Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..
Laman web lain
* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Dapatkan SET puasa hari ini!!

Assalamualaikum…

Di Personal Blog saya, saya ada ceritakan tentang Muadz sembelit. Memang risau sangat masa tu. Jumpa doktor dan doktor bagi ubat minum. Selepas kejadian tu, Muadz ada kena sembelit sekali lagi. Lepas bagi ubat 2 hari, baru Muadz berjaya membuang dengan tangisan. Alhamdulillah, lepas tu sehingga ke hari ini, Muadz dah tak sembelit. Jadi, saya nak kongsikan sama-sama tips semoga dapat membantu anak anda juga..

TIPS ATASI ANAK SEMBELIT

  • Kerapkan pemberian air masak pada anak
  • Beri makan buah beberapa potong sehari (Muadz makan sebiji, kadang 2 biji. Suka sgt mkn buah)
  • Beri makan prune
  • Cairkan sedikit bancuhan susu tepung
  • Beri minum vitagen sekali sekala
  • Campurkan meal shakes dalam susu anak
Bagaimana Meal Shakes membantu dalam masalah sembelit?
Meal Shakes mengandungi fiber. Jadi ia dapat membantu dalam pelawasan. Walau bagaimanapun, ia perlu disertai dengan pengambilan air masak yang banyak. Jadi, pastikan anak anda ambil air masak yang banyak ya. Kesilapan saya adalah, saya berikan meal shakes tetapi terlupa nak monitor pengambilan air masak. Bila check di taska, dia memang kurang minum air masak. sama ada minum susu atau minuman manis. Jadi, Muadz cuma minum air masak di waktu malam sebab di rumah tiada air manis.
Oleh itu, selain minum air masak di malam hari, saya pastikan dia makan buah selepas sahaja pulang dari Taska. Alhamdulillah, kini Muadz dah tak sembelit lagi. Seisi keluarga pun boleh minum.
Sekiranya sembelit yang sangat teruk dan berterusan pastikan bawa anak berjumpa doktor ya. Walau bagaimanapun, saya tak galakkan anda ambil ubat sembelit yang minum (lactulose) atau ubat masuk ke dubur (enema) ni. Lepas muadz minum ubat memang dia akan membuang tapi mungkin ia menyebabkan perut memulas-mulas. Dalam sehari 2-3 kali muadz membuang lepas minum ubat dan setiap kali pun akan menangis walaupun najis lembut sambil pegang perut. Bila tanya, Muadz sakit perut, sambil nangis dia jawab ‘perutt..’
Ubat enema pula, lama kelamaan akan menyebabkan anak-anak takut nak meneran sebab lepas makan ubat tu najis mudah keluar. Jadi kalau najis keras sikit dah tak mahu teran. Jadi, sebaiknya cubalah cara semula jadi ya.
Selamat mencuba!
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

 

Berminat?

 

Hubungi saya di hanisamin@gmail.com atau SMS ke 010-4289601 (Hanis) untuk konsultasi mahupun maklumat lanjut.

2 Responses to “Tips atasi anak sembelit”

  • etanita:

    anak sy sembelit truk,dah mcm2 say buat.btulke mealshakes blh atasi anak sembelit?bp hganye?

    • Hanis:

      InsyaAllah setakat ni ramai yang dah mencuba dan berpuas hati. Walau bagaimanapun, still kena monitor pengambilan air masak si kecil ya.

      Untuk maklumat lanjut tentang harga dan order boleh direct contact ke hanisamin@gmail.com. Terima kasih

Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator by Yellingnews
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?