegur oleh cikmah yang baju saya bocor..Eh, terkejut saya..Rupa-rupanya baju saya di bahagian payudara kiri sudah menghasilkan peta.

Sepanjang hari semalam, saya perasan yang baju saya sentiasa basah..Amni sudah berusia 7 bulan jadinya saya memang tidak memakai breast pad. Seingat saya kali terakhir baju saya berpeta adalah ketika Amni berusia 3 bulan.

Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana susu badan saya telah menunjukkan kembali kepada normal setelah mengalami zaman merudum.Bayangkan jika selalunya dapat 18-20oz daripada 3 sesi hanya tinggal 12 oz dan adakala hanya 10oz daripada 3 sesi. Panik sebentar TETAPI dengan pantas merangka countermeasure.

Semalam dalam sesi konsultasi bersama-sama bakal pelanggan, saya tersentap dengan ayat ini..

“Saya pam 2x pun hasilnya sama macam pam 3x. Jadi baik saya pam 2x je”

Oh, jangan sekali-kali menanam kata-kata itu kerana itulah yang terjadi kepada saya.

Kenapa susu saya merudum?
Sejak bulan puasa ( Amni usia 4 bulan) saya sering tertinggal sesi ke 3 dan hal ini berlarutan hampir 2 bulan. Boleh dikatakan dalam 5 hari bekerja, 2 hari saya akan pam 2 kali sahaja dek kesibukan kerja. Saya mula rasakan susu merudum apabila Amni berusia 6 bulan dan mula makan solid food. Yang memburukkan lagi keadaan apabila Amni jarang bangun malam lagi. Kadangkala terus sehingga ke pagi tanpa minum susu.

Akibat daripada sifat saya yang culas dalam mengepam, saya hilang kuantiti susu sebanyak 6oz yang merupakan purata hasil pam saya dalam sesi yang saya tertinggal itu.

Berbalik kepada kata-kata bakal pelanggan saya itu.

Secara logiknya, beliau masih mendapat jumlah yang sama dengan 2 kali pam sahaja kerana selama ini minda telah dilatih untuk menghasilkan susu sebanyak Xoz sepanjang tempoh masa bekerja. Apabila sesi pam berkurang, lama-kelamaan minda akan berkata yang tiada susu yang perlu dihasilkan dengan cepat untuk menggantikan sesi yang hilang itu. Akibatnya, susu badan akan mula merudumkerana kita telah melatih minda dengan jadual pam yang baru.

Bagaimana saya mengatasi masalah susu merudum ini?
Simple Formula : POWER PUMPING + PAM SECARA KONSISTEN serta bantuan daripada set TRIPPLE M.

Power pumping sebagaimana yang kita ketahui adalah cara yang paling efektif untuk menghasilkan susu dengan cepat. Selain itu, saya juga ada kongsikan cara-cara semasa melakukan power pumping di dalam entry cabaran power pumping bersama mychibibox.

Selalunya anda perlu lakukan minimum 2 minggu dan saya sarankan untuk teruskan sehingga sebulan.

Kenapa saya pilih set TRIPPLE M?
Set Tripple M adalah merupakan Euphoria Premium Breastfeeding Set yang paling superb. Mengandungi 6 produk iaitu Vitalea, B-complex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan Energizing Soy Protein. Dengan jadual pengambilan vitamin yang betul serta tips, saya boleh rasa yang payudara saya penuh dengan lebih cepat. Malahan hujung minggu baru ini, saya terpaksa pam di siang hari kerana sangat sakit dek bengkak susu.

Setelah berjaya mengembalikan production susu kepada paras normal, saya berazam untuk menjadikan sesi pam extra di rumah pada waktu malam sebagai sesi tetap.

Tips Tambahan
Jika anda berhajat untuk menyusukan anak anda sehingga usianya 2 tahun, jangan culas dalam mengepam kerana sekali anda mengelat, maka anda menjauhkan diri anda daripada kejayaan mendapatkan PhD dalam penyusuan.

Untuk ibu yang susu merudum, lakukan lah POWER PUMPING dan ambillah set Tripple M kami..

Jangan risau kerana pembelian disertakan dengan konsultasi dan juga tips ISTIMEWA pengambilan Set tripple M.

Ternyata susu ibu bertambah apabila payudara kerap diransang dan dikosongkan melalui power pumping.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Ada ibu-ibu yang mengadu ambil set B tetapi hasilnya tetap sama malah tidak terasa apa-apa perubahan langsung walaupun pada kesihatan diri sendiri. maka, adakah vitamin Shaklee tidak sesuai dengan sesetangah orang? Apa yang perlu anda lakukan jika ini terjadi?

  1. Langkah pertama yang perlu anda ambil adalah, refer semula jadual pengambilan yang diberikan oleh penjual anda. Jika tidak dapat, mungkin penjual anda terlupa, hubungi dia semula dan minta jadual tersebut. Itu hak anda sebagai pembeli ya.
  2. Pastikan minum air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari. Bukan sekadar minum banyaaakkk air masak, tetapi sila pastikan anda sukat air yang diminum. Kalau ada botol bertanda lebih mudah.
  3. Percaya setiap rezeki datang dari Allah, dan Allah akan bantu jika kita berusaha ke arahnya dan bertawakkal kepadanya. Banyakkan berdoa ya.
  4. Hubungi semula pengedar anda sebelum yang lain untuk mendapatkan consultasi. Paling baik hubungi pengedar anda dan ceritakan masalah anda. Jadi, dia dapat memberikan consultasi yang terbaik. itu juga adalah hak anda. Mungkin pengedar anda ada tips istimewa yang anda perlukan. winking

Setiap orang mempunyai kesan yang berbeza bergantung kepada pemakanan dan kesihatan setiap orang. ada yang cepat dan lambat. Malah ada yang dapat kesan menakjubkan yang tidak disangka-sangka.

