Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Bersalin hospital swasta atau hospital kerajaan

Assalamualaikum…

Alhamdulillah, tak lama lagi nak bersalin anak ketiga. Baca di group-group facebook ramai yang confuse nak bersalin di hospital swasta atau kerajaan. Lebih-lebih lagi untuk anak pertama. Rasa risau sebab takde pengalaman. Baca pengalaman orang lain pula rasa seriau.

Bagi saya kedua-duanya ada baik dan tak baiknya. Anak pertama, saya berpengalaman bersalin di hospital swasta dan anak kedua di hospital kerajaan.

Saya kongsikan sikit pengalaman bersalin hospital swasta dan hospital kerajaan. Walau bagaimanapun, ini hanyalah pengalaman saya sendiri. Lain orang lain pengalamannya dan lain hospital mungkin lain polisinya.

Bersalin hospital swasta atau hospital kerajaan

Pengalaman bersalin di hospital swasta, anak pertama
1. Dapat pilih doktor. Sama ada nak doktor perempuan muslim, nak doktor support penyusuan susu ibu, nak doktor support gentlebirth. Kita boleh survey nak hospital mana dan doktor mana.

2. Boleh dapat bilik persendirian, jika mampu. Jadi suami dapat teman semasa proses dari sakit nak bersalin sehingga masuk ke labor room untuk bersalin. Suami nak berkampung dari isteri masuk hospital sampai keluar hospital pun takpe.

3. Layanan staff sangat baik. Dalam labor room siap ada 3-4 orang tolong bagi semangat nak push.

Cuma polisi hospital tersebut nak bagi keselesaan dan rehat pada ibu selepas bersalin. Jadi lepas bersalin mereka terus bawa lari bayi masuk nursery. Beberapa kali minta bayi untuk disusukan baru bagi. Hospital tersebut juga kurang BF friendly, jadi mmg dia kata dia akan bagi formula juga pada bayi dan mereka tak bagi bayi room-in sekali sebab polisi mereka adalah keselesaan ibu.

Pengalaman bersalin di hospital kerajaan, anak kedua

Untuk kali kedua, kami memang bercadang nak bersalin di hospital kerajaan. Tapi penting juga untuk pilih hospital yang bagus. Pilihan saya ketika itu sama ada hospital putrajaya atau hospital serdang kerana banyak review positif dari ibu-ibu. Saya cuba elakkan ke hospital yang terlalu ramai orang sebab mungkin staff tak cukup tangan nak layan kita.

Saya pilih hospital serdang sebab selain review yang baik, doktor di bahagian o&g ramai perempuan. Jadi kemungkinan untuk dapat doktor perempuan tu tinggi. Tapi bersalin hari tu dengan nurse seorang je sebab tiada masalah apa-apa. Lepas tu baru ada doktor perempuan check jahitan dan check bayi. Cuma blurr tak tau bila nak push, nurse kata bila awak nak teran, teran je. Jadi agak blur sebab takde pengalaman. Anak pertama, doktor yang cakap bila nak push. (kali ni pergi kelas teknik bernafas dan breath out the baby. harap2nya menjadi)

Alhamdulillah, sebaik bayi lahir dapat skin to skin dan bagi kolostrum. Bayi sentiasa bersama dari dalam labor room sehingga ke wad. Tapi untuk first time mother mungkin agak kekok sebab kita terus ditinggalkan dengan bayi sendirian. Kalau bayi berak, kena la bangun cucikan. Nak air panas pun kena bangun dan minta pada nurse. Memang kena pandai-pandai sendiri.

Ada ibu di wad yang sama dimarahi nurse sebab anaknya asyik menangis dan ibunya tak tahu nak buat apa. Ibu tu mengadu pada saya dia tak tau nak buat macam mana. Tak pandai nak dukung untuk susukan bayi sebab bila bangun rasa sakit sangat. Dia tak pandai susukan bayi, bayi pun macam tak pandai latch-on. Kesian sangat tengok dia.

Pilihan di tangan anda

Jadi, buatlah pilihan yang terbaik. Yang penting, buat birth plan. Rancang bagaimana anda nak melahirkan sama ada nak gentlebirth, nak bayi fully bf dari awal, skin to skin dan sebagainya. Kemudian, survey hospital berhampiran dengan pilihan yang ada.

Adakalanya mungkin kita tak dapat seperti apa yang dirancang tapi sekurang-kurangnya kita berusaha. Bayangkan kelahiran yang dirancang sejak dari kehamilan. Kuasa minda kita ni hebat tau! (Tapi of course kuasa Allah lebih hebat. Jadi, jika tidak jadi seperti dirancang, redha)

Untuk anak pertama, bagi yang mampu, saya cadangkan cubalah ke hospital swasta jika anda ingin dapat layanan penuh. Tapi jangan lupa, survey, survey dan survey. Bukan sahaja survey hospital tapi juga survey doktor yang sesuai dengan birth plan anda.

Untuk kali ni, saya memang bercadang bersalin di hospital kerajaan tapi hospital yang mana tak tahu lagi. Antara pilihan saya :

Hospital Serdang…tapi katanya tengah renovation

Hospital Putrajaya…suami kata nak anak Selangor

Hospital Sungai Buloh…kata org kalau normal ok, tapi kalau perlu buat keputusan lain, mcm tak berapa ok. Kebelakangan ni ada pula beberapa kawan yang baru bersalin share isu tak best

 Semalm di Fb ada juga yang mencadangkan Hospital Selayang. Memang ada baca hospital selayang review agak bagus tapi rasa macam jauh. Bila tanya suami, katanya jalan ke sana selalu jem. Masa Zilal dulu cuti sekolah, kebetulan pula dia lahir masa cuti Krismas, jadi jalan memang agak kosong.

Tak kisah la bersalin di mana, yang penting orang yang nak memandu membawa ke hospital. hehehe. Silap-silap, bersalin di Kuala Selangor ke tempat-tempat lain ke. Nama je dah dekat nak due, jadual hujung minggu masih lagi padat nak ke sana ke mari.

Semoga proses bersalin kali ni dipermudahkan dan selamat semuanya. Aamiinn

doa dipermudahkan

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?