ESP sebagai milk booster

ESP sebagai milk booster

Assalamualaikum…

Bila sebut milk booster ni memang pelbagai isu yang timbul. Ramai yang marah bila kata ESP sebagai milk booster no 1. Ada yang mengatakan tiada milk booster di dunia ni.  Orang di Afrika pun masuk boleh menyusukan anak dengan kekurangan nutrisi. Benar, memang benar. Tidak salah sama sekali. Allah dah ciptakan manusia ni dengan sangat hebat.

Yang penting seseorang ibu tu perlu faham asas penyusuan iaitu semakin kerap susu dikeluarkan, semakin banyak susu yang terhasil. Atau dalam kata mudahnya disebut supply and demand. Untuk ibu bekerja, yang anak tidak sentiasa berada di depan mata dan tak boleh pam dengan kerap, memang lama-kelamaan masalah kurang susu akan berlaku. Macam saya sekarang, walaupun zilal dah 1 tahun 8 bulan, alhamdulillah masih menyusukan dia sepenuhnya dengan susu ibu. Cuma bila dah semakin besar, dah semakin banyak makan benda lain, demand semakin kurang. Dah tak kerap bengkak susu seperti dulu. Cuma kalau ada majlis dan dia sibuk bermain sampai terlupa susu, memang akan bengkak juga.

Tapi, saya bukan ambil supplemen semata-mata untuk banyakkan susu. Tetapi juga untuk membantu saya lebih cergas, lebih bertenaga dan lebih sihat. Memang letih bila anak kerap mengempeng, di samping sibuk menguruskan rumah. Jadi, bagi saya, supplemen memang banyak membantu saya.

Lagi satu, kena ingat penyusuan berkait rapat dengan perasaan ibu dan mempunyai proses yang kompleksProses itu dipengaruhi oleh hormon dan hormon adalah sejenis protein. Kalau diet ibu kurang protein?


Penyusuan juga dipengaruhi oleh emosi ibu. Ibu yang gembira & tenang akan menghasilkan susu yang banyak. Ramai tak tahu kekurangan vitamin tertentu boleh menyebabkan stress dan penat. Mungkin kekurangan nutrisi setiap ibu berbeza, sebab itu ada yang berjaya dengan longan kering, pucuk ubi, lobak putih dan ada yang tidak. (sumber)

Tentunya setiap ibu mahukan yang terbaik buat anak masing-masing. Tapi, jangan pula sampai stress, sampai menyalahkan diri jika tidak mampu. Kita cuba sehabis baik. Bagi saya memang ESP sebagai milk booster saya no 1.

ESP sebagai milk booster

 

Ini pengalaman saya yang saya kongsikan pada Disember 2010 semasa masih bekerja dan menyusukan anak sulung, Muadz. Alhamdulillah, saya berjaya menyusukan Muadz sepenuhnya dengan susu ibu sehingga 2  tahun. Itupun hasil pam masih ada yang berlebihan. Sehingga saya buat keputusan untuk berhenti pam dan cuba menghentikan penyusuan sedikit demi sedikit.

Alhamdulillah, memang saya bersyukur sangat dipertemukan dengan Shaklee, yang banyak membantu kesihatan saya, anak-anak dan membantu perjalanan penyusuan anak-anak saya.

Eh, bukan saya seorang, ramai lagi yang telah mencuba dan Alhamdulillah, dapat membantu perjalanan penyusuan mereka. Tapi jangan lupa konsep asas iaitu demand and supply. Jangan hanya harapkan milk booster tapi culas mengepam atau menyusukan bayi. Memang tak menjadi.

Nak baca testimonial lain?

Testimonial : Pagi-pagi B bengkak penuh susu*

ESP membantu penyusuan terutama semasa puasa

Kenapa perlu set B, Kalsium dan ESP?

 

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601(Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge