Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Testi Puasa

Ibu hamil dan puasa

Salam Ramadhan..

 

Alhamdulillah, hari ini masuk hari ke-6 bulan Ramadhan. Untuk ibu hamil dan ibu menyusu, tentu ada sedikit kegusaran tentang kesihatan diri dan bayi semasa berpuasa. Untuk ibu yang hamil dan menyusu, memang ada keringanan untuk mereka. Ini kerana keperluan tenaga yang digunakan seharian dan tahap kesihatan berbeza dari seorang ibu ke seorang ibu. Islam agama yang mudah dan ringan tetapi bukan untuk dimudah-mudahkan atau diringan-ringankan.

Ramai yang viralkan hadis seperti di bawah :

Kata Ibn ‘Abbas: “Jika wanita hamil bimbang (kesihatan) dirinya, ataupun ibu yang menyusu bimbangkan anaknya -pada bulan ramadan- maka mereka boleh berbuka dan (menggantikannya) dengan memberi makan setiap hari seorang miskin (iaitu membayar fidyah) dan mereka TIDAK PERLU mengganti puasa ( tidak wajib qada puasa)” – riwayat al-Tabari sanadnya memenuhi syarat sahih al-Imam Muslim.

Kami ada bertanya kepada Ustazah Maznah Daud dan jawapannya :

Para fuqaha ada berbincang tentang ini, dan mejoriti berpendapat WAJIB QADHA sekiranya tak larat atau tak mampu atau bimbangkan kesihatan diri sendiri, tak perlu bayar fidyah. Jika bimbangkan kesihatan si anak WAJIB bayar fidyah. Ringkasnya seperti gambar di bawah.

Ibu hamil dan puasa

Ijmak ulama telah berbincang dan bersepakat, jadi janganlah sampai kita meringan-ringankan hukum hanya kerana 1 hadis. Sebab mungkin ada hadis dan ayat Al-Quran lain lagi yang lebih kuat.

Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa, (yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan, maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. (Surah Al-Baqarah : 183-184)

Hukum berpuasa itu wajib supaya kita bertaqwa tetapi ada keringanan. Pernah dengar ustaz cakap, Islam tu memang mudah sebab Allah dah tahu sifat manusia, jadi segala hukum memang bertepatan dengan keperluan dan kemampuan manusia. Cuma kita rasa susah mungkin kerana jarang buat dan kurang keimanan. Dalam Al-Quran pun ada sebut, solat tu sangat berat dan untuk orang-orang yang bersabar tapi sebab dah biasa buat dari kecil, rasa dah biasa je solat (walaupun kadang mungkin tak sempurna dan tak cukup khusyuk happy  ) Sebab itu juga, sepanjang tahun ada hari-hari sunat puasa, supaya tidaklah kita terkejut bila sampai bulan Ramadhan nak terus puasa sebulan.

 

Berbalik kepada ibu hamil, setiap orang lain tahap kesihatan dan kemampuannya. Tapi selagi kita tak cuba, mana kita nak tahu tahap kemampuan kita kan. Bukan just simply, ‘oh, saya mengandung tak payah puasa.’, ‘oh, saya ibu menyusu tak payah la puasa.’ sedangkan bulan Ramadhan itu sangat banyak keberkatannya. Rugi sangat kalau tinggal tapi kalau terpaksa tinggal, masih terdapat banyak lagi amal untuk dapatkan pahala di bulan Ramadhan.

