Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Assalamualaikum..

Tengah berpantang ni mood asyik cerita tentang berpantang je. Ada yang berpantang secara moden dan ada juga yang berpantang secara tradisional. Bagi saya, kedua-duanya ada kebaikannya yang penting kita tahu untuk apa tujuan sesuatu itu dilakukan. Cara saya berpantang ada gabungan moden dan juga tradisional. oh, ada juga yang tak percaya dan tak berpantang langsung.

Ini cara saya, mungkin lain orang, lain caranya.

1. Berurut

Bagi saya berurut lepas bersalin ni penting. Yelah, masa pregnant badan kita semua mengembang dan longgar-longgar untuk bagi laluan pada baby. Dan semasa proses kelahiran pula, kita guna tenaga yang banyak untuk push baby keluar. Yang bersalin czer pun sebenarnya menggunakan tenaga dalaman mereka tapi mungkin tak terasa sebab kena bius. Jadi, saya rasa sangat penting untuk berurut dan membetulkan kembali urat2 saraf.

Untuk ibu yang baru pertama kali bersalin, mungkin ada yang tak berapa keluar susu kerana urat tak lancar dan lubang tak terbuka. Ada bidan yang pandai urutkan. Bukan orang lepas bersalin je, kalau ada sakit-sakit badan nak pergi berurut pun boleh. Tapi penting untuk jadi orang yang betul-betul pandai urut. Bukan sekadar sapu-sapu aje. Dan juga tidak disertai dengan bacaan-bacaan dan amalan-amalan yang pelik dan bercanggah dengan Islam.

2. Bertungku & bertuam

Saya baru tahu bertungku & bertuam tu adalah 2 benda berbeza. Ingatkan sama je. bertungku ni memang best. Lebih-lebih lagi bila orang buatkan. Rasa nak tertidur je. Bertungku memastikan urat2 darah kita kembang dan dapat mengalirkan darah dengan baik. Sebab tu digalakkan juga madi air suam panas, minum & makan panas-panas. Bila salur darah kecil dan sempit, macam-macam penyakit boleh jadi tau.

 

3. Pakai bengkung

 

Ini untuk memastikan badan kita shape up degan cepat. Yelah, masa mengandung dah mengembang sekembangnya, kena la kucupkan kembali bahagian2 yang kembang. Kalau biasa-biasa, sure rasa malas je nak berbengkung atau berkorset. Masa ni je la nak buat secara intensif. Biasa saya akan pakai bengkung sampai 3 bulan. Dulu masa dah start kerja pakai bengkung moden jenis zap tu.

 

 

4. Makanan Tambahan

Masa Muadz ambil sejenis herba dalam set bersalin. Tapi tak boleh tolerate. Perut asyik memulas-mulas nak ke tandas. Baby pun cirit-birit dan start ada kuning sikit. Terus stop da breastfeed baby banyak-banyak. Alhamdulillah, baby ok. Kali ni berpantang dengan supplemen Shaklee. Saya ambil vita lea, b compleks, vitamin C, Zinc complex dan ostematrix. Lepas 2 minggu baru cuba ambil ESP. Alhamdulillah, walaupun makan sikit2 je time pantang ni tapi rasa bertenaga. :)


Jamu a big NO NO for me. Jamu ni bersifat panas. Dan kebanyakan jamu ni untuk kebaikan ibu tapi bagi effect kurang baik pada bayi. Mungkin orang zaman dulu masa tu fikir nak cantikkan balik ibu je tapi terlupa pasal bayi. Dan mungkin masa tu sedang sibuk semua orag promosi susu formula. Wallahualam. Tapi insyaAllah saya cuba untuk tak ambil jamu.

5. Minuman harian

Saya ada ambil teh herba akar kayu untuk hilangkan haus dan beri kesihatan masa pantang. Air sentiasa ambil panas-panas, hirup guna sudu. Minum air masak pun saya minum panas-panas. Kenapa orang tua-tua tak bagi minum air banyak-banyak? Lepas bersalin kan ada kena jahit kat bawah tu. Jadi, kalau banyak minum air, maka keraplah kita nak ke tandas. Jadi, lambatlah baik luka tu. Ada juga yang kata nanti badan kembang air.

Jadi, bila kita minum secara perlahan-lahan, badan lebih mudah menyerap air untuk kegunaan badan sendiri. Dan lambat la sikit nak proses untuk sampai ke buah pinggang seterusnya untuk dibuang. Tapi jangan minum air sikit sangat ya. Nanti badan sendiri yang letih dan sukar nak susukan bayi pula.

Amalan saya :
breakfast : segelas air masak panas bersama vita lea & vitamin C.
Jam 10 pagi : Segelas teh herbanika panas
Lunch : Segelas air masak panas bersama b complex & zinc
5 petang : Segelas Teh herbanika panas
Dinner : Segelas air masak panas bersama 2 biji ostematrix
Sebelum tidur : Segelas air masak suam bersama 2 biji ostematrix

Kalau in between tu terasa haus, saya akan minum 1/2 gelas air masak suam/panas. Kadang-kadang ada juga buat air oren sunquick panas. Dan sekarang ada tambahan ESP pula. Jadi, at least 6-10 gelas air juga sehari kan.

6. Makanan harian

2 minggu pertama, mak kata makan benda kering-kering dulu. Nasi dengan ikan/ayam/daging bakar. Sebab yang sama seperti di atas. Lepas tu baru ada masak sup sayur ke masak singgang atau rebus dan lain-lain. Bab makan ni jaga juga supaya tak makan ikan-ikan yang gatal. Telur dan seafood a big NO NO. Banyakkan makan halia dan lada hitam untuk panaskan badan. Tapi jangan terlebih panas pula, takut kesian bayi pula nanti.

Lepas habis pantang pun kena jaga juga makan sebab menyusukan anak. Bila nak cuba sesuatu, try sikit dan tengok ada kesan negatif tak pada bayi. Ini yang mak saya ajar. Ada orang yang lepas pantang terus hentam semua. Last2 badan pun terkejut dan tak boleh tolerate. Jadilah demam dan sakit sana-sini. Jadi buat apa pun biar berpada-pada ya.

Ops terlupa, sentiasa berstokin supaya kaki panas dan badan tak masuk angin serta kena sejuk lantai. Inilah amalan berpantang saya. Anda macam mana?

Apa pun yang kita buat biarlah kita tak sekadar ikut-ikut tapi kita tambahkan ilmu di dada untuk tahu kebaikan dan manfaat sesuatu. Zaman sekarang ni informasi di hujung jari. Tapi saya ni memang suka bertanya dari kecil. Masa mak suruh pakai tudung saya tanya kenapa kena pakai tudung. Kakak-kakak saya ikut je tak berani tanya apa-apa pun. hehe

Jom berpantang… big grin

Comments are closed.

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?