Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung HUMANITARIAN CARE MALAYSIA BERHAD :
Maybank Islamic : 5515 7500 4299
Bank Islam : 1209 2010 0349 04
CIMB : 8602 135 592
Website: www.mycare.org.my

Dah hari ke 15 berpantang, baru nak share pengalaman bersalin kali ni. Alhamdulillah, dah selamat melahirkan seorang bayi comel seberat 2.59kg pada 11/06/2018 pada pukul 5.03 petang. 4 hari sebelum raya bersalin, baby tak nak tunggu raya juga. Ingatkan sempat la nak beraya sehari dua dulu sebelum baby keluar. Baby keluar masa 38 minggu + 5 hari. Yang lain semua tak jauh dari due date, yang ni je awal sket.

8/06/2018

Check-up dengan di Hospital Shah Alam. Semasa mengandung anak ke-4 ni, start minggu ke 28 kena follow-up di hospital shah alam dengan pakar sebab baby agak kecik. Perut ummi pun agak kecik. Jadi doktor risau jika ada masalah apa-apa. Jadi kena la pergi check-up di Klinik Kesihatan dan juga hospital. Alhamdulillah sepanjang check-up baby ok. Baby agak kecil tapi still growing. Masa tarikh ni mmg ada check-up dengan pakar. Doktor check laluan sebab katanya baby dah enganged. Doktor kata baru 2 cm dan masih tebal. Kata doktor biasa bila anak dah ke-2 dan seterusnya mmg pintu rahim tu tak tutup habis. 2cm tu kira normal la. Doktor kata lagi, normal kalau ada keluar darah dan lendir sikit sebab dia baru check laluan. Cakap kat doktor kalau boleh nak beraya dulu. Doktor kata kalau saya better baby lahir cepat, membesar di luar, senang nak monitor.

9/06/2018

Sepatutnya nak balik ke rumah mertua di Ulu Yam. Weekend terakhir nak berbuka puasa sebab raya nanti di sebelah keluarga saya dan mungkin akan terus berpantang di rumah mak. Tapi pagi tu macam agak kuat sikit contraction tapi macam tak konsisten. Darah dan lendir mmg ada keluar. Ada tanya juga suami, kalau di ulu yam nanti hospital mana yang terdekat. Dengar saya tanya macam tu, terus husband decide tak jadi balik ulu yam, terus balik ke shah alam untuk standby. Tapi bila dah petang macam dah hilang pula rasa sakit.

10/06/2018

Saya cuba untuk puasa. Rasa contraction macam makin kuat sampai ke petang. Biasa petang dah hilang. Macam risau juga sebab puasa ke sebab baby nak keluar. Tapi berjaya juga puasa sampai ke berbuka.

11/06/2018

Masih terfikir-fikir isnin nanti nak pergi kerja ke tak. Suami mmg ambil cuti. Muadz sekolah lagi. Saya pun request work from home dari boss. Sayang nak guna cuti. Suami kata tak payah puasa, pergi makan. Jadi, saya pun makan la mengharapkan contraction slow down tapi macam tak slow down. Lepas lunch terus bagitau suami nak pergi Hospital Shah Alam untuk check. Bila sampai hospital terus ke PAC(bahagian emergency utk ibu bersalin) macam hilang plak contraction. Rasa macam nak balik la pula sebab malas nak duduk hospital lama-lama. Cakap dengan nurse, boleh tak tak jadi nak check.

Nurse: Ada tanda tak?
Saya: Dari sabtu mmg ada keluar darah dan lendir tapi sebab jumaat tu doktor check jalan jadi takde la nak check. Contraction ada tapi macam tak kuat. Pagi tadi macam kuat sket pastu ni dah hilang plak.
Nurse: hmm…kita check je la dulu dah alang2 datang.

Sempat lagi saya nak nego mengharapkan sempat beraya. hahaha.

Bila baring dan pasang mesin CTG, rasa contraction datang balik. rasa contraction kali ni sangat sakit dan mencucuk-cucuk. Cuba untuk bernafas dan ingat semula breathing technique tapi kali ni macam tak berapa menjadi. Sblm ni bila contraction sambil bernafas sambil gerakkan pinggul dan pinggang sket, kali ni tak boleh nak bergerak, terbaring je. Agaknya sebab tu kot rasa lagi sakit?? Lebih kurang lepas 15 min kot dia datang check. Katanya, ada ni contraction. Saya pun jawab, haah ada 2 kali. Lepas beberapa ketika dia kata, hmm…masa contraction kuat jantung baby drop ni. Kita naik jumpa doktor la.

Jadi, kami pun naik ke tingkat atas di bahagian labor room. Ingatkan kena tunggu lama. Terus dia suruh baring di katil dan pakai mesin CTG tu. Mungkin sebab risau baby bahaya, jadi agak cepat dipanggil. Selain dipasangkan mesin CTG, saya dimasukkan air juga. Agaknya kering sket kot sebab kurang makan dan minum. Sehari sebelum tu puasa pula.

Sepanjang baring tu, beberapa orang doktor datang check graf kat mesin tu. Sorang doktor lelaki, 2 doktor perempuan. Tanya history anak2 sebelum ni macam mana etc. Dalam hati, dah risau juga. Asyik berdoa semoga baby ni selamat. Tak lama lepas tu doktor perempuan datang, katanya nak check jalan. Sambil tu dia bagi arahan pada nurse minta satu alat. Tak lama lepas tu rasa air keluar, terus doktor cakap dengan nurse, tak payah la ketuban dah pecah. Alhamdulillah clear. Agaknya risau baby dah berak kot.