Untuk ibu hamil yang berada di awal trimester, mungkin banyak alahan yang tidak memungkinkan ibu tadi berpuasa. Menurut Dr Zubaidi, pakar perubatan tidak menggalakkan ibu hamil berpuasa di 3 bulan pertama. Ini kerana banyak komplikasi yang tidak menyenangkan disamping bayi perlukan lebih nutrien. Jadi, penting untuk ibu periksa tahap kesihatan dan berbincang dengan doktor masing-masing supaya tidak membahayakan diri dan bayi. Untuk ibu hamil yang mempunyai masalah kesihatan seperti kencing manis, sakit buah pinggang dan lain-lain mungkin tidak dibenarkan berpuasa. (sumber)

Menurut Pakar Perbidanan dan Sakit Puan Hospital Pakar Ampang Putri, Dr Ariza Mohamed pula, berkata ibu hamil masih boleh berpuasa kerana ia tidak memberi kesan kepada perkembangan bayi. Kajian kesihatan mendapati ibu mengandung yang berpuasa tidak menjejaskan kandungan walaupun kadangkala tidak selesa terutama pada tahap tiga bulan pertama kandungan. (sumber)

Tips pemakanan semasa hamil dan puasa

Read the rest of this entry »

Assalamualaikum..

Tahukah anda, komposisi utama susu ibu terdiri dari protein, kalsium dan vitamin-vitamin lain. Dengan protein dan kalsium serta mineral yang mencukupi anak membesar dengan sangat hebat terutama pada seawal usia 0-6 bulan ditambah pula metabolisme bayi masih rendah pada ketika itu. Namun pada selepas usia itu, protein masih memainkan peranan penting kerana protein perlu untuk meneruskan pertumbuhan si anak tadi sehingga dia berhenti menyusu susu ibu.

Walau bagaimanapun, pengambilan protein yang berkualiti sangat penting. Sebab itu ramai yag mencuba Shaklee ESP kerana mengandungi 7 ciri di bawah :

(1)   Ditanam secara organic
(2)   Tidak menjalani proses genetik (non-GMO:non-Genetically Modified Organism)
(3)   Mengandungi 9 asid amino penting
(4) Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
(5)   Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
(6)   Diproses tanpa dipanaskan
(7) Ditambah dengan kalsium (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)
Apa kata mereka yang mencuba?
Sedikit soal jawab tentang protein..
1. Setiap hari saya makan ikan dan ayam yang kaya dengan protien, tidakkah zat itu mencukupi?
Jawapan: Protien terbaik adalah bersumberkan tumbuh2an seperti soya terutamanya.

2. Saya kerap minum air soya dari kotak mahupun soya panas yang dijual di gerai2…tidakkah ia sudah memadai?

Jawapan: Tidak. Supplement soya mengandungi enzim dalam memastikan ia memberi kesan baik kepada tubuh. Enzim ini sangat sensitif. Ianya hidup pada suhu tidak BOLEH LEBIH daripada 36 darjah celcius.Kebanyakkan makanan dan minuman yang mengandungi protien akan di masak pada suhu melebih 100 darjah celcius. Yang tinggal adalah sisa makanan semata2….enzim juga mati pada takat didih.

3. Benarkah soya meningkatkan pengeluaran susuibu?

Jawapan: Kandungan tertinggi dalam susuibu ialah protien. Protien ialah sumber utama kepada pembentukkan sel. Apabila seseorang ibu itu mengambil soya maka si ibu itu tadi telah meningkatkan kandungan nutrisi susuibu dan kandungan protien di dalam susuibu. Dengan ini penghasilan susuibu berlaku dengan lebih cepat.
sumber : Anakkuwiraku
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Assalamualaikum…

Semoga semangat dan usaha gigi ibu di atas menaikkan juga semangat kita. Yang penting, cuba baca betul-betul. Apa yang ibu di atas buat untuk meningkatkan penghasilan susu?

“Sejak tu, sy telah tambahkn sesi mengepam”

Dan hasilnya….

Di bln puasa ni sy amalkn ESP+PD+Set B. Ya Allah! mencurah2 susu. mnangis sy krn kesabaran sy membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah…

Shaklee bukan magic potion yang bila diambil terus mendapat hasil. Ianya berbeza mengikut badan seseorang. Yang penting, konsep asas penyusuan iaitu ‘semakin kerap payudara dikosongkan, semakin banyak susu akan terhasil’. Tidak lupa, minum air masak 3 liter sehari dan banyakkan berdoa.

Sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang SABAR.

