Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Assalamualaikum..

Sebelum ni saya pernah kongsikan pengalaman Muadz, bila demam dan selsema mesti ke sampai ambil nebulizer. Dari usia 3 bulan lagi. kadang-kadang kesian sangat tengok dia yang susah nak bernafas. Kadang-kala ada lendir yang keluar dari telinga dan mata penuh taik mata. Beberapa kali juga lendir keluar dari telinga, sampai tahun lepas kami terus bawa berjumpa pakar ENT (ears, nose and throat). Saya kongsikan sedikit apa yang saya faham ya, sebab ramai pula orang yang bermasalah sama.

 

Infeksi telinga sering terjadi pada anak-anak setidaknya sekali sebelum memasuki usia 2 tahun. Hal ini kerana paip penghubung antara saluran hidung dan telinga (tiub Eustachian) yang terdapat pada anak-anak umumnya memiliki letak yang lebih horizontal dengan jarak yang pendek, dibandingkan pada orang dewasa. Akibatnya, apabila ada produksi lendir di hidung kerana selsema atau alergi, lendir terperangkap di saluran tersebut dan menjadi tempat tumbuhnya bakteria. Infeksi telinga bahagian tengah dapat menyebabkan timbulnya demam dan rasa nyeri pada bahagian telinga. (Sumber)

Menurut pakar ENT, hal ini mungkin juga terjadi apabila anak menyusu baring dengan kedudukan kepala yang rendah. Susu yang masuk ke mulut kemungkinan terlari dan masuk ke saluran Eustachian.

Biasanya doktor akan beri ubat selsema dan ubat titis telinga. Walau bagaimanapun, sebelum titis ubat telinga, perlu cuci dulu telinga tersebut supaya ubat dapat masuk ke dalam lubang telinga ke saluran dalam telinga. Sebaik-baiknya elakkan dari mencuci menggunakan cotton bud. Doktor saya ajar, pintal hujung tisu dan cuci dengan tisu tersebut. 1 tisu boleh 4 kali cuci sebab ada 4 bucu. Bila masukkan tisu ia lebih lembut dan boleh sampai ke bahagian dalam telinga tetapi tidak mencederakan dalam telinga. Semasa aktiviti mencuci, anak kemungkinan akan menangis, meraung dan memberontak. Biasanya saya buat masa dia tengah menyusu. Dia akan tepis sikit tangan mungkin sebab geli. Lepas dah agak bersih baru titiskan ubat.

Doktor menasihatkan juga supaya ia tidak dibiarkan berlarutan. Jadi, jika anak anda terdapat infeksi pada telinga dan keluar lendir, cepat-cepat bawa jumpa doktor ya. Sekiranya dibiarkan mungkin bayi tersebut akan mengalami masalah pendengaran.

Oh ya, kata doktor pakar lagi, hal ini berlaku mungkin kerana ada lubang kecil pada saluran telinga. Sepatutnya cecair dari hidung tidak akan masuk ke telinga kerana ada penutup. Kebiasaannya, semakin dewasa lubang itu akan tertutup dengan sendirinya. Tetapi jika tidak dirawat, ia mungkin akan berlarutan.

 

Khas untuk anakku..

Apa yang saya buat untuk bantu anak saya?

  1. Setiap kali dia demam dan selsema, saya akan ambil sepeket nutriferon sehari dan susukan dengan kerap sehingga dia sihat. Favourite saya nutriferon ni. Kalau demam 2 hari tak baik terus ambil nutriferon. huhu.
  2. Selepas usianya setahun, saya beri makan OmegaGuard sebiji dalam masa 2 minggu. Kalau yang belum pandai kunyah, boleh pecahkan kapsul dan letak pada susu seperti yang saya ceritakan dalam entry di bawah.
  3. Selain tu, saya juga bagi Meal shake lepas usianya setahun. Ada saya ceritakan sikit-sikit di 2 entry di bawah ni.
Tingkatkan imunisasi dengan Nutriferon
Vitamin sesuai untuk anak?

Alhamdulillah, sekarang ni Muadz dah jaraaangg sangat demam dah selsema. 2 minggu lepas keluarga besar mak saya buat family day di Port Dickson. Balik tu ramai yang demam dan batuk. Muadz pun selsema sikit tapi 1 hari je. Saya pun terkejut juga sebenarnya. Dah lama tak bawa Muadz ke klinik sebab demam selsema. Alhamdulillah, syukur kepadaNya. Weekend ni kami nak bercuti ke Langkawi pula. Main air laut lagi. Harapnya Muadz kekal sihat juga. Nak kena bawa bekal vitamin siap-siap. Sekarang ayah Muadz tengah batuk-batuk. Hari-hari kena paksa dengan ummi untuk makan nutriferon.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Maklumat lanjut, hubungi hanisamin@gmail.com atau sms ke 010-4289601

One Response to “Telinga bayi keluar lendir”

Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?