Doktor: 3 cm ya
Saya: baru 3 cm?
Doktor: kenapa? Frust ke? (tanya sambil senyum)
Saya: Ingat kalau baru buka sikit nak balik dulu.
Doktor: Kalau dah contraction macam ni kita mmg tak bagi balik dah.

Ada hati lagi tu nak nego dengan doktor. Hahaha. Doktor terus bgtau nurse, lagi 5 min masuk labor room. Lepas dah pecah ketuban sakit terasa makin kuat. Terus tengok jam, pukul 3 lebih sket. Agak-agak pukul berapa baby nak keluar. Masa ditolak masuk labor room, nampak orang yang duduk kat kerusi rasa kesian plak. Saya datang lambat terus masuk labor room, kesian diorg tunggu lama. Sempat lagi fikir macam-macam.

Dah masuk labor room, nurse suruh tukar baju dan suruh bgtau suami untuk daftar di green zone dan naik atas. Saya pun terus msg suami. Katanya tgh daftar, on the way naik. Rupanya dah ada yang inform kot. Nurse suruh suami bukakan rantai dan tunggu di tempat menunggu.

Bila dah pecah ketuban ni, mmg rasa sakit makin kuat. Rasa macam dah tak tahan sangat. Sambil berdoa, cepatla bukaan buka, cepat la baby keluar. Sempat lagi tanya nurse biasa berapa lama lagi ye nak tunggu full dilation? Nurse kata ikut orang, kadang cepat, kadang lambat. Takpela, meh saya check lagi. Dia check baru 6 cm. Adoi…bila nak full dilation ni. Terasa lambat sangat masa berlalu dengan sakit yang macam mencucuk-cucuk. Tak lama lepas tu rasa macam resah sangat, tak boleh tahan nak push. Nurse tanya nak push dah ke? Terus angguk, xlarat nak jawab dah. Nurse terus check, eh dah full, panggil suami dia.

Rasa sakitnya memang macam nak menangis, nak menjerit semua ada. semua benda hilang dah. Tak ingat apa-apa. Encik suami datang je nurse pun ready terus rasa sakit dan nak push tu hilang. Hahaha. Nurse kata eh tak jadi ke? Tak lama lepas tu rasa sakit datang lagi, cuba nak push tapi macam tak tau macam mana nak push. Pregnant kali ni mmg tak sempat sangat revise balik pasal natural birth, breathing technique semua tu. Ke laut semuanya. Banyak kali kena tegur jangan angkat punggung. Punggung kat mana pun dah hilang ingatan masa tu. rasa nak cepat je baby keluar tapi kenapa la tak keluar-keluar. Rasa macam sakit sangat tapi tak tau nak push macam mana. Tiba-tiba nurse kata kepala dah keluar, terus tersandar. Nurse kata xpe rehat dulu, nanti bila ada rasa push lagi sekali. Alhamdulillah, akhirnya keluar la baby comel. Nurse lap-lap baby dan letak atas dada.

Encik suami dah tersengih-sengih kat sebelah. Tapi masa tu rasa macam sakit tu tak hilang. Dan rasa penat sangat. Nak cakap pun tak larat. Nak senyum pun tak larat. Nurse keluarkan uri dan cakap, baby kecik, urinya pun kecik je. Agaknya sebab tu la kot perut tak berapa besar. Tak lama lepas tu nurse bersihkan baby, encik suami pula minta diri untuk solat asar dulu. Nurse sempat pesan untuk belikan makan malam utk isteri sebab makan malam tak disediakan. Bila masuk wad baru makanan disediakan.

Saya plak rasa sangat tak larat, berbeza sangat masa bersalinkan Zubair dulu. Kali ni terus rasa, okla, last dah la kot ni. hahaha. Tak lama lepas tu encik suami masuk, nurse pun bagi baby untuk diiqamatkan dan tahnik baby. Saya pun terus susukan baby. Tapi baby macam agak sukar nak latch-on macam masa Muadz dulu. Tak tau sebab dia kecik ke, jadi dia susah nak masukkan aerola ke mulut. Saya check juga lidah baby, kot2 ada toungue-tie macam Zubair, alhamdulillah ok.

Dalam pukul 6 lebih, nurse suruh suami tolak masuk ke wad. Suami tak sempat nak lama di wad, terus mak guard datang cakap masa melawat nak habis. Sila keluar. Cakap kat suami, takpe la, dia pun nak pergi buka puasa. Sepanjang kat hospital still rasa sakit mencucuk lagi, macam masa awal-awal datang hospital. Sakit sangat sampai rasa macam malas nak layan baby. Alhamdulillah, baby behave, gerak-gerak sikit untuk menyusu dan tidur.

Esoknya pagi-pagi masa sarapan dah dengar doktor pakar cakap, kita perlukan 10 katil. Kat bawah dah macam disaster. Tengok doktor pakar pergi kat semua katil kecuali katil saya, risau juga kot tak boleh balik lagi, tanya kat sorg nurse. Nurse tu kata awak takde apa masalah, insyaAllah boleh keluar dah ni. Rupanya yang lain semua ada issue. ingatkan macam biasa lepas lunch baru siap semua dokumen dan boleh keluar, tapi diorang nak suruh cepat keluar sebelum lunch. Jadi sementara tunggu laporan dari doktor baby, suami dah uruskan hal keluar hospital untuk ibu.

Begitulah kisah pengalaman bersalin anak ke-4 ni. Alhamdulillah, semuanya ok.

Zubair dan adiknya

Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?