Sekiranya anda tidak mendapat hasil yang diharapkan?

Kumpulan kami sentiasa membantu. Lihatlah! Ada 21 komen yang membina dan memberi semangat kepada ibu di atas.

Apa kata mereka yang lain?

Kepada pelanggan Hanis Amin Shaklee Store yang belum masuk group tertutup kami seperti di atas, sila add saya sebagai friend di facebook(Hanis Amin) dan hantarkan message di Facebook untuk saya add anda ya.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum..

Jom kita ikuti pengakuan ikhlas Kak Nadia. Kak Nadia ni peguam, kerja naik turun court tetapi masih gigih berusaha menyusukan anak.

——–

Salam sayang semua…entah mengapa sebelum ini ummi sangat gusar untuk menghadapi bulan Ramadhan kali ini…apa kan tidak…dgn keadaan cuaca sekarang yang tidak menentu…panas melampau….jerebu sana sini…membuatkan kesihatan menjadi kacau bilau…sana sini ummi melihat ramai sahabat2 ummi yang mengadu sakit tekak, demam, badan tidak selesa malahan tak larat nak berjalan dalam cuaca panas…mujur la ummi menyediakan perisai buat diri ummi dan keluarga kerana sejak setahun yang lepas, kami sekeluarga memang mengamalkan supplement shaklee sebagai amalan…bukan apa, sudahlah pemakanan seimbang sekarang pun susah nak amalkan apatah lagi gaya hidup sekarang yang mudah terdedah dgn penyakit membuatkan ummi cuba mengasingkan sebahagian duit demi memastikan org2 yang ummi sayangi mendapat sedikit protection…

Oh ya…berbalik kepada tajuk di atas…baru2 ini ummi cuba berpuasa sunat…oleh kerana ummi kelam kabut, ummi terlupa minuman asasi ummi setiap kali ummi bersahur…sahur itu, ummi hanya makan nasi dan lauk sepinggan….minum segelas horlick dan air kosong….hmmm..pasti kalian akan kata…”Hmmm…ok la tu kan”….tapi…apa yang berlaku ye…

Seawal pagi, ummi telah diberitahu perlu pergi court kerana ada kes…so, ummi uruskan terlebih dahulu apa yang sepatutnya dan jam 10.30 pagi ummi drive masuk ke dalam pulau ke High Court di Timur Laut…dalam hati ummi, Ya Allah panas membahang sehingga membuatkan ummi pening dan mula rasa sedikit dehydrate…ummi sabarkan hati dan beristighfar banyak2 semoga allah kuatkan niat asal ummi untuk berpuasa sunat…setibanya di High Court, berjumpa pegawai mahkamah yg berkenaan…ummi di maklumkan pula bahawa kes terpaksa di dengar di Court luar pulau di Kepala Batas pula!!!!! Ya Allah…berkali2 ummi mengucap dlm hati…perjalanan masuk ke dalam pulau sahaja sudah mengambil masa hampir 45 minit dengan cuaca yang sgt panas….tekak ummi mula terasa sgt2 haus…kepala mula terasa panas dan berbahang…emosi mula jadi kacau….aduhaiii…dugaan berpuasa…

Ummi tarik nafas panjang2 dan beristighfar lagi dlm hati memohon kekuatan pada yang esa….Ummi drive semula ke luar pulau menuju ke kepala batas…jam menunjukkan jam 1.15 petang….matahari betul2 tegak di kepala…aircond dlm kereta hampir tidak terasa…ummi tiba di kepala batas hampir jam 3 petang…dengan jem di feri….masya allah…benar2 dugaan besar…

Selesai kes, ummi langsung balik ke rumah dan sampai di rumah…ummi terasa gelap…cepat2 ummi duduk dan tarik nafas panjang2…terasa nafas menjadi pendek…dan tahap kehausan di tahap serius…tangan mula terketar2 menunjukkan gula dlm darah mula menjadi rendah…sempat ummi lihat di jam dinding jam 5.15 petang…aduhai…mampukah aku…

