Order sekarang!


atau SMS/WhatsApp/Telegram :

010-4289601 (Hanis)

Best selling!!
Dapatkan info terkini segera..

* Setiap testimoni yang tertulis dalam laman web ini adalah pengalaman dari pelanggan sendiri dan hasil dari setiap pelanggan mungkin berbeza antara satu sama lain. Namun ini tidak bermakna vitamin ini boleh mengubat atau menyembuhkan penyakit. Sila konsult dengan pengedar anda untuk lebih lanjut.

PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk dan jadual pengambilan adalah khas untuk pelanggan kami sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk jadual pengambilan & kosultasi selepas pembelian. Terima kasih.
Free Palestine, Pray 4 Syria
Tabung Kecemasan Gaza Aqsa Syarif di sini :
http://on.fb.me/1jlP2li
Akaun Maybank Islamic : 551575-004299
akaun Bank Islam : 1209-20100-34904
email : projects@aqsasyarif.org.my

Tabung Kasih Ummah Syria
Bank Islam Malaysia Berhad
120290 100 63512
(Pertubuhan IKRAM Malaysia)
email : i4syria315@gmail.com

Tips berpuasa untuk kanak-kanak

Alhamdulillah, dah pun masuk 2 Ramadhan. Ramai yang dah mula melatih anak-anak berpuasa. Tak salah mendidik dan melatih anak-anak berpuasa tapi jangan sampai memaksa ya! Saya kongsikan tips berpuasa untuk kanak-kanak yang diajar oleh seorang ustaz pada Ramadhan tahun lepas.

 

tips berpuasa untuk kanak-kanak

Tips mendidik anak berpuasa di bulan Ramadhan

1. Ajar anak mula berpuasa sejam atau 2 jam sebelum berbuka. Cth, jika berbuka jam 7.30, jam 5.30 petang start puasa, tak boleh makan dan minum.

2. Semakin lama percepatkan waktu mula berpuasa

3. Raikan masa berbuka puasa bersama-sama. Puji anak yang berusaha untuk puasa. 

4. Ajarkan niat puasa dan terangkan apa itu puasa. Masukkan nilai2 tauhid dan keimanan kepada Allah. 

5. Jangan tinggalkan solat walaupun berpuasa. Itu yang lebih utama. Umur 7 tahun nabi suruh ajar anak solat, umur 10 tahun jika tak solat boleh dipukul. Sedangkan puasa, bila baligh baru cukup syarat wajib puasa. (Bila mumayyiz, cukup syarat sah puasa)

Selama ni kita selalu ajar anak start dengan sahur kan. Paksa anak bangun dan makan dalam keadaan mengantuk. Kadang-kala menyebabkan mood anak-anak dan ibu bapa pun terganggu. Macam mana anak nak rasa indah dan seronoknya puasa?

Mari kita amal dan terapkan sunnah Rasulullah dalam kehidupan kita. 

 

Ada satu lagi tips berpuasa untuk kanak-kanak yang selalu digunakan iaitu bila anak bangun je terus ajak ‘sahur’ walaupun dia bangun pukul 9 pagi. Lepas tu terus berpuasa sehingga mana larat. Tapi bila makin besar kena beritahu sahur sebenarnya waktu bila. Lebih mudah, bila kita dah ajar anak solat subuh. Jadi anak dah terbiasa bangun awal pagi.

Bagaimana pula pengalaman anda mendidik anak-anak untuk berpuasa?

 

Jom kongsikan dengan kami!

 

Nak dapatkan Set Berpuasa Shaklee?

order

 

Kami ialah PENGEDAR SAH SHAKLEE anda di Bandar Saujana Putra! Sila SMS/ WhatsApp ke +6010-4289601 (Hanis) untuk self pick-up di Bandar Saujana Putra.

Your Shaklee Independent Distributor
Hanis Amin
♥ SMS | WhatssApp : 010-4289601
♥ Shaklee ID : 837662
♥ FB Page : http://www.facebook.com/HanisHealthyLife
♥ Email : hanisamin@gmail.com

 

Leave a Reply

CommentLuv badge

Translator
Translator Plugin
Ayat seribu dinar
Ahlan wasahlan…
Assalamualaikum & selamat sejahtera

Selamat datang ke Hanis Healthy Life. Hanis Amin adalah pengedar Shaklee yang sah, yang juga pengguna kepada produk Shaklee.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi kami di
email : hanisamin@gmail.com
sms/WhatsApp : +6010-4289601

Terima kasih.

Hazu Enterprise (SA0175455-W)

Set Istimewa untuk anda!

Breastfeeding Set
(Set Penyusuan)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Confinement Set
(Set Berpantang)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Skin Care Set
(Set Penjagaan Kulit)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Healthy Weight Set
(Set Berat Badan Sihat)

Testimonial : KLIK SINI

==========================

Baby & Children Health
(Kesihatan Bayi & Kanak-kanak)

Informasi


Sertai kami di Facebook!


Ada pertanyaan atau komen?