Ada juga yang perlu lebih dari Set B sahaja. Set mana yang sesuai untuk anda? Boleh rujuk di sini.

Jom ikuti pengalaman salah seorang pembeli kami

Assalamualaikum…Hai Hanis..terima kasih atas tips2 yang diemelkan. saya dgn sukacitanya  nak bgtau hasil susu saya telah meningkat dgn pengambilan set B, ESP n Ostematrix. slps consume semua tu dalam masa seminggu baru saya dapat lihat perubahannya. sblm ni saya hanya consume set B shj di samping mengambil makanan seimbang tetapi dah sebulan consume pun masa tu tak de perubahan sgt…hasil sama je dgn sblm consume. sejak tambah dgn ESP n Ostematrix ni saya tak perlu risau lg. ESP saya ambil 1 sudu sehari shj, alfalfa 2biji sehari dan ostematrix 2biji sehari..saya mmg amalkan mkn kurma,susu dan quaker oat setiap hari.sy hanya perah waktu kerja 3x aje dlm waktu yang konsisten dan guna teknik marmet, balik rumah dan weekend mmg direct bf.sblm ni, kalau time period n ovulation mmg sedih susu kurang sgt dan saya jadi risau + tension.saya mmg dari mula tak buat byk stok..ada la standby stok sikit untuk time2 yang merudum tu.skrg baby saya aisyah berumur 4 bln lebih dan mmg exclusive bf.saya perah hari ni untuk bekalkan kat rumah bb sitter keesokannya..itulah rutin harian saya.. saya mmg tak bekalkan susu dari freezer sbb dr pembacaan saya yg fresh lagi bagus zat dan antibodinya masih terpelihara.jadi mmg saya letak dalam fridge aje sblm bekalkan kat rumah bb sitter tu. aisyah menyusu kat rumah bb sitter 12oz sehari dan hasil perahan di waktu bekerja shj saya blh dapat 14oz.kalau ade masa kat rumah baru saya buat tandem nursing.better than before…saya sgt gembira.sekian perkongsian saya..terima kasih.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Kalau ditengokkan dalam blog ni banyak betul set yang sesuai untuk ibu menyusu. Tapi apa bezanya

Set B

Set E

Set 3M

secara ringkas saya jelaskan,

Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan. Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata. Apa yang ada dalam set B ? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.
Set E lebih kepada ibu yang ada kekangan untuk lengkapkan keperluan kalsium dalam diet harian. Kalsium Shaklee lebih dikenali dengan nama Ostematrix adalah formula lengkap kalsium, magnesium dan vitamin D. Set E ialah set B ditambah dengan ostematrix.
Siapa yang perlu set ini? Ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS. Selain itu set ini membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil. Walaubagaimanapun, set B + ESP juga sangat bagus diamalkan sekiranya si ibu punya masalah penghasilan susu yang lambat serta bayi mudah lapar.

Set 3M
Set ini mengandungi Set B , ESP dan Ostematrix. Siapa yang perlu amik set ini?
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan,
si ibu yang nak mula menyimpan stok,
si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan
ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari… maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

Sila dapatkan khidmat konsultasi sebelum anda membeli mana-mana set di atas. Pastikan anda mendapat ilmu dan maklumat yang selengkapnya sebelum membeli.

 

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum…

Seorang ibu sms mengatakan dia rasa macam tak percaya sekarang kena clog duct walau anak dah masuk setahun 3 bulan. Si ibu ini tidak pam sebab sibuk kerja di pejabat. Si ibu ini mengambil pakej 3M yang mana beliau mengakui bahawa pengambilan makanan hariannya tak menentu maka dengan itu beliau perlu mencari sesuatu demi memastikan susuibu yang dihasilkan mengandungi cukup nutrisi yang diperlukan oleh anaknya.

Jadi, bagi ibu-ibu yang tidak mengepam di pejabat, saya tidak galakkan amik vitamin booster termasuklah ESP dan kalsium kerana dikhuatiri akan menyebabkan bengkak susu yang akhirnya membuat si ibu merana.

Namun jika anda menyusu dan turut mengepam di pejabat….demi mengurangkan rasa letih dan demi memastikan susuibu sentiasa mengandungi cukup nutrisi yang diperlukan untuk pembesaran anak….set B dan kalsium adalah antara yang saya sarankan …kecuali anda mampu untuk membeli set B dan ESP.

Bagi yang membeli vitamin dari saya, saya akan bekalkan jadual pengambilan makanan, tips istimewa dan pelbagai tips lagi. namun, ianya cuma berkesan sekiranya ibu makan ikut panduan dan pam ikut jadual.

So jika anda adalah pengepam tegar, jom cuba set B dan dapatkan TAWARAN MENARIK SEPTEMBER!

Bila makan vitamin semasa menyusu; kita bukan bercerita tentang kualiti….sebab susuibu memang berkualiti. Namun kita bercerita tentang nutrisi. Kesannya pada pertumbuhan dan pembesaran anak dengan ideal adalah misi terbaik!

sumber

Saya sendiri pernah kena clog duct ni selepas amalkan tips istimewa ni. Memang sangat sakit sebab lambat pam. Tapi seronok sebab ternyata ia berkesan. Lepas tu memang kena konsisten mengepam..

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?