Kebetulan suami ummi balik…melihat muka ummi yang sgt pucat, terbaring di sofa dgn baju kerja (macam setengah pengsan kata suami ummi)…langsung suami ummi masuk dapur dan bancuhkan segelas ESP dan Performance Drink…”Better ummi berbuka je laaa…dr nak paksa badan nak dpt pahala nanti penyakit yang dpt…Allah tak suruh hambanya seksa dalam mengerjakan ibadah….”…Ummi terpaksa…benar2 terpaksa…

Hari berikutnya, sekali lagi ummi memasang niat untuk berpuasa…kali ini ummi pastikan minuman asasi ummi turut ada…Seperti biasa, ummi makan sepinggan nasi dan lauk, air kosong, 7 biji kurma dan minum ESP dan Performance Drink segelas…

Hari ini, cuaca masih panas terik seperti sebelum ini…malahan pagi itu juga ummi ada kes di court malahan kali ini ummi turun ke Jawi iaitu Daerah dalam Pulau Pinang yang paling jauh (Hanya beberapa meter shj sudah memasuki Negeri Perak)…sepanjang jalan haba panas memang terasa…setengah hari di sana, ummi memandu pulang ke pejabat di Bagan…Perjalanan pergi balik lebih kurang hampir 2 jam lamanya…keadaan yang hampir sama seperti semalam…

Jam 5.30 petang, ummi driving pula balik rumah lbh kurang sejam sbb ummi menetap di sg petani…tiba di rumah berkali2 ummi mengucapkan syukur yang tidak terhingga…walaupun ummi tidak nafikan ada sedikit rasa dahaga dan letih sepanjang hari ini tetapi syukurlah, ummi masih berupaya dan bertenaga serta masih mampu melayan anak2…sehingga lah waktu berbuka tiba…sekali lagi ummi minum segelas ESP+Performance Drink dan sedikit kurma…alhamdulillah…badan terasa segar dan kekal bertenaga…

Alhamdulillah…sekurang2nya ummi sudah tau bagaimana untuk menghadapi bulan ramadhan yang tinggal seminggu ini dengan yakin dan cuaca yang sgt2 tidak menentu ini…

Malahan Ia juga sangat bagus untuk diamalkan oleh ibu yang mengandung dan ibu yang menyusukan anaknya yang sgt risau tentang kemampuan mereka untuk berpuasa sepanjang ramadhan ini…

——-

Oh, tinggal 1 hari lagi sebelum tamat promosi ESP ni. Jom dapatkan ESP+PD sekarang!

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.


Assalamualaikum…

Alhamdulillah, dah ramai yang cuba Energizing Soy Protein(ESP)+Performance Drink(PD) semasa berpuasa dan meyakini keberkesanannya, lebih-lebih lagi kepada ibu menyusu. Khamis lepas saya berpuasa tapi tak sempat makan nasi sebab terlewat sikit bangun.

Jadi, saya cuma dapat ambil 5 biji kurma, secawan ESP+Meal Shake(PD dah habis la pula), pisang goreng semalam, 2 biji alfalfa, 1 biji b complex dan segelas air masak. Untuk sesi pertama, alhamdulillah. hasilnya sama seperti biasa. Alhamdulillah.

Jom, kita tengok apa kata mereka yang dah mencubanya

Memang produk HOT sepanjang Ramadhan. Tapi sebelum tu mind-set tu penting ye. Dalam kepala tu jangan ingat susu kurang dan JANGAN SKIP PUMPING SESSION. Bulan puasa ni ramai yang suka ambil peluang tidur masa rehat sebab tak boleh makan. Apa kata kita cuba ubah tradisi? Mengaji sambil mengepam. InsyaAllah, cukup 1 bulan boleh khatam 1 Al-Quran. Kalau nak tertidur sambil mengepam pun boleh juga cuma tak dapatlah pahala membaca Al-Quran tu.

Selamat beramal!

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.
Berminat?